Muistatko vielä Espoon viime kuntavaalien voittajat ja häviäjät? Ääniharava keräsi 4 518 ääntä, pahnanpohjimmaista puoluetta äänesti vain 50 espoolaista

Vaalit: Kokoomus oli viime kuntavaalien suurin, vaikka sen kannatus laski.

Kansallinen Kokoomus oli neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa selkeä voittaja Espoossa.

Kokoomus oli suurin puolue myös valtakunnan tasolla tarkasteltaessa. Sen osuus annetuista äänistä oli 21 prosenttia. Kun tarkastellaan puolueiden osuutta valtuustopaikoista, kärjessä onkin keskusta 31 prosentilla.

Kokoomukselle antoi Espoossa äänensä 33,7 prosenttia äänestäneistä. Puolueen kannatus tosin hiipui vuoden 2012 vaaleihin verrattuna, sillä silloin kokoomusta äänesti 36,0 prosenttia vaaliuurnilla käyneistä espoolaisista.

Puolueiden kannatuserot olivat suuria vuoden 2017 kuntavaaleissa Espoossa. Vihreä liitto tuli kaukana kokoomuksen takana. Vihreät saivat 23,7 prosentin osuuden äänistä. Suuri ero oli myös vihreiden ja kolmanneksi suosituimman puolueen Sdp:n välillä. Demarit saivat 12,5 prosentin osuuden äänistä.

Perussuomalaisille meni neljä vuotta sitten 9,8 prosenttia äänistä.

Kuntavaaliehdokkaita oli asettanut 17 puoluetta tai ryhmää. Ehdokkaita oli muun muassa Piraattipuolueella ja Itsenäisyyspuolueella. Vähiten ääniä sai Kommunistinen työväenpuolue – Rauhan ja sosialismin puolesta. Puoluetta äänesti vain 50 espoolaista.

Kokoomus oli suurin puolue valtaosalla äänestysalueista.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Espoon ääniharava oli kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok). Hän sai 4 518 ääntä.

Seuraavat sijat jakaantuivat eri puolueiden kesken. Edellisten kuntavaalien äänikuningas Timo Soini, joka tuolloin vielä edusti perussuomalaisia, oli sijalla kaksi 4 087 äänellään.

Kolmanneksi eniten ääniä sai Maria Guzenina (sd). Hän sai 3 854 ääntä. Neljäntenä oli Inka Hopsu (vihr) 2 556 äänellään ja viidentenä Christina Gestrin (rkp) 2 532 äänellään.

Suomessa on 26 kuntaa, joissa puolet valtuutetuista on naisia. Tämän listan kärjessä ovat Inari ja Outokumpu 59,3 prosentilla. Listan kolmantena on Espoo, jossa 56 prosenttia valtuutetuista on naisia.

Koko maassa naisten osuus valituista valtuutetuista oli 39,0 prosenttia. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Espoon äänioikeutetuista 19,8 prosenttia oli neljä vuotta sitten nuoria eli 18–29-vuotiaita. Ehdokkaista tämän ikäryhmän osuus oli 10,5 prosenttia ja valtuutetuista 10,7 prosenttia. Korkeasti koulutettujen osuus valtuutetuista oli vuoden 2017 vaaleissa 77 prosenttia, kun koko väestöstä 45 prosenttia oli korkeasti koulutettuja.

Yksityisellä sektorilla työskenteli 39 prosenttia vuonna 2017 valituista valtuutetuista. 12 prosenttia oli kansanedustajia tai ministereitä.

Jutun lähteenä on käytetty Vaalitilinpäätös – Kuntavaalit Espoossa 2017 -nimistä aineistoa.

Isoja kysymyksiä

Keskiössä on talous

Lyhyt soittokierros kokeneille poliitikoille tuo ilmi, että talous on tulevalla valtuustokaudella Espoon suurin kysymys: soten kanssa tai ilman sotea.

Talouteen liittyvät kiinteästi suuret investoinnit. Joukkoliikenteeseen on jo investoitu valtavasti, mutta raidejokeri ja kaupunkiradan rakentaminen nielevät edelleen valtavasti rahaa. Yksi pohtimisen aihe on, miten saadaan koronan vuoksi romahtanut joukkoliikenteen käyttö elpymään.

Isoja investointitarpeita on edelleen myös koulurakentamisessa. Palvelutalojakin tarvitaan, koska väki vanhenee.

Poke eli Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava tulee pian valmiiksi, mutta sen vaikutukset puhuttavat tulevaakin valtuustoa. Mikä on lähiluonnon kohtalo, kun kaupunkia tiivistetään?

Ilmastonmuutoksen torjunta nivoutuu moniin asioihin, ja päätöksenteon yhteydessä joudutaan pohtimaan, eteneekö Espoo lupaustensa mukaan.

Talous on tärkeä kaikille puolueille, mutta tulokulmat eroavat. Valtuusto joutunee keskustelemaan siitäkin, korotetaanko veroja vai mistä tingitään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut