Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP-ryhmä ennustaa asuntojen kallistuvan yli kolme prosenttia tänä vuonna – suunta on sama muualla Euroopassa, vain yhdessä maassa hinnat ovat hieman laskeneet

Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna yli kolme prosenttia, ennustavat Osuuspankkiryhmän ekonomistit.

Vielä vuoden alussa OP Ryhmän ekonomistit ennustivat vanhojen osakeasuntojen hintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin kaksi prosenttia. Nyt arvio on 3-3,5 prosenttia.

Koronapandemia rajoituksineen on vaikuttanut moneen alaan negatiivisesti, mutta asuntomarkkinoilla vaikutukset ovat olleet kahtalaiset.

Viime vuoden keväänä romahtaneet kauppamäärät ovat palautuneet, minkä jälkeen kauppaa on käyty varsin vilkkaasti. Talouden kriisistä huolimatta myös hinnat ovat keskimäärin nousseet koko maassa. Hintojen kehitys kuitenkin jatkaa alueellista eriytymistään.

– Suunta on sama myös kansainvälisillä asuntomarkkinoilla. Vaikka koronapandemia on ollut globaali kriisi, asuntojen hinnat ovat keskimäärin nousseet kaikkialla Euroopassa. Irlanti on ainoa maa, jossa asuntojen hinnat ovat aivan aavistuksen verran laskeneet, mutta kaikkialla muualla hinnat ovat nousseet, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo tiedotteessa.

Tuoreessa katsauksessa kaupungit on nyt jaettu ensimmäisen kerran asuntojen hintakehityksen perusteella kolmeen eri luokkaan eli nouseviin, vakaisiin ja laskeviin.

Nousevien alueiden luokkaan kuuluvat Helsingin lisäksi Espoo, Turku ja Tampere. Tässä luokassa asuntojen hinnat ovat nousseet liki yhtäjaksoisesti koko tarkastelujakson ajan.

Vakaita alueita ovat useat keskisuuret kaupungit, kuten Oulu, Vaasa ja hieman yllättäen myös Vantaa. Tähän luokkaan kuuluvien alueiden vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina maltillisesti laskeneet.

Kolmannessa luokassa olevien kaupunkien, kuten Kouvolan ja Kotkan, asuntojen hinnat ovat 2010-luvun alusta laskeneet.

Viime vuonna asuntojen hinnat nousivat kasvukeskuksissa keskimäärin 3,5 prosenttia, tasaisten hintojen alueilla laskivat noin prosentin, ja laskevilla alueilla hinnat laskivat reilut kaksi prosenttia. Luvut ovat keskimääräisiä, ja myös luokkien sisällä on merkittävää vaihtelua.

– Asuntomarkkinoiden eriytyminen on ollut esillä jo useita vuosia. Nyt hintoihin ja alueellisiin eroihin liittyy muutenkin poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa. Uusi ryhmittelymme helpottaa asuntojen hintojen alueellisen kehityksen seuraamista jatkossa. Koska se pohjautuu tilastotietoihin, ryhmittely voi muuttua ajan myötä, Widgrén toteaa.

Luokittelun taustalla ovat vanhojen osakeasuntojen hintaindeksit vuodesta 1988 alkaen.

Asuntomarkkinoiden hyvään vetoon kasvukeskuksissa OP Ryhmän ekonomistit näkevät useita syitä.

Koronapandemian aikaan moni on tehnyt etätöitä ja kaipaa kotiinsa lisää tilaa. Niissä kotitalouksissa, joita työttömyys ei ole kohdannut, on kertynyt rahaa säästöön.

Yleisesti ottaen talouspolitiikka on ollut hyvin elvyttävää, ja sijoitusmarkkinoiden veto hyvä.

– Kriisi on vaikuttanut kotitalouksiin varsin epätasaisesti. Pahimmin kriisi on vaikuttanut esimerkiksi palvelualoilta työttömiksi jääneisiin nuoriin. Asunnon omistajiin kriisi tuntuu kuitenkin vaikuttaneen vähemmän, ja pakkomyynneiltä on pääosin vältytty, Widgrén arvioi.