Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Pakina: Espoon lukiolaisille suunnatun kirjoituskilpailun teksteissä näkyvät korona ja some.
Tapiolan kirjaston yhteistyössä Espoon lukioiden, Länsiväylän ja KSR:n Tauno Yliruusi -säätiön järjestämä Espoon lukiolaisille suunnattu Lähellä pakinaa -kirjoituskilpailun voittaja kirjoitti tekstinsä some-keskustelusta otsikolla Tervettä keskustelua.
Palkintoraati luonnehti tekstiä näin: Ajankohtainen, some-keskustelua hyvin parodioiva, hersyvä, kielellisesti tosi valmis ja kantoi loppuun asti. Teksti sai raadissa aikaan naurun tyrskähdyksiä.
Kilpailuun tuli yhteensä 15 tekstiä 10 eri kirjoittajalta.
Raadin jäsen, kirjailija Jani Nieminen totesi nuorten tekstien osoittavan, että tekstilajina pakina voi hyvin.
Nuorten kirjoittamat kilpailutekstit heijastelevat tätä aikaa. Eniten oli viittauksia korona-aikaan. Myös sosiaalisen median rooli nousi esiin.
Voittaja haluaa varjella yksityisyyttään tiukasti ja siksi hän ei halua tulla valokuvatuksi eikä nimeään julkisuuteen.
En ole somessa kovin aktiivinen ja käytänkin sitä vain pitääkseni yhteyttä kavereihin.
– Valitsin aiheeksi some-keskustelun, sillä siellä tuntuu korostuvan se, mitkä aiheet herättävät ihmisissä nopeasti ajatuksia ja mielipiteitä ja mitkä taas pyritään sivuuttamaan. Aihe sopi minusta hyvin pakinaan sen tragikoomisuuden takia, voittaja kertoo sähköpostitse.
Voittaja perustelee yksityisyytensä suojaamista sillä, että hän ei koe mukavaksi jakaa elämäänsä ihmisille, joita hän ei juurikaan tunne.
– En siis ole somessa kovin aktiivinen ja käytänkin sitä vain pitääkseni yhteyttä kavereihin. Huomasin nopeasti, kuinka paljon stressiä eri sovellusten jatkuva seuraaminen voi ainakin itselleni aiheuttaa, joten somen käytön vähentäminen oli myös tietoinen päätös.
Voittaja kertoo kirjoittamisen avulla pystyvänsä käsittelemään tunteitaan ja ilmaisemaan ajatuksiaan.
– Se toimii pakokeinona ja auttaa hidastamaan kiireen keskellä, mutta toisaalta se on myös tapa tallettaa hyvät muistot ja ajatukset ylös niin, että ne muistaa vielä myöhemminkin.
Kunniamainintoja jaettiin kolme:
Aino Granström, Otaniemen lukio: Opiskelijana dystopiaelokuvassa.
Raadin mielestä oli herkullinen idea verrata korona-aikaa absurdiin elokuvaan. Ajankohtaisia tuntoja ja aikalaistodistusta korona-ajan veteraaneilta.
Elli Perttilä, Etelä-Tapiolan lukio: Prinsessa Ruusunen ja kirottu kamera.
Raadin mukaan teksti on korona-ajan kuva lukiolaisten maailmasta ja sisälsi inhimillisen ja koetun elämän kirjoa. Teksti sisälsi henkilökohtaisuutta ja itseironiaa. Etäaikana huomaa paljastaneensa itsestään enemmän kuin luokkatilanteissa.
Siri Nyberg, Otaniemen lukio: Terapiassa.
Raati kehui jännää roolivalintaa, joka tuo tekstiin ovelan, ajankohtaisen kulman ja nostaa esille aidon ongelman. Teksti sisälsi myös hyviä piikkejä ja ironiaa.
Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.