Espoo ei ole vielä saanut lupaa valkoposkihanhien karkotukseen

Espoolla ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa poikkeuslupaa lintujen karkottamiseen.

Aiemmin hanhia on karkotettu Tapiolan niityiltä koirien avulla. Laji on rauhoitettu ja sen karkottamiseen tarvitaan lupa ely-keskukselta.

– Mitään emme voi tehdä, on hanhia tai ei, vieraslajikoordinaattori Minna Oja toteaa.

– Poikkeuslupa on edelleen käsiteltävänä Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa, jonne nämä asiat on keskitetty. Normaali 3–4 kuukauden käsittelyaika ei ole pitänyt alkuunkaan paikkaansa, koska me olemme hakeneet poikkeuslupaa ainakin viisi kuukautta sitten.

Oja arvioi viivästyksen johtuvan siitä, että maatiloilta on tullut valtava määrä poikkeuslupahakemuksia ja niitä ovat hakeneet nyt myös monet kunnat.

Espoon poikkeuslupahakemus ottaa kuitenkin askeleita eteenpäin, koska Ely-keskus on pyytänyt lisäselvityksiä, jotka liittyvät karkotustyöhön.

Mitään emme voi tehdä, on hanhia tai ei.

Minna Oja

– Vastausaikaa on 28. toukokuuta asti, mutta meillä on tarkoitus vastata jo kuluvan viikon aikana, Oja mainitsee.

Valkoposkihanhia on puistoissa, etenkin Tapiolan Silkkiniityllä ja Leimuniityllä, keväisin satoja tai jopa yli tuhat.

Kaupunkitekniikan keskukseen on jo tullut asukkailta muutamia kyselyjä siitä, että tulevathan koirapartiot taas töihin tai mikseivät ne jo ole töissä.

– Saattaa mennä kesäkuun puoliväliin asti ennen kuin saamme poikkeusluvan, mutta kyllä lintuja vielä silloinkin on puistoissa. Keskikesällä on hiljaisempaa, mutta sitten ne palaavat taas elokuussa.

Espoo aikoo jatkaa valkoposkihanhien karkotuksessa yhteistyötä ornitologi Hannu Holmströmin kanssa. Hän koordinoi mies ja koira -partioiden työtä kentällä.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu Suomessa luonnonsuojelulailla. Valkoposkihanhi painaa noin kaksi kiloa, munii keskimäärin neljä munaa, syö ruohokasveja ja voi elää lähes 30-vuotiaaksi.

Suomessa kanta ei ole enää viime vuosina kasvanut vahvimman kannan alueella pääkaupunkiseudulla, mutta muualla kasvu jatkuu.

Itäisen Espoon puistoissa oleili viime vuonna noin 10 prosenttia alueen valkoposkihanhista. Suomen pesimäkannan yksilömääräksi on arvioitu 35 000.

Juttua muokattu 28.5.2021 klo 8.40. Poistettu otsikosta ja tekstistä kohdat, joissa viitattiin valkoposkihanhien kevätmuuttoon. Valkoposkihanhet, joita Espoossa on karkotettu, ovat olleet alueella jo aiemmin. Nyt muuttavat valkoposkihanhet matkaavat arktisille pesimäalueilleen pysähtymättä Espoossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut