Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsiväylän vaalikone: Kirkkonummen ehdokkaat eivät halua kuntaliitosta Espoon kanssa – kannattajia eniten kokoomuksessa ja sielläkin vähän

Kirkkonummi: Länsiväylän vaalikoneessa 85 prosenttia ehdokkaista tyrmää kuntaliitoksen.

Laaja yhteistyö Kirkkonummen ja Espoon välillä ei ainakaan Kirkkonummen puolella ole lämmittänyt kuntaliitosajatuksia kuntavaalissa ehdolla olevien joukossa.

Länsiväylän vaalikoneessa 85 prosenttia Kirkkonummen ehdokkaista tyrmää kuntaliitoksen.

Väittämä ”Kirkkonummen pitäisi harkita kuntaliitosta Espoon kanssa” saa kuitenkin pientä kannatusta. Vajaat 10 prosenttia vastanneista voisi harkita liittymistä Espooseen.

Espoon suuntaan katseille on vähiten vastustusta kokoomuksen ehdokkaissa, joita on vaalikoneen vastaajista 27. Kokoomuslaisista 22 prosenttia olisi valmis kuntaliitosharkintaan.

Muiden puolueiden ehdokkaista kuntaliitosajatus saa lähes täystyrmäyksen. Vastustajia on 83–100 prosenttia vaaliehdokkaista.

Tiukinta vastustus on Pro Kirkkonummi-ehdokkaiden vastauksissa ja keskustan kaikki 7 vastaajaa ovat kuntaliitosta vastaan.

Vihreiden ja RKP:n ehdokkaista vajaat 90 prosenttia vastustaa liitosta.

Perusuomalaisten, SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokasvastauksissa ollaan samanlaisilla linjoilla, noin 83 prosenttia on kuntaliitosta vastaan.

Asia ei ole kaikille vastanneille selvä tai kantaa ei ole. Kuusi prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti ”ei osaa sanoa”.

Kirkkonummella on ehdolla kunnanvaltuustoon ennätysmäärä ehdokkaita, 280. Heistä runsas puolet eli 152 on vastannut Länsiväylän vaalikoneväittämiin.

Kuntaliitos ei ole vielä koskaan ollut mitenkään kuuma kysymys Kirkkonummella, mutta se nostetaan aika ajoin esiin.

Todellisuudessa Kirkkonummi tekee jo Espoon ja pääkaupunkiseudun suuntaan paljon yhteistyötä.

Kirkkonummi on mukana HSL:ssä, jätehuollon hoitaa HSY sekä palo- ja pelastustoimi on Espoon kaupungin organisoima. Muitakin yhteistyömuotoja on, kuten ympäristöterveydenhuolto ja Espoon kaupungin sairaala, joka on myös Kirkkonummen terveyskeskussairaala.

Sote toteutuessaan voi muuttaa vielä tilannetta oleellisesti. Espoo vetää koko Länsi-Uudenmaan yhteistä sote-hanketta. Se liittäisi Kirkkonummen entistä tiiviimmin isoon naapurin yhteyteen, kun kunnan koko sote-henkilöstä ja palvelut siirtyisivät uuden maakuntahallinnon alle.

Länsiväylän vaalikoneesssa voit tutustua sekä Kirkkonummen että Espoon kuntavaaliehdokkaiden mielipiteisiin. Vaalikone löytyy osoitteesta www.lansivayla.fi/vaalikone.