Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Tulottomien kotitalouksien määrä nousi ennätyskorkeaksi – valtaosa on yksin asuvia miehiä

Vailla tuloja olevien kotitalouksien määrä nousi viime vuonna ennätyksellisen korkealle, noin 37 000:een.

Tulottomista kotitalouksista kertoo Uutissuomalainen, joka sai tuoreimmat luvut Kelalta. Viime vuoden lukema on kuusi prosenttia edellisvuotta korkeampi.

– Pari vuotta jatkunut laskusuunta siis kääntyi, mikä selittynee pitkälti koronatilanteella. Tämä näkyi voimallisimmin kesällä, jolloin näitä kotitalouksia oli huomattavasti enemmän kuin aiemmin, Kelan tutkija Tuija Korpela kertoo Uutissuomalaiselle.

Tulottomilla kotitalouksilla tarkoitetaan perustoimeentulotukea saavia kotitalouksia, jotka ovat vailla ensisijaisia etuuksia ja ansiotuloja. Ensisijaisia etuuksia ovat esimerkiksi työttömyysturva, opintotuki ja sairauspäiväraha.

Tulottomista kotitalouksista 70 prosenttia koostui yksin asuvista ja 23 prosenttia muista yhden hengen kotitalouksista, kuten kämppäkaverin kanssa asuvista. Tulottomista yhden hengen kotitalouksista 71 prosenttia oli miehiä.

Vuoteen 2019 verrattuna niin määrällisesti kuin suhteellisestikin eniten kasvoi kuitenkin tulottomien 25-64 -vuotiaiden naisten määrä. Vuonna 2019 heitä oli noin 4 700 ja viime vuonna noin 6 700 eli kasvua on noin 42 prosenttia.

Samalla aikavälillä 25-64 -vuotiaiden miesten määrä tulottomista yhden hengen kotitalouksista nousi seitsemällä prosentilla 15 000:een, kertoo Uutissuomalainen.

Tilastointi ulottuu vuoteen 2004 saakka. Sinä aikana tulottomien kotitalouksien määrä on yli kaksinkertaistunut 16 vuodessa.