Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisehdokkaat: Luontoarvot jääneet liian vähäiseen osaan tällä vaalikaudella – Finnoon kaava ja Keskuspuiston kaventaminen herättivät kipakkaa keskustelua

Kuntavaalit: Ehdokkaat ideoivat uusia luonnonsuojelualueita Länsiväylän vaalipaneelissa. Keskuspuiston nakertaminen ja liian massiivinen asuntorakentaminen saivat kritiikkiä.

Luonnonsuojelu ja lähiympäristön vaaliminen eivät ole saaneet riittävästi painoarvoa Espoon kuntapolitiikassa päättyvällä vaalikaudella, totesivat espoolaiset kuntavaaliehdokkaat Länsiväylän vaalipaneelissa Hanasaaressa torstaina.

Keskustelussa nousi esiin useita ehdotuksia luontoarvojen turvaamiseksi. Vihreiden Sirpa Hertell heitti ilmaan ajatuksen Suomenojan lintukosteikon muuttamisesta luonnonsuojelualueeksi sen jälkeen kun Suomenojan vedenpuhdistamo lopettaa toimintansa.

Hertell haluaisi myös paremmat joukkoliikenneyhteydet Nuuksioon, jonka pysäköintialuetta rasittaa nyt ruuhkaisuus.

Perussuomalaisen Kari Paunonen puolestaan ehdotti luonnonsuojelun laajentamista Keskuspuistossa, joka uhkaa kutistua väylä- ja asuntorakentamisen takia. Keskuspuiston alueelle tulevaa Espoonväylää Paunonen ei enää vastusta, sillä tietöitä on jo aloitettu.

Paneelikeskustelu sujui rakentavassa hengessä, sillä koolla oli luontoa arvostavia ehdokkaita.

Keskustan Sara Saramäki peräänkuulutti sanojen muuttamista teoiksi, kun varsinaiseen päätöksentekoon ryhdytään vaalien jälkeen.

– Valitettavasti tällä vaalikaudella päätöshistoria on ollut toisenlaisen, Saramäki sanoi.

Ympäristöpoliittisena epäonnistumisena Saramäki nosti esille korkeimman hallinto-oikeuden toukokuisen päätöksen, joka kumosi vuosia valmistellun Finnoon uutta keskustaa koskevan asemakaavan.

Vasemmistoliiton Mari Rummukainen näki Saramäen tavoin, että liian massiivinen rakentaminen on suurin uhka Suomenojan lintukosteikolle.

SDP:n Helena Marttila korosti, että monimuotoisella lähiluonnolla on erittäin suuri merkitys kaupunkilaisten hyvinvoinnille.

– Tänä vuonna tuli tutkimus siitä, että monipuolinen linnusto lisää tyytyväisyyttä elämään yhtä paljon kuin jopa tulotaso, Marttila sanoi painottaen sitä, että luonto on aidosti kuntalaisten hyvinvointia lisäävä seikka.

Kahdeksasta panelistista luonnonsuojelualueiden lisäämistä vastaan oli vain RKP:n Anders Portin, joka ei hänkään kuitenkaan tyrmännyt sitä, että suojelualueita voi lisätä esimerkiksi jonkin harvinainen lajin säilyttämiseksi.

– Eniten olen kuitenkin huolissani espoolaisten hyvinvoinnista ja siitä, että jokaiselle löytyy lähimetsiä ja metsässä voi käydä vaikka päivittäin ilman matkustamista omalla autolla, Portin sanoi.

Samaa viestiä toi esille kristillisdemokraattien Sari Savela, joka arvosteli massiivista kerrostalorakentamista.

– Henkilökohtaisesti kammoksun liian tiivistä ja liian korkeaa rakentamista, joka on jonkun aikaa ollut trendinä Espoossa. Se on aika kaukana ympäristöstä, joka vahvistaa hyvinvointia, Savela sanoi.

Kokoomuksen Kai Mykkänen nosti esiin merenrantojen rehevöitymisen, joka vaivaa myös Pitkäjärveä. Vesistöjen laatua voitaisiin Mykkäsen mukaan parantaa hulevesien ohjauksella ja viemärien ylivuotojen ehkäisyllä.

– Pitkäjärvestä voisi tulla uusi keidas, jossa voisi meloa kanootilla. Myös Espoon saaristosta voisi tulla paikka, joka purkaisi Nuuksioon kohdistuvaa (vierailu)painetta.

Keskustelussa puitiin myös Espoon ja Suomen ilmastovoitteita sekä metsä- ja hiilinielupolitiikkaa. Katso alla olevalta videolta, mitä ehdokkaat ajattelevat niistä .