Pysäköinnin maksullisuus kuohuttaa Matinkylässä – ”Kaupunki riistäisi lapsilta 210 000 euroa ylimääräistä”

Matinkyläläinen Ria Tarima arvelee, että urheilupuiston parkkialueen maksullisuus vaikeuttaisi urheiluharrastamista. Taustalla näkyvä pysäköintialue on määrä avata maksullisena elokuussa. Mikko Välimaa

Mikko Välimaa

Espoon kaupungin päätös muuttaa Matinkylän urheilupuiston pysäköintialue maksulliseksi kuohuttaa liikuntaa harrastavien nuorten perheitä.

Mikäli kaupungin päätös pysyy voimassa, voivat esimerkiksi kiekkojunnuja huoltavat vanhemmat joutua maksamaan jopa 1 000 euron lisälaskun vuodessa.

Tähän asti pysäköinti on ollut maksutonta, mutta sitä on rajoitettu pysäköintikiekolla.

Toiminnanjohtaja Jari Nyberg Espoon jääurheilun tuki ry:stä toivoo, että kaupunki pyörtää päätöksen.

– Neuvotteluja kaupungin kanssa käydään parhaillaan. Nykyinen tilanne on kohtuuton suurelle joukolle valmentajia ja huoltajia, sillä harrastusmaksut ovat jo kovat, Nyberg sanoo.

Länsiväylän lukijan arvion mukaan parkkimaksuista voisi koitua noin 25 euron lisäkulut yhtä treeniä tai peliä kohden. Kuukaudessa kulut olisivat 100 euroa, ja kauden aikana lisälaskua tulisi tonni.

Harrastusmaksut ovat jo kovat.

Arvio perustuu siihen, että treenejä ja pelejä on noin viidesti viikossa ja ne kestävät 3–5 tuntia.

Jos yhdessä kiekkojoukkueessa on seitsemän toimihenkilöä, tarkoittaisi se jo 7 000 euron lisälaskua.

– Jyvitettynä se tarkoittaisi 300 euroa per pelaaja kaudessa pelkästään toimihenkilöiden pysäköinnistä. Kun Matinkylän uutta kompleksia käyttää noin 25–30 joukkuetta, niin kaupunki riistäisi lapsilta 210 000 euroa ylimääräistä, laskee Länsiväylää lähestynyt lukija.

Matinkylän parkkialueen maksullisuus tuli voimaan samaan aikaan, kun kadunvarsipysäköinnistä alettiin periä maksua osassa Espoota toukokuussa. Remontin vuoksi jäähallin vieressä sijaitseva parkkialue on toistaiseksi poissa käytöstä.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Pakarinen (kesk.) jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan, että kaupunki luopuu maksullisesta pysäköinnistä liikuntapaikoilla. Aloitteen allekirjoitti 20 valtuutettua yli puoluerajojen.

Pakarinen kertoo, että maksuja on kaavailtu myös muiden liikuntapaikkojen parkkialueille, kuten Leppävaaraan ja Laaksolahteen.

Pakarinen toivoo, että aloite saadaan käsiteltyä nopeasti ja kiista ratkaistua tämän valtuustokauden aikana.

– Espoossa liikuntapaikoille meneminen pelkästään julkista liikennettä käyttäen on monelle mahdotonta, aloitteessa muistutaan.

Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska sanoi Ilta-Sanomissa, että ilman parkkimaksuja Matinkylän urheilupuiston pysäköintialue voisi täyttyä alueella asuvien tai siellä muutoin asioivien autoilijoiden autoista. Riski on olemassa, sillä läheiset kadunvarsipaikat ovat nyt maksullisia.

Jari Nybergin mielestä kaupungin perustelu ei kuulosta järkevältä. Nyberg sanoo, että ongelma ratkeaisi, mikäli urheilupuistossa parkkiaikaa rajattaisiin parkkikiekolla, ja kaupunki suuntaisi alueelle tehokasta pysäköinninvalvontaa.

Matinkylän urheilupuiston liepeillä Matinkalliossa asuva Ria Tarima arvelee hänkin, että kiekkopysäköinti voisi toimia urheilupuistossa.

– Tuossa läheisten koulujen alueella on ollut kiekkopaikkoja, eikä siellä ole autoja pidetty pitkään, Tarima sanoi.

Hän arvelee, että parkkimaksut vaikeuttaisivat perheiden liikuntaharrastuksia.

Jari Nyberg toivoo, että maksukiista ratkeaa ennen syyskauden alkua. Nyberg arvioi, että uudistettu 142 paikan pysäköintialue otetaan käyttöön elokuussa.

Samaan aikaan on valmistumassa myös Matinkylän uusi jääurheilukeskus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut