Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppa käy nyt tulikuumana Espoossa, arvioi pääekonomisti – uusvanha puskaradioilmiö tuli halutuimmille alueille

Asuminen: Potentiaaliset ostajat etsivät asuntoja nyt suorin postiluukkutarjouksin sekä sosiaalisen median ryhmissä.

Asuntokaupan kuumentuminen pääkaupunkiseudulla on tuonut uusia ja uusvanhoja ilmiöitä kaupantekoon.

Pääekonomisti Juhana Brotherus Hypo-pankista sanoo, että kysytyimmillä asuinalueilla ostajat lähestyvät potentiaalisia myyjiä nyt suoraan.

Asunnon etsimisestä kertovia ilmoituksia voidaan pudottaa esimerkiksi postiluukusta. Toinen suosittu keino on kertoa asunnonostohaluista Facebookin kaupunginosaryhmissä, joissa myös tarjotaan asuntoja myyntiin.

Molemmissa tapauksissa voidaan päätyä siihen, että asunto vaihtaa omistajaa välikäsittä, eli ilman kiinteistönvälittäjän tarjoamia palveluita.

– Tämä on tyypillinen tilanne tulikuumilla asuntomarkkinoilla, joissa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Ostajat ovat sen verran epätoivoisia, että kaikkia keinoja käytetään, kuvailee Brotherus.

Ilmiöstä on esimerkkejä muun muassa Kirkkonummen Sundsbergista. Brotherukselle tilanne on tuttu ainakin Helsingin kantakaupungista ja Lauttasaaresta.

"Puskaradiovälitys" käy myös Espoon Haukilahdessa.

– En ollenkaan ihmettelisi, jos samaa tapahtuisi esimerkiksi Espoon Tapiolassa. Asuntojen kysyntä on tämän vuoden alussa ollut todella kovaa etenkin itäisessä Espoossa, Brotherus sanoo.

Ilmiötä ruokkii Brotheruksen mukaan suomalaisille varsin tyypillinen tapa, jossa uutta asuntoa etsitään omasta naapurustosta ja jopa omasta taloyhtiöstä.

– Lapsiperheet voivat etsiä uutta isompaa asuntoa läheltä nykyistä kotiaan tai taloyhtiön asukas voi etsiä itselleen sopivampaa asuntoa samasta yhtiöstä, Brotherus kuvaillee.

– Myös se on aika tyypillistä, että ostajaehdokas on aiemmin asunut taloyhtiössä ja haluaa sitten palata takaisin. Taloyhtiö ja asuinalue on koettu hyväksi.

Viime vuoden lopulla vauhtiin päässyt asuntokauppa on jatkunut Brotheruksen mukaan erittäin kiivaana tämän vuoden alussa. Espoossa hinnat ovat alkuvuonna nousseet keskimäärin 5 prosenttia viime vuodesta.

– Itä-Espoossa nousu on ollut vieläkin kovempaa, 5–7 prosentin luokkaa, Brotherus kertoo.

Vaikka asuntokauppa käy nyt kuumana, Brotherus ei usko pahoja ylilyöntejä tulevan. Hän arvioi, että kovin kysyntä tasoittuu ensi vuoteen mennessä.

– Kuuminta vaihetta on tämä vuosi, sen jälkeen tilanne rauhoittuu.

Toisaalta pääkaupunkiseutu pysyy kasvavana markkinana jatkossakin, sillä alueen työpaikat ja opiskelumahdollisuudet houkuttelevat jatkuvasti uutta väkeä. Myös luonnollista väestönkasvua kertyy.

Korona-ajalle tyypillistä on ollut, että pääkaupunkisedulle on tullut paljon paluumuuttajia EU-alueelta ja unionin ulkopuolelta. Sen sijaan kuntien välinen maassamuutto on ollut tavallista vaimeampaa.

– Korona-aika on nostanut asuntojen kysyntää etenkin valkokaulusammateissa työskentelevien ihmisten suosimilla alueilla. Epidemia ei ole vaikuttanut heihin samalla tavoin kuin palveluammateissa työskenteleviin, Brotherus huomauttaa.

Lue myös:

Espoolainen Hanna Kaivo-oja on etsinyt uutta kotia vuoden – perheasunnot viedään nyt käsistä ja kauppoja tehdään yhä enemmän FB-ryhmissä