Tanskalaisten taiteiljoiden mukaan valkoisuus on järjestelmä, jonka osallisena me kaikki olemme – näyttely avautuu Emmassa keskiviikkona

Valkoisessa näyttelyssä pohditaan valkoisen värin erilaisia merkityksiä ja siihen liittyviä mielikuvia.

Tanskalaisten Sofie Hesselholdtin ja Vibeke Mejlvangin The White Exhibition -näyttely kiinnittää huomion valkoisuuteen, joka ei taiteilijoiden mukaan ole neutraali, vaan järjestelmä, jonka osallisena me kaikki olemme.

Hesselholdt ja Mejlvang kertovat, että Espoon modernin taiteen museossa Emmassa esillä oleva taideprojekti on heidän tähänastisen taiteilijanuransa mittavin.

– Ei niinkään neliömääräisesti, mutta toteuttamistavaltaan, sillä kolmen kuukauden aikana meillä on tavallaan 300 näyttelyä, jos näyttelyyn liittyvät performanssit lasketaan mukaan, he täsmentävät.

Osa näyttelystä on rakennettu jo Tanskassa, ja se saapui Emman tiloihin pari viikkoa sitten. Taiteilijat ovat pitäneet näyttelyn yhtenä osana performanssia esittävien nuorten esiintyjien kanssa etäpalavereita.

Hesselholdt ja Mejlvang myöntävät olevansa hiukan hermostuneita.

– Museon työntekijät ovat tehneet paljon työtä puolestamme jo ennakkoon. Viimeistelemme parhaillaan yksityiskohtia, naiset kertovat jo hiukan huojentuneina kahvikupin äärellä.

Taitelijoiden yhteys Suomeen ja suomalaisiin on kehittynyt vuosien varrella. Vuonna 2014 he tutustuivat Turussa Emman johtajaan Pilvi Kalhamaan.

– Puhuimme jo tuolloin mahdollisesta omasta näyttelystä. Sitten kutsu tuli, naiset iloitsevat.

Viime keväänä iski koronapandemia ja julkiset tilat suljettiin. Se oli paha takaisku taiteilijoille.

– Keksimme, että painetun lehden sivuilla pääsemme ihmisten koteihin. Se on mielestämme demokratiaa lisäävä keino.

Hesselholdt ja Mejlvang toteuttivat tanskalaisen Politiken-lehden kanssa yhteisen taidenäyttelyn. Se oli elämys taiteilijoillekin. Olennaisena osana heidän viestissään on, miten politiikka, viestintä ja kieli rakentavat vuorovaikutuksellisia kokemuksia ja sitä luovat sitä kautta ihmisten todellisuutta.

– Taideteoksemme olivat esillä Politikenin pääkonttorilla sekä Politiken-lehden sivuilla.

Samankaltainen taideteos nähdään kesäkuun aikana Länsiväylän sivuilla. Uutisten ja arkipolitiikan ympäröimänä, osana mediatodellisuutta.

– Kokosimme lauseita kirjoista, lehdistä, netistä, elokuvista eli kaikkialta, josta vain löysimme mielenkiintoisia lauseita. Yritämme kuvata lauseissa tunteita ja asioita, jotka kuvastavat maailman monimutkaisuutta. Osa toteamuksista edustaa asian toista äärilaitaa ja osa vastakkaista. Se osoittaa, miten monimutkaisessa maailmassa elämme ja oikeita ratkaisuja ei välttämättä ole, ja absoluuttista oikeaa tai väärää välttämättä ole.

Lauseet voi nähdä ystävysten tai puolisojen keskinäisenä keskusteluna sanaristikon muodossa.

– Hämmentäviä tunteita, tilanteita. Lauseet tanssahtelevat lehden sivuilla villisti, tiukasti konseptoidun ulkoasun rinnalla. Intiimiä ristiin rastiin kirjoittelua.

– Toivomme, että ne herättävä uteliaisuuden näyttelyämme kohtaan.

Hope against hope - ajatus kuvastaa naisten mukaan sitä toivottomuutta, joka toisinaan lehtiä lukiessa syntyy.

– Samalla on kuitenkin toivoa. Toivomme, että jokin muuttuisi, vaikkei sellainen olisi mahdollista.

Ajatus istuu heidän mielestään erityisesti nyt korona-aikaan ja sen aiheuttamaan apatiaan.

Suomessa on käynnissä parhaillaan kuntavaalien ennakkoäänestys.

– Ihanko totta, emme tienneetkään sitä. Ajoituksemme on siis todella onnistunut, naiset ilahtuvat saamastaan tiedosta.

Emma - Espoon modernin taiteen museossa 2.6. avattavan näyttelyn lisäksi Hesselholdt & Mejlvangin taideteos Hope Against Hope on nähtävillä Länsiväylän sivuilla kesäkuun aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut