Espoolainen lukiolainen huomasi, kuinka paljon stressiä sosiaalinen media voi aiheuttaa – kirjoitti somesta hersyvän pakinan, joka vei kirjoituskilpailun voiton

Pakina: Espoon lukiolaisille suunnatun kirjoituskilpailun teksteissä näkyvät korona ja some.

Tapiolan kirjaston yhteistyössä Espoon lukioiden, Länsiväylän ja KSR:n Tauno Yliruusi -säätiön järjestämä Espoon lukiolaisille suunnattu Lähellä pakinaa -kirjoituskilpailun voittaja kirjoitti tekstinsä some-keskustelusta otsikolla Tervettä keskustelua.

Palkintoraati luonnehti tekstiä näin: Ajankohtainen, some-keskustelua hyvin parodioiva, hersyvä, kielellisesti tosi valmis ja kantoi loppuun asti. Teksti sai raadissa aikaan naurun tyrskähdyksiä.

Kilpailuun tuli yhteensä 15 tekstiä 10 eri kirjoittajalta.

Raadin jäsen, kirjailija Jani Nieminen totesi nuorten tekstien osoittavan, että tekstilajina pakina voi hyvin.

Nuorten kirjoittamat kilpailutekstit heijastelevat tätä aikaa. Eniten oli viittauksia korona-aikaan. Myös sosiaalisen median rooli nousi esiin.

Voittaja haluaa varjella yksityisyyttään tiukasti ja siksi hän ei halua tulla valokuvatuksi eikä nimeään julkisuuteen.

En ole somessa kovin aktiivinen ja käytänkin sitä vain pitääkseni yhteyttä kavereihin.

– Valitsin aiheeksi some-keskustelun, sillä siellä tuntuu korostuvan se, mitkä aiheet herättävät ihmisissä nopeasti ajatuksia ja mielipiteitä ja mitkä taas pyritään sivuuttamaan. Aihe sopi minusta hyvin pakinaan sen tragikoomisuuden takia, voittaja kertoo sähköpostitse.

Voittaja perustelee yksityisyytensä suojaamista sillä, että hän ei koe mukavaksi jakaa elämäänsä ihmisille, joita hän ei juurikaan tunne.

– En siis ole somessa kovin aktiivinen ja käytänkin sitä vain pitääkseni yhteyttä kavereihin. Huomasin nopeasti, kuinka paljon stressiä eri sovellusten jatkuva seuraaminen voi ainakin itselleni aiheuttaa, joten somen käytön vähentäminen oli myös tietoinen päätös.

Voittaja kertoo kirjoittamisen avulla pystyvänsä käsittelemään tunteitaan ja ilmaisemaan ajatuksiaan.

– Se toimii pakokeinona ja auttaa hidastamaan kiireen keskellä, mutta toisaalta se on myös tapa tallettaa hyvät muistot ja ajatukset ylös niin, että ne muistaa vielä myöhemminkin.

Kunniamainintoja jaettiin kolme:

Aino Granström, Otaniemen lukio: Opiskelijana dystopiaelokuvassa.

Raadin mielestä oli herkullinen idea verrata korona-aikaa absurdiin elokuvaan. Ajankohtaisia tuntoja ja aikalaistodistusta korona-ajan veteraaneilta.

Elli Perttilä, Etelä-Tapiolan lukio: Prinsessa Ruusunen ja kirottu kamera.

Raadin mukaan teksti on korona-ajan kuva lukiolaisten maailmasta ja sisälsi inhimillisen ja koetun elämän kirjoa. Teksti sisälsi henkilökohtaisuutta ja itseironiaa. Etäaikana huomaa paljastaneensa itsestään enemmän kuin luokkatilanteissa.

Siri Nyberg, Otaniemen lukio: Terapiassa.

Raati kehui jännää roolivalintaa, joka tuo tekstiin ovelan, ajankohtaisen kulman ja nostaa esille aidon ongelman. Teksti sisälsi myös hyviä piikkejä ja ironiaa.

Kirjoituskilpailun voittaja: Tervettä keskustelua

Mirkku treenasi itselleen sixpackin karanteenin aikana – näillä helpoilla vinkeillä sinäkin onnistut!

Kommentoija A kyseenalaisti, miksi moderneille ihmisille kaiken pitää olla aina niin helppoa. Kommentoija B tuki häntä lisäämällä, että kaikkien on aina myös onnistuttava. Kommentoija C huomautti tähän väliin asiallisesti, ettei hän ainakaan koskaan ole onnistunut missään. Tällöin kommentoija D kiivastui ja sanoi, että kaikki ovat kyllä hyviä jossain ja jos oikein miettii, niin löytää oman sisäisen supervoimansa.

Kommentoija C vastasi kommentoija D:lle sydänemojilla ja kommentoija B totesi, että tämä juuri korostaa hänen pointtinsa: kaiken pitää olla helppoa ja tapahtua jollain synnynnäisellä supervoimalla, eikä kukaan ole valmis enää tekemään oikeaa työtä.

Kommentoija A tykkäsi kommentoija B:n kommentista. Kommentoija E liittyi keskusteluun sanomalla, ettei Mirkku näyttänyt supersankarilta ja oli luultavasti saanut vatsalihakset artikkelissa mainituilla kymmenellä näppärällä venytysliikkeellä.

Kommentoija D oli kerännyt uutta voimaa ja ilmestyi keskiyöllä ilmoittamaan, ettei kaikkien tarvinnut näyttää Wonder Womanilta ollakseen oman elämänsä supersankareita. Elokuvien naiskäsitykset kun olivat muutenkin niin vääristyneet. Noin kello kolmelta kommentoija F katsoi tarpeelliseksi julistaa supersankarielokuvien olevan täyttä paskaa.

Tässä vaiheessa kommentoija C yläpeukutti kommentoija D:n kommenttia ja alapeukutti kommentoija F:n kommenttia. Kommentoija G tuli esittämään ulkopuolisen objektiivisen näkökulman ja kysyi epävarmasti, eikö artikkeli käsitellyt Mirkun vatsalihaksia, eikä naiskäsityksiä.

Kommentoija D oli heti terävänä paikalla utelemassa, että eikö kommentoija G siis nähnyt yhteyttä Mirkun, Wonder Womanin ja modernien naiskäsitysten välillä. Kommentoija G sanoi, ettei hän sitä tarkoittanut ja vetäytyi keskustelusta. Kommentoija E kysyi aiheellisesti, oliko kukaan kysynyt Mirkulta itseltään, halusiko hän ensi alkuunkaan olla Wonder Woman. Kommentoija C puolusti kommentoija D:tä sanomalla, ettei kommentoija E nyt ymmärtänyt yhtään mistä puhutaan. Kommentoija B ilmoitti, ettei hän ainakaan ymmärrä enää yhtään mistä puhutaan.

Kello kuudelta aamuvirkku kommentoija A palasi kertomaan kaikille, että hän ei tarkoittanut aloittaa riitaa, mutta kommentoija D oli luultavasti vatvonut asiaa koko yön, sillä vain viidessä minuutissa hän oli paikalla kysymässä, miksi avaava kommentti oli sitten ollut niin kamalan hyökkäävä.

Kommentoija A ei vastannut, mutta kommentoija F palasi huomauttamaan kohteliaasti, että ihmiset on nykyään vitun herkkiä.

Ilmastonmuutoksen konkreettiset seuraukset – katso kuvat.

Kirjoita ensimmäinen kommentti...

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut