Rakentaminen: Espoossa asuntorakentaminen ja asuntojen kysyntä jatkuu tasaisen vilkkaana. Uusia asuntoja valmistuu noin 4 000 joka vuosi.
Uusien kerros- ja pientaloasuntojen rakentaminen jatkuu Espoossa vilkkaana, ja kysyntää voisi rakennusyhtiöiden mukaan olla jopa nykyistä suuremmalle määrälle asuntoja.
Espoon kaupungin tietopalvelun mukaan uusia asuntoja valmistui viime vuonna liki 4 100, mikä on pari sataa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ennusteen mukaan tänä vuonna Espooseen valmistuu noin 4 100 uutta asuntoa ja saman verran tulossa 2022.
Myös vuoden 2022 jälkeen valmistuvien asuntojen määräksi on arvioitu keskimäärin 4 000 asuntoa vuosittain. Suurin osa asunnoista valmistuu kerrostaloihin, ja luvuissa ovat mukana sekä omistus- että vuokra-asunnot.
Länsiväylän suurille rakennusyhtiöille tekemä soittokierros paljasti, että uudiskohteita kysytään etenkin metroradan varrella ja myös rantaradan varsilta.
– Espoossa kiinnostavat niin kerros- kuin pientalokohteet, sanoo Espoossa vuosikymmeniä toimineen rakennusyhtiö YIT:n divisioonan johtaja Harri Isoviita.
– Uudisasuntojen kaupassa on positiivinen vire. Kaupunkimaiset kohteet vetävät hyvin, kuvailee rakennusyhtiö Bonavan yksikönjohtaja Matti Kuronen.
Uudisasuntojen arvo on yleensä noussut jo muuttohetkellä.
Molemmat johtajat nimeävät halutuimpien alueiden joukkoon Tapiolan, jossa uudiskohteiden keskineliöhinnat ovat nousseet jo 9 000 euroon.
Tulevan länsimetron jatkeen päässä Marinkalliossa uusien asuntojen keskineliöhinnat ovat noin 6 000 euroa, sanoo YIT:n Isoviita. Rantaradan varressa, esimerkiksi Kauklahdessa, liikutaan noin 5 000 euron luokassa.
Rakennusyhtiö SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Kim Jolkkonen sanoo, että uudiskohteiden käynnistämistä ovat jarruttaneet kaavavalitukset ja maanluovutussopimusten haasteet. SRV:llä ei tällä hetkellä ole kohteita Espoossa rakenteilla, mutta puoli tusinaa on suunnittelupöydällä.
Myös Bonavan Kuronen toivoo, että vuoropuhelua rakennusyhtiöiden ja kaupungin välillä saataisiin sujuvammaksi.
Rakennusyhtiöiden mukaan uudisasuntojen markkinoilla on joitakin merkkejä myös ylikuumenemisesta, sillä kaikkein halutuimpiin kohteisiin on kova kysyntä. Selvimmin tämä näkyy Itä-Espoossa ja vieläkin selvemmin Helsingissä, jossa Pasilaan valmistuvan kerrostalokohteen asuntoihin on jopa 30 ennakkovaraajan jono, kertoo Matti Kuronen.
Kuronen selittää kovaa kysyntää sillä, että uudisasunnot ovat olleet paitsi haluttuja koteja myös hyviä sijoituskohteita.
– Uudisasuntojen kaupassa asunnon arvo on yleensä noussut jo muuttohetkellä.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat käyneet tulikuumina korona-aikaan. Espoossa hinnat ovat nousseet etenkin idässä, mutta myös muut alueet Pohjois-Espoota myöten ovat päässeet mukaan nosteeseen.
– Yleisesti asuntomarkkinoilla on ollut vahva nousuvesi, joka on nostanut kaikkia veneitä, Brotherus kuvailee.
Korona-aika on kolhinut pääkaupunkiseudun vuokra-asuntomarkkinoita, ja etenkin yksityissijoittajien into sijoitusasuntojen ostoon on laskenut. Sen sijaan isot institutionaaliset sijoittajat voivat korona-aikanakin tehdä pitkäjänteisiä sijoituspäätöksiä.
– Suurilla institutionaalisilla sijoittajille rahoituskanavat toimivat, Brotherus sanoo.
Markkinoiden myllerryksestä huolimatta Espoossa uudisrakentamisen määrä on pysynyt tasaisena, eikä tuotannossa ole ollut vuoristorataa kuin naapurikaupungissa Vantaalla.
Vantaalla uusia asuntoja valmistui vuonna 2019 peräti 5 000 kappaletta, mutta tänä vuonna määrä jää noin 3 000:een, ja ennuste on sama myös ensi vuodelle.
Brotherus uskoo, että ensi vuoteen mennessä kuumentuneet asuntomarkkinat normalisoituvat.
Espoossa kasvu ei ole silti tyrehtymässä, sillä sitä ruokkii sekä luonnollinen väestönkasvu että muuttaminen työn ja opiskelun perässä. Uutta kasvua Brotherus odottaa Espoossa etenkin etuajassa valmistuvan raidejokerin reitin varrelle.
Pidemmällä tulevaisuudessa siintävät Keran alueelle suunnitellut asunnot.
Bonavan Matti Kuronen näkee Kerassa paljon potentiaalia.
– On mielenkiintoista nähdä mille tasolle asuntojen hinnat Kerassa nousevat.