Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klassikkokirjan uusi painos esittelee lähes 300 espoolaista luontokohdetta – joko olet käynyt näissä uusissa kohteissa?

Kirja: Neljäs painos esittelee myös keskuspuiston uudet suojelukohteet.

Sirittäjä ja rautiainen toivottavat retkeilijän tervetulleeksi luontotyyppinä suojeltuun pähkinäpuulehtoon. Olemme Karakallion luontopolulla, joka on yksi Espoon luontokohteita esittelevän Kotinurkilta kallioille -kirjan uusista retkikohteista.

– Koulun lähellä on kaksi siirtolohkaretta ja uskomattoman monenlaisia metsätyyppejä, kertoo opettaja Johanna Viskari, jonka ideasta Espoon ensimmäinen koulun luontopolku syntyi.

– Päätavoitteena on halu säilyttää arvokasta lähiluontoa tuleville sukupolville. Tavoitteena on myös lisätä luonnossa oppimisen määrää, Viskari kertoo.

Kirjaan nostettuja uusia kohteita ovat myös esimerkiksi Gumbölen Myllykoski ja kalatie sekä Olarin terveysluontopolku.

– Terveysluontopolulla on vinkkejä, miten luonnossa pääsee paremmin rentoutumaan, kertoo ympäristösuunnittelija Katrin Aia Espoon kaupungilta.

Kirja esittelee valtaosan Espoon noin kuudestakymmenestä suojelualueesta.

Yksi uusista on 51 hehtaarin kokoinen Harmaakallion luonnonsuojelualue. Alue on Espoon keskuspuiston suurin yksittäinen suojelualue ja ainoa sellainen Finnoontien läntisellä puolella. Alueelta löytyy esimerkiksi lahopuustoisia kangasmetsiä ja puustoisia soita. Sinne pääsee vaikkapa Espoon kaupunginpuutarhalta.

– Kohteen suojelu sai alkunsa vuonna 2016 tehdystä valtuustoaloitteesta, kertoo Aia.

Saman valtuustoaloitteen pohjalta on suojeltu niin ikään Keskuspuistossa sijaitsevat Lillträskin luonnonsuojelualue ja Mossenkärrin luonnonsuojelualue. Kirjan mukaan Mossenkärrin lammessa pesii uhanalainen mustakurkku-uikku.

Espoossa riittää koettavaa. Kirjassa on lähes 300 suojeltua tai muuten arvokasta luontokohdetta. Kohteet on jaoteltu alueittain, joten vaikkapa lähellä omaa kotia sijaitsevat kohteet on helppo löytää. Luonnonsuojelualueiden lisäksi mukana ovat luonnonmuistomerkit, geologiset kohteet ja perinnemaisemat.

– Kun poikkeustila on pitkittynyt ja jatkunut, luontokohteisiin kohdistuu ihan valtava kiinnostus, iloitsee Aia.

Kirjan toivotaan herättävän kiinnostusta ja kunnioitusta Espoon luontoa kohtaan.

– Mitä pienempi kohde, sitä isommassa vaarassa se on muutokselle ja sille, että kohde häviää, Aia pohtii.

– Esimerkiksi perinnemaisemakohteiden pinta-ala on pienenemässä. Ne katoavat, jos emme hoida ja vaali niitä. Osaltaan tämä liittyy maankäyttöön ja on päättäjien vastuulla, mutta myös meidän käyttäjien tulisi kunnioittaa yhteisiä luontokohteitamme.

Aian lisäksi kirjan toimittajana toimi Jussi Helimäki. Uuteen painokseen päivitettiin iso osa kirjan kuvista ja kartoista. Uusia kuvia on kaikkiaan satakunta, pääosa niistä Helimäen.

– Toukokuu on mainiota retkeilyaikaa. Nyt on parhaat linnunlauluajat, vinkkaa erityisesti lintujen havainnoinnista ja kuvaamisesta innostunut Helimäki.

– Pidän varsinkin Pohjois-Espoon metsäalueista ja Tremanskärr on hieno suokohde, Helimäki sanoo.

Uudesta painoksesta on poistettu muun muassa raidejokerin työmaan alle jäänyt Laajarannan perinneympäristö ja Lakistontien varrella pusikoitumaan päässeet alueet. Lisäksi vaurioituneet Kurttilantien katajat ja Soukan mänty on jätetty kirjasta ulos.

– Puustellinmäen saarnet on puolestaan uusi kohde kasvavan alueen keskellä. Lähiluontokohteet ovat tärkeitä kasvavassa Espoossa, Helimäki muistuttaa.

Kotinurkilta kallioille -kirja on Espoon kaupunkitekniikan keskuksen ja Espoon ympäristökeskuksen julkaisema kirja Espoon luontokohteista. Kirjasta julkaistiin neljäs painos maaliskuussa. Painettua teosta saa 20 euron hintaan luontokeskus Haltiasta ja luontotalo Villa Elfvikistä.

Kohde-esittelyt saa ladattua myös matkapuhelimeen osoitteista espoo.fi ja citynomadi.com.