Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko vielä Espoon viime kuntavaalien voittajat ja häviäjät? Ääniharava keräsi 4 518 ääntä, pahnanpohjimmaista puoluetta äänesti vain 50 espoolaista

Vaalit: Kokoomus oli viime kuntavaalien suurin, vaikka sen kannatus laski.

Kansallinen Kokoomus oli neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa selkeä voittaja Espoossa.

Kokoomus oli suurin puolue myös valtakunnan tasolla tarkasteltaessa. Sen osuus annetuista äänistä oli 21 prosenttia. Kun tarkastellaan puolueiden osuutta valtuustopaikoista, kärjessä onkin keskusta 31 prosentilla.

Kokoomukselle antoi Espoossa äänensä 33,7 prosenttia äänestäneistä. Puolueen kannatus tosin hiipui vuoden 2012 vaaleihin verrattuna, sillä silloin kokoomusta äänesti 36,0 prosenttia vaaliuurnilla käyneistä espoolaisista.

Puolueiden kannatuserot olivat suuria vuoden 2017 kuntavaaleissa Espoossa. Vihreä liitto tuli kaukana kokoomuksen takana. Vihreät saivat 23,7 prosentin osuuden äänistä. Suuri ero oli myös vihreiden ja kolmanneksi suosituimman puolueen Sdp:n välillä. Demarit saivat 12,5 prosentin osuuden äänistä.

Perussuomalaisille meni neljä vuotta sitten 9,8 prosenttia äänistä.

Kuntavaaliehdokkaita oli asettanut 17 puoluetta tai ryhmää. Ehdokkaita oli muun muassa Piraattipuolueella ja Itsenäisyyspuolueella. Vähiten ääniä sai Kommunistinen työväenpuolue – Rauhan ja sosialismin puolesta. Puoluetta äänesti vain 50 espoolaista.

Kokoomus oli suurin puolue valtaosalla äänestysalueista.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Espoon ääniharava oli kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok). Hän sai 4 518 ääntä.

Seuraavat sijat jakaantuivat eri puolueiden kesken. Edellisten kuntavaalien äänikuningas Timo Soini, joka tuolloin vielä edusti perussuomalaisia, oli sijalla kaksi 4 087 äänellään.

Kolmanneksi eniten ääniä sai Maria Guzenina (sd). Hän sai 3 854 ääntä. Neljäntenä oli Inka Hopsu (vihr) 2 556 äänellään ja viidentenä Christina Gestrin (rkp) 2 532 äänellään.

Suomessa on 26 kuntaa, joissa puolet valtuutetuista on naisia. Tämän listan kärjessä ovat Inari ja Outokumpu 59,3 prosentilla. Listan kolmantena on Espoo, jossa 56 prosenttia valtuutetuista on naisia.

Koko maassa naisten osuus valituista valtuutetuista oli 39,0 prosenttia. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Espoon äänioikeutetuista 19,8 prosenttia oli neljä vuotta sitten nuoria eli 18–29-vuotiaita. Ehdokkaista tämän ikäryhmän osuus oli 10,5 prosenttia ja valtuutetuista 10,7 prosenttia. Korkeasti koulutettujen osuus valtuutetuista oli vuoden 2017 vaaleissa 77 prosenttia, kun koko väestöstä 45 prosenttia oli korkeasti koulutettuja.

Yksityisellä sektorilla työskenteli 39 prosenttia vuonna 2017 valituista valtuutetuista. 12 prosenttia oli kansanedustajia tai ministereitä.

Jutun lähteenä on käytetty Vaalitilinpäätös – Kuntavaalit Espoossa 2017 -nimistä aineistoa.