Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakoirat nuuhkivat lähes tuhat rakennustyömailta kerättyä maskia – "Pystyimme jäljittämään nopeasti useita oireettomia viruksenkantajia"

Koronakoirat nuuhkivat rakennustyömailta kerättyjä näytteitä kevään aikana ja kokeilusta saatuja tuloksia pidetään rohkaisevina.

Rakennusyhtiö YIT otti alkukeväästä koronakoirat mukaan ehkäisemään koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja. Tavoitteena oli päästä viruksen jäljille oireettomilla kantajilla varsinkin työmailla, joissa työskentelee väkeä useista eri kansallisuuksista.

Koirat nuuhkivat yli kymmeneltä työmaalta kerätyt lähes tuhat näytettä. YIT:n henkilöstöpäällikkö Kaisa Kuvanto kertoo, että pilottihanke pystytettiin hyvin nopeasti tilanteessa, jossa virusmuunnokset levisivät Suomessa helmikuun alussa.

– Meillä oli epäilyjä oireettomista viruksen kantajista erityisesti henkilöstömäärältään suurilla tai monimuotoisilla työmailla. Nämä riskikohteet otettiin ensisijaisesti mukaan pilottiin, Kuvanto sanoo tiedotteessa.

Koirat nuuskivat maskeja merkitsivät virukseen viittaavan hajun. Jokaisella työmaalla kerättiin maskit, kuljetettiin ne koirien koulutuskeskukseen ja analysoitiin. Saman päivän aikana raportoitiin myös tulokset työmaille ja näytteen jättäneille.

Työmailla viestitettiin vapaaehtoisesta kokeilusta usealla eri kielellä ja varmistettiin, että mahdollisen positiivisen näytteen saaneet osasivat hakeutua jatkotesteihin. Osallistumisprosentti oli yli 90.

– Pilotti herätti kovasti kiinnostusta ja koronatietoisuus kasvoi entisestään kaikkialla. Pystyimme jäljittämään todella nopeasti yhdellä työmaalla useita oireettomia viruksenkantajia, Kuvanto selvittää.

Hänen mukaansa viestinnän selkeys korostui joka vaiheessa.

– Monimuotoisuus ja monikielisyys on meille arkea. Koulutimme tätä pilottia varten muun muassa tulkkeja tukemaan tiedon perillemenoa. Välittämisen tunne työmaaporukoissa oli yksi palkitsevimmista.

Pilotti toteutettiin YIT:n ja koronakoiria kouluttavan WiseNosen yhteistyönä. Koirien ei tarvinnut altistua työmaan hälylle, vaan ne tekivät työnsä stressittömästi omassa tutussa koulutuskeskuksessaan.

Näytemerkkausten tasalaatuisuus pyrittiin varmistamaan siten, että jokaista näytettä nuuhki useampi koira.

WiseNosen projektipäällikkö Heli Niuro sanoo, että tietosuoja tuo kokeiluun oman haasteensa.

– Kun koira reagoi näytteeseen, siihen on aina joku syy. Näyte on annettu anonyymisti, emmekä tiedä sen antajan taustoja, onko hän esimerkiksi jo sairastanut koronan tai asuuko hän oireettoman viruksen kantajan kanssa.

Niuron mukaan vahva tietosuoja oli yhteinen ja tietoinen päätös, mutta se myös vaikeutti syy-seuraus -suhteiden löytymistä.

YIT:n ja WiseNosen pilottitiimi dokumentoi päättyneen kokeilun tulokset. Niistä seuraa jatkopohdinta, millaisiin altisteisiin tai muihin tilanteisiin koiria voisi viruksen tunnistamisen lisäksi jatkossa rakennusalalla hyödyntää, YIT toteaa tiedotteessa.

Lue lisää: Koronakoirat nuuskivat nyt kasvomaskeja rakennustyömaalla Helsingissä