Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli varoitus asuntojen hintarallista – "Kannattaa varautua siihen, ettei välttämättä saa omiaan takaisin"

Asuntokauppa: Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodissa uskotaan, että pääkaupunkiseudun hintaralli voi vaihtua jopa pakitukseen.

Mikko Välimaa

Pääkaupunkiseudulla on syytä varautua asuntohintojen laskuun, varoittaa kiinteistönvälitysketju Sp-Koti.

Ketjun mukaan pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousu on koronavuoden aikana ollut kovinta kymmeneen vuoteen, mutta nyt hurja vire uhkaa vaihtua krapulaan.

Pääkaupunkiseudun vetovoimaisimmilla asuinalueilla asunnoista on maksettu yli pyyntihintojen. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi, että jatkossa hintatason kehitys pysähtyy ja hinnat saattavat jopa laskea, kun tilanne koronan jälkeen normalisoituu.

– Nykyinen asuntojen hintojen nousutahti ei tule jatkumaan pk-seudulla enää pitkään, vaan päin vastoin uskon hintojen tilastollisesti hieman laskevan tai vähintäänkin nykyisen hintatason kehityksen pysähtyvän, Rantanen toteaa Sp-Kodin tiedotteessa.

– Niiden, jotka ovat nyt maksaneet asunnostaan korkean hinnan ja suunnittelevat myyntiä seuraavan kahden vuoden aikana, kannattaa varautua siihen, etteivät he välttämättä tule saamaan omiaan takaisin.

Poikkeuksena ovat Rantasen mukaan tietyt vetovoimaisimmat asuinalueet Helsingissä ja Espoossa sekä uniikit kohteet.

Kovin nopeaa muutosta hän ei silti ennusta.

– Näyttää siltä, että korona pitää maailmaa otteessaan vielä jonkin aikaa. En usko, että tämänhetkiseen tilanteeseen tulee kovin nopeasti muutosta Suomessakaan.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus on arvioissaan varovaisempi. Brotherus arvioi aiemmin Länsiväylälle, että asuntokaupan vire jatkuu vielä tämän vuoden ja rauhoittuu ensi vuonna.

Minkäänlaisesta hintojen notkahduksesta Brotherus ei vielä puhunut. Pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntää pitää pidemmällä aikavälillä yllä väestönkasvu, jota syntyy ihmisten muuttaessa työn ja koulutuksen perässä.

Rantasen mukaan hyvästä sijainnista ja yksilöllisestä kohteesta ollaan valmiita maksamaan jatkossakin.

Mikäli koronaepidemia talttuu on pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille luvassa joka tapauksessa muutoksia.

Jos yliopistot ja korkeakoulut palaavat lähiopetukseen syksyllä, näkyy se ensimmäisenä yksiöiden kaupan vilkastumisena.

– Nyt tyhjillään olevat vuokrayksiöt täyttyvät nopeasti. Opiskelijoiden tulon myötä pk-seudulla on kohta taas huutava pula vapaista vuokra-asunnoista, arvioi Jukka Rantanen.

Myös mahdollinen korkojen nousu saattaisi heijastua asuntokauppaan. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti arvioi tiedotteessa, että korot eivät välttämättä pysy matalalla enää vuosikausia, ja niiden nousuun kannattaisi jo varautua.

Jäntti uskoo, että korkojen nousun alkaessa nousu voi olla nopeaa.

– Inflaatiohan on jo nousussa.

Oma vaikutuksensa asuntokauppaan olisi myös uusilla ehdotuksilla kotitalouden lainamäärien ja asuntolainan lainakaton tiukentamisesta.

Valtiovarainministeriön työryhmä haluaa, että kotitaloudella voisi olla velkaa korkeintaan 450 prosenttia vuosittaisista bruttotuloista. Ensiasunnon ostajalla pitäisi puolestaan olla omia säästöjä vähintään 5 prosenttia ja asunnon vaihtajalla 10 prosenttia suhteessa ostettavan asunnon arvoon, jos ostajalla ei ole asunnon lisäksi muita vakuuksia.

Rantasen mukaan lainakaton tiukentaminen kolahtaisi erityisesti ensiasunnon ostajiin. Se voisi tehdä tyhjäksi myös ASP-rajan tuoreen noston hyödyt.

– Nyt olisikin todella tärkeää kuulla kaikkia alan toimijoita, pankkeja ja kiinteistönvälittäjiä, jotta päätöksiä tehtäessä ymmärretään lainakaton vaikutukset koko markkinaan ja liikkeellä oleviin asunnonostajiin.