Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisen kerrostalon asukkaat kyllästyivät yksitotiseen aulaan – kahden vuoden kypsyttely johti ratkaisuun, jota ei vastustanut yhtiökokouksessa yksikään asukas

Graafikko Seela Petran teos Auran kosijat antaa ilmettä Tapiolassa sijaitsevan Espoon Aura -kerrostaloyhtiön aulaan.

– Taloyhtiön sisääntuloaula oli niin yksitotisen oloinen, että halusimme sinne jotain kiinnostavaa ja kutsuvaa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Rouhiainen kertaa.

Ensimmäisestä ideasta toteutuksen valmistumiseen kului kaksi vuotta. Rouhiaisen mukaan hallitusta ei tarvinnut taivutella idean taakse. Ideaa toki pyöriteltiin jonkin verran, ja sitten se esiteltiin yhtiökokouskutsun liitteessä. Kellään ei ollut mitään hanketta vastaan.

– Teos on ainutlaatuinen ja niin on varmaan hankekin. Joskus harvoin taloyhtiöiden auloissa näkee valokuvasuurennoksia, mutta ei tällaista juuri siihen paikkaan suunniteltua taidetta, Olli Rouhiainen toteaa.

– Soisin sellaisen käytännön yleistyvän, että taidetta käytettäisiin taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa luomaan identiteettiä ja viihtyisyyttä.

Taideteoksen tekijäksi löytyi Seela Petra, koska hän on aiemmin toteuttanut Espoon modernin taiteen museon Emman julkisen taiteen kokoelmiin kuuluvan teoksen Sinä päivänä Tapiolan pyöräparkkiin.

Auran kosijat on tilallinen graafinen taideteos, joka levittäytyy käytävämäisen aulan kolmelle seinälle.

Seela Petra kertoo Auran kosijat -teoksessaan käsittelevänsä samoja teemoja kuin pyöräparkin teoksessa. Näitä ovat uteliaisuus, energia, kannustus, rohkeus, kommunikointi ja katseen kosketus.

– Konteksti on kyllä toinen. Tapiolan pyöräparkin teos on hyvin urbaani ja teemoiltaan yhteiskunnallinen, kun taas Auran kosijat -teoksessa tarkennan katseen yksilöön ja yksilön toimintaan ja toisaalta myös syvälle myyttiseen kansantarustoomme, elämänvoiman alkulähteille.

Auran kosijat -teoksen taustalla ovat kalevalainen mytologia, Pohjolan tyttäret ja tytärten kosijat. Pohjolassa asuvat Louhen tyttäret, jotka ovat kuuluisia kauneudestaan.

Teokseen kuuluu eläin-, kasvi- ja luontohahmoja. Hahmojen ja niiden ryhmittelyn myötä porrashuoneeseen muodostuu modernin kalevalaishenkinen, mytologinen ja taianomainen tunnelma.

Teoksen pääsevät näkemään talossa asuvat ja siellä asioivat.