11 laudaturin espoolaisylioppilas kertoo, miten hän ylsi huipputulokseen: ”Luin kuusi tuntia, soitin kolme tuntia ja liikuin kaksi tuntia päivässä"

Ylioppilas: Evert Odé on aina lukenut paljon ja monipuolisesti. Tapiolan lukiosta kirjoittanut Odé on yksi kevään kolmesta 11 laudaturin ylioppilaasta.

Kolme tämän kevään ylioppilaista kirjoitti 11 laudaturia, ja yksi heistä on Tapiolan lukion opiskelija Evert Odé. Hän suhtautuu huippusuoritukseensa tyynen rauhallisesti.

11 laudaturilla ovet avautuvat minne tahansa opiskelupaikkaan, mutta hänen ykkösvaihtoehtonsa on Sibelius-Akatemia. Toisena vaihtoehtona hänellä on ympäristötieteiden opiskelu Helsingin yliopistossa.

– Sibelius-Akatemiaan pyrkiessä ei ole papereista hyötyä, vaan pääsykoe ratkaisee, Evert Odé sanoo.

Nauhakarsinta on jo takana ja sen tulos tulee kesäkuun alussa.

– Kahta opiskelupaikkaa ei voi ottaa vastaan. Jos pääsen opiskelemaan sellon maisteriopintoja, niin sitten varmaan joskus tulevaisuudessa opiskelen myös luonnontieteitä.

Kouluopintojen rinnalla Evert on kehittynyt erittäin taitavaksi sellonsoittajaksi. Espoon musiikkiopiston opintojen jälkeen hän on jatkanut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Olen sitä tyyppiä, joka opiskelee tehokkaasti yksin lukemalla.

Tunteja Evert Odélla on vuorokaudessa saman verran kuin muillakin.

– Kaikki oli mahdollista niin, että luin kuusi tuntia, soitin kolme tuntia ja liikuin kaksi tuntia päivässä.

Korona-aika ei haitannut Evertin opiskelua. Päinvastoin. Koska korona-aikana ei ole ollut konsertteja, se on vapauttanut aikaa soittamiselta muille asioille.

– Minulle etäopinnot olivat etu, koska olen sitä tyyppiä, joka opiskelee tehokkaasti yksin lukemalla.

Hyvä opettaja on Evertin mielestä sellainen, joka on kiinnostunut opettamisesta ja osaa suvereenisti sen mitä tekee. Tärkeää on myös se, että opettaja osaa ottaa huomioon ihmisten erilaiset tavat opiskella ja tukea heitä sen mukaan.

Evert Odé kertoo pienestä pitäen lukeneensa paljon, joten kaikkia asioita ei ole tarvinnut opiskella koulussa.

– 7-vuotiaana luin isän innostamana Carl Grimbergin 24-osaisen historiateoksen. Isä on historianopettaja. Hän muistuttaa, että kaunokirjallisuuden lukeminen on myös tärkeää, koska se kehittää kielitaitoa ja ajattelutaitoa.

Musiikki puolestaan on tullut osaksi elämää Espoon musiikkiopistossa viulunsoitonopettajana toimivan äidin kautta.

Evert Odé päätyi kirjoittamaan 11 ainetta, koska hän ei osannut päättää, minkä reaaliaineen jättäisi pois.

Viime keväänä Odé kirjoitti historian ja matematiikan, syksyllä kemian, yhteiskuntaopin, ruotsin ja biologian ja tänä keväänä äidinkielen, englannin, pitkän matematiikan, fysiikan ja terveystiedon.

– Tavoitteena oli ensin kymmenen ainetta, mutta kun kirjoituksia hajautettiin, päätin viime hetkellä osallistua myös terveystiedon kokeeseen.

– Kaikkein vaikeinta oli englanti. En ole siinä mikään virtuoosi. Suomalaiset nuoret ovat hyviä englannissa ja siitä on vaikea saada laudaturia. Englannin eteen piti tehdä töitä ja jännittääkin.

Opintiensä Evert Odé aloitti Päivänkehrän koulussa, jossa on myös musiikkiluokka. Sieltä hän jatkoi Tapiolan koulun ja lukion musiikkiluokille.

Parasta Espoossa on Evert Odén mielestä luonto, ja Keskuspuisto on hänelle tosi tärkeä. Siellä on tullut korona-aikana lenkkeiltyä paljon.

– Tapiola on tärkeä myös, siihen on muodostunut side opintojen kautta.

Valkolakkeja

Yli 1 300 ylioppilasta

Espoolainen, Ressun lukiossa opiskellut Alex Halme kirjoitti myös 11 laudaturia.

Espoon kaupungin lukioista valmistui tänä keväänä yhteensä 1 337 uutta ylioppilasta.

Espoossa on 10 suomenkielistä päivälukiota, ruotsinkielinen lukio sekä aikuislukio. Kaikissa Espoon lukioissa on yleislinja ja lisäksi lukioissa on erilaisia painotuksia, linjoja ja erityistehtäviä. Lukiokoulutusta järjestää myös Espoon Steinerkoulu.

Koko Suomessa ylioppilaaksi valmistui tänä keväänä noin 24 700 lukiolaista.

Kevään ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui kaikkiaan noin 47 000 kokelasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut