Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon asuntomarkkinat kuumentuneet: kaikki haluavat muuttaa Haukilahteen, mutta kukaan ei halua muuttaa sieltä pois

Asuntokauppa: Kiivainta kauppaa käydään Haukilahdessa.

Etelä-Espoossa, Westendin naapurissa sijaitsevassa merenrantalähiössä Haukilahdessa on syntynyt erikoinen ongelma: kaikki haluavat muuttaa Haukilahteen, mutta kukaan ei halua muuttaa sieltä pois.

Myyntiin tulevat asunnot käyvät kaupaksi heti, ja niukka tarjonta on nostanut hinnat ennätysmäisen korkealle, selviää SP-Kodin ja Nooa Säästöpankin tiedotteesta.

Edes asunnon koko tai kunto eivät vaikuta ostohalukkuuteen.

Vielä 10 vuotta sitten Haukilahden lähialueelta ei löytynyt isommasta asunnosta luopujalle pienempää asuntoa tilalle. Nyt tilanne on toinen. Muutaman kilometrin päähän on esimerkiksi Tapiolaan, Niittymaahan, Niittykumpuun ja Matinkylään on valmistunut ja valmistuu uusia kerrostaloasuntoja palveluiden ja kulkuyhteyksien äärelle.

Haukilahti–Westend–Koukkuniemi–Nuottaniemi-alueella on käynnissä kasvojen kohotus, kun vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan tilalle. Tahti on parin viime vuoden aikana vain kiihtynyt. Myös tontteja toivotaan myyntiin. Tonteilla, joissa oli aikaisemmin iso omakotitalo, on nyt neljä tehoneliöillä rakennettua komeaa valkoista uudistaloa.

– Kysyntä on rajua ja hinnat Espoon korkeimpia. Remonttipommeistakin maksetaan kovia hintoja, ja remontteihin ollaan myös valmiita satsaamaan, sanoo Sp-Koti yrittäjä Carl Michael Hatanpää tiedotteessa.

Kauppaa käydään myös suljetuissa Facebook-ryhmissä.

– Sijainti on jatkossakin se, mikä vaikuttaa eniten asunnon arvon kehitykseen, vahvistaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti tiedotteessa.

Hänen mukaansa Helsingin keskustan ja etelärannikon asuinalueiden vetovoima pitää asunnonostajan riskit alhaisina.

Vaikka pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat kivunneet tietyillä asuinalueilla huippuunsa, todennäköistä on, ettei tilanne tule jatkumaan pitkään.

– Jo vuoden päästä tilanne voi olla toinen, kertoo tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Rantasen mukaan alueelliset erot ovat suuria, mutta Haukilahdessa ja Westendissä hinnat kestävät markkinoiden nousut ja laskut.

Haukilahdessa asuntoja myydään paljon myös alueen suljetuissa Facebook-ryhmissä. Moni päätyy myymään ja ostamaan asunnon yhden nopean käynnin perusteella ja ilman välittäjää.

Rantasen ja Jäntin mukaan on sekä myyjän että ostajan etu, että kaupat tehdään ammattitaitoisen välittäjän kanssa varsinkin, jos kohteessa ilmenee kaupanteon jälkeen yllättäviä virheitä ja korjausta vaativia ongelmia.

– Ymmärrän, että tällä ostajalla ei tällä hetkellä välttämättä ole Haukilahdessa aikaa jäädä harkitsemaan tarjouksen jättöä. Tarjoukseen voi kuitenkin kirjata ehdon esimerkiksi kuntotutkimuksen teettämisestä.

–Asuntokaupat kannattaa todellakin tehdä aina rauhassa, Jäntti muistuttaa.