Kuntavaalit 2021 | Ehdokasjoukko miehistyi ja vanheni – Etelä-Savossa tyypillinen ehdokas on 54-vuotias Ari, Markku tai Anne

Ehdokkaan iällä on merkityksensä, arvioi 82-vuotias Impi Jääskeläinen (vas.) Mikkelistä. Vanhimmat ehdokkaat ovat KD:lla ja SDP:llä. Nuorimmat taas vihreillä. Perussuomalaisten ja sinisten listoilla vain joka viides ehdokas on nainen.

Kuntavaaleissa kokemus jyllää. Etelä-Savo on väestöltään Suomen vanhin maakunta, ja myös kuntavaaleissa ehdokkaat ovat vanhempia kuin muualla maassa.

Keskimääräinen miesehdokas Etelä-Savossa on 54-vuotias ja nainen 51-vuotias. Muuhun maahan verrattuna ehdokkaat ovat täällä 2–3 vuotta vanhempia.

Kuten koko maassa, myös Etelä-Savossa ehdokkaaksi asettuu nyt selvästi edellisiä kuntavaaleja vanhempia ihmisiä. Kun koko maassa keski-ikä nousi puolella vuodella, täällä joukko harmaantui 1,5 vuoden verran.

Etelä-Savon vanhimmat ehdokkaat ovat vaalipäivänä täyttäneet 82 vuotta. Yli 80-vuotiaita ehdokkaita on tarjolla koko maakunnassa kymmenen kappaletta. Reilu kolmannes maakunnan yli tuhannesta ehdokkaasta on 60 täyttäneitä.

Nuoressa päässä alle 20-vuotiaita ehdokkaita on yhdeksän. Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden osuuskin on vain 8 prosenttia.

Tämän jutun tiedot on kerätty oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolla julkaisemasta ehdokasdatasta.

Impi Jääskeläinen: "Alkuvaiheessa naisia pidettiin vähän kahvinkeittäjinä"

Impi Jääskeläinen, 82, on vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Mikkelissä. Hän kuuluu Etelä-Savon kuntavaaliehdokkaiden vanhimpaan prosenttiin.

Jääskeläinen asettui ensimmäisen kerran ehdolle vuonna 1968, jolloin puolue oli vielä SKDL. Silloin iällä ja sukupuolella oli merkitystä.

– Alkuvaiheessa naisia pidettiin vähän kahvinkeittäjinä. Se tosin riippui myös ihan henkilöstä, miten paikkansa ottaa. Jos suostuu olemaan palvelija, niin silloin joutuu siihen asemaan.

Nyt, kun kilometrejä on jo takana, iän vaikutus päätöksenteossa mietityttää jälleen Jääskeläistä. Hän on Mikkelin kaupungin vanhusneuvoston jäsen.

– Välillä tuntuu, että nuoremmat elimet kuten kaupunginhallitus eivät ota meitä vakavasti. Me lähetämme pohdittuja mielipiteitä ja ehdotuksia, jotka merkitään vain tiedoksi. Ajattelevat varmaan, että siellä ne mummot höpäjää.

Jääskeläisen mielestä vaalikentillä ehdokkaan iällä on merkitystä äänestäjille.

– Iällä on vaikutusta, niin kuin on myös esimerkiksi ulkonäöllä, ammatilla ja esiintymistaidolla. On ymmärrettävää, että esimerkiksi iäkkäät eivät välttämättä äänestä nuoria, elleivät he satu olemaan omia lastenlapsia.

Jääskeläinen on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki voivat saada äänensä kuuluviin. Siihen ei ikä tai sukupuoli vaikuta.

– Jos esiintyy vakuuttavasti ja hoitaa asiat kunnolla, niin silloin on menestymisen mahdollisuudet.

Vanhimmat ehdokkaat Juvalla, nuorimmat Sulkavalla

Maakunnan 12 kunnasta yhdessä – eli Enonkoskella – ei ole lainkaan alle 30-vuotiaita ehdokkaita. Vastaavasti toisessa pienessä kunnassa eli Hirvensalmella alle 30-vuotiaita on jopa 7 ja Mikkelissä 23.

Yksittäisistä kunnista Sulkavalla on nuorimmat ehdokkaat, keskimäärin 49 vuotta. Ehdokkaiden iällä ei näytä olevan isompaa yhteyttä kunnan väestön ikään, sillä Sulkavan asukkaat ovat maakunnan vanhimmasta päästä. Vanhimmat ehdokkaat ovat Sulkavan naapurissa Juvalla, jossa keski-ikä on lähellä 58:aa vuotta.

Puolueista kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat selvästi vanhimpia: keski-ikä on noin 60 vuotta. Seuraavana tulee SDP. Janan toisella reunalla ovat vihreät, joiden ehdokkaiden keski-ikä on 47. Myös Liike Nytin ehdokkaat ovat keskimäärin alle 50-vuotiaita.

Ehdokkaiden määrä nousi, paitsi niissä kunnissa, joissa se laski

Etelä-Savon 12 kunnassa on nyt ehdolla 1 071 ehdokasta. Määrä on 47 ehdokasta suurempi kuin neljä vuotta sitten. Vaalien siirron vuoksi saatu lisäaika auttoi tässä.

Ihan kaikissa kunnissa määrät eivät kuitenkaan nousset. Pertunmaalla, Enonkoskella ja Puumalassa viime vaaleista jäätiin yli kymmenen prosenttia. Mikkelissä ehdokkaita saatiin 31 enemmän kuin viime vaaleissa, mikä on reilun kymmenen prosentin kasvu. Suhteessa suurimmat yli 30 prosentin kasvuluvut koettiin kuitenkin Hirvensalmella ja Rantasalmella.

Mäntyharjussa ehdokasmäärä oli suhteessa kunnan kokoon suuri jo viime vaaleissa, ja nyt se nousi vielä selvästi.

Puolueista kokoomus pärjäsi ehdokashankinnassa hyvin, sillä se kasvatti edellisvaaleista määrää maakunnassa 21:llä. Myös KD paransi selvästi. SDP taas oli suurin menettäjä, kun määrä laski 38:lla.

Merkille pantavaa oli uusien puolueiden invaasio, kun Liike Nyt ja siniset tulivat näkyvästi moneen kuntaan.

Vihreillä ja KD:llä ehdokkaiden enemmistö on naisia

Etelä-Savon väestöstä aavistuksen yli puolet on naisia. Ehdokkaissa miehet ovat silti selvä enemmistö. 1 071 ehdokkaasta naisia on 385 eli 36 prosenttia. Edellisistä kuntavaaleista naisten osuus väheni runsaan prosenttiyksikön.

Kuntien ja etenkin puolueiden välillä on sukupuolijakaumassa isoja vaihteluita. Kunnista lähimpänä tasajakoa ollaan Sulkavalla, jossa naisia on ehdokkaista 47 prosenttia. Myös Kangasniemellä päästään lähelle. Kauimpina ovat Enonkoski ja Hirvensalmi, joissa naisten osuus on noin 30 prosenttia.

Puolueista miesvaltaisimmat ovat perussuomalaiset ja siniset. Kummassakin alle viidesosa Etelä-Savon ehdokkaista on naisia. Toisessa päässä ovat vihreät ja KD, joiden ehdokkaista yli puolet eli 57 prosenttia on naisia.

Eelis Multamäki: "Itse haluan oppia jatkuvasti uutta"

Tämän kevään ylioppilas 18-vuotias Eelis Multamäki on kokoomuksen kuntavaaliehdokas Mäntyharjussa. Hänen mielestään sukupuoli tai ikä on ehdokkaassa sivuseikka.

– Ihmisten pitäisi äänestää sen perusteella, mitä ehdokas tekee, ajattelee ja mitä arvoja hän tukee.

Hän kuitenkin arvelee, että päätöksenteossa iästä on hyötyä.

– Iäkkäämmillä ehdokkailla on enemmän kokemusta sekä päätöksenteosta että muutenkin elämästä.

Nuorten eduksi hän laskee ennakkoluulottomuuden ja avoimuuden.

– Itsekin haluan jatkuvasti oppia uutta. Tämän vuoden alussa päätin, että aina, kun jokin ovi avautuu, tartun siihen. Siksi lähdin myös vaaleihin, kun mukaan pyydettiin. Olen utelias uusia asioita kohtaan.

Jos paikka valtuustosta irtoaa, Multamäki epäilee, että alkuvaiheessa vanhemmat valtuutetut saattaisivat "katsoa junioria alaspäin".

– Luulen kuitenkin, että kun näyttää mihin kykenee ja miten ajattelee, jää murtuu, Multamäki sanoo.

Enonkoskella ja Sulkavalla joka toinen pääsee läpi

Kamppailu valtuustopaikasta ei ole joka paikassa ihan yhtä kovaa. Suhteessa helpointa läpipääsy on Enonkoskella ja Sulkavalla. Kummassakin ehdokkaita on korkeitaan kaksi per jaossa oleva valtuustopaikka.

Muissakaan Etelä-Savon maaseutukunnissa läpipääsy ei ole erityisen hankalaa, sillä ainoastaan Mäntyharjussa tarjolla on enemmän kuin kolme ehdokasta per valtuustopaikka.

Maakunnan kolmessa kaupungissa läpipääsy on jo kohtuullisen hankalaa. Mikkelissä karkeasti noin joka kuudes yrittäjä pääsee läpi, Savonlinnassa joka viides ja Pieksämäellä joka neljäs.

Korhosiakin on enemmän kuin vieraskielisiä

Ehdokkaista yksikään ei kerro äidinkielekseen ruotsia. Suomenkielisiä ehdokkaita on 1 063 ja kahdeksalla ehdokkaalla äidinkieli on joku muu kuin suomi, esimerkiksi englanti tai venäjä.

Ehdokkaiden sukunimikirjokin on yllätyksettömästi varsin suomalaiskansallinen. Listoilta useimmiten löytyvä nimi on Hämäläinen. Myös Korhosia, Nykäsiä ja Väisäsiä löytyy jokaista vähintään yhdeksän.

Etunimistä ykkönen on Markku 23 osumalla. Ari, Heikki ja Kari ovat seuraavina. Naisten nimistä yleisin on Anne, joita Etelä-Savossa on ehdokkaina 11.

Yli puolet ehdokkaista oli mukana jo viime vaaleissa

Ehdokkaista hieman yli puolet oli mukana ehdokkaana jo vuoden 2017 vaaleissa. Tässä mielessä "kokenein" ehdokaskaarti on Enonkoskella. Suhteessa eniten uusia ehdokkaita taas on Sulkavalla ja Mäntyharjassa.

Puolueista konkariehdokkaiden osuus on suurin SDP:llä ja keskustalla. Sinisillä ja etenkin Liike Nytillä taas valtaosa ehdokkaista on sellaisia, jotka eivät olleet 2017 ehdolla.

Savonlinnassa moni jää pois vapaaehtoisesti

Etelä-Savon kunnissa on tällä hetkellä 334 kunnan- ja kaupunginvaltuutettua. Heistä noin 240 eli yli 70 prosenttia yrittää uusia valtuustopaikkansa.

Eri kunnissa tilanteet vaihtelevat tässä suuresti. Pahin kato käy Savonlinnassa, jossa vapaaehtoisia luopujia on 19 eli 37 prosenttia. Paras pito taas on Mikkelin ja Hirvensalmen valtuustoissa, joissa yli 80 prosenttia valtuutetuista hakee jatkopaikkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut