Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta nousi ykköseksi nuorten kunnallisvaaleissa – eniten ääniä haravoi puolestaan Jussi Halla-aho

Keskusta pärjäsi puolueista parhaiten, kun nuoriso äänesti kuntavaaleissa. Perässä seurasivat kokoomus ja perussuomalaiset.

Ääniharavaksi nousi perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Vihreät on nuorisovaalien perusteella suurin puolue kymmenestä suurimmasta kaupungista Helsingissä, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Espoossa eniten ääniä keräsivät Perussuomalaisten ehdokkaat, Kuopiossa Keskustan sekä Porissa ja Vantaalla Kokoomuksen.

Helsingissä kolmen kärkeä pitävät Vihreät, 19,21 prosenttia äänistä, Kokoomus, 14,87 prosenttia ja Perussuomalaiset, 12,91 prosenttia.

Valtakunnallisesti nuorten äänistä Keskusta kahmaisi 19,6 prosenttia, Kokoomus 19,1 prosenttia ja Perussuomalaiset 17,7 prosenttia.

Neljänneksi eniten ääniä sai Vihreät, 13,2 prosenttia, ja viidenneksi SDP, 11,8 prosenttia.

Vasemmistoliitto sai 5,9 prosenttia äänistä, Kristillisdemokraatit 3,7 prosenttia, Rkp 2,8 prosenttia ja Liike Nyt 1,9 prosenttia.

Eduskunnan ulkopuolisista puolueista eniten ääniä saivat Feministinen puolue 0,9 prosenttia ja Piraattipuolue 0,4 prosenttia.

Valtuustopaikkoja Keskusta sai yhteensä 929. Perussuomalaiset sai 810, Kokoomus 803, SDP 531, Vihreät 490, Vasemmistoliitto 244, Kristillisdemokraatit 153, RKP 143, Liike Nyt 41, Feministinen puolue 10 ja Piraattipuolue 3 paikkaa.

Ääniharavoiksi nousivat opettaja- ja opiskelijataustaiset ehdokkaat.

Kymmenestä eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta kuusi oli ehdokaslistan mukaan ammatiltaan rehtori, opettaja tai opiskelija. Eniten ääniä saivat Helsingin Jussi Halla-aho (ps), Kontiolahden Taneli Arosara (vihr) ja Tampereen Arttu Vuori (kok).

Nuorisovaalit järjestettiin 150 kunnassa ja niissä annettiin yhteensä 26 687 ääntä. Mukana oli 315 peruskoulua, lukiota, ammatillista oppilaitosta ja nuorisovaltuustoa.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin koordinoima nuorisovaalit on demokratian kasvatustapahtuma, jossa nuoret harjoittelevat äänestämistä. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa ja nuoret toimivat itse vaalitoimitsijoina.