Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

400 000 euron apuraha mahdollisti uuden suunnittelun – uusiin tiloihin muuttavasta lelumuseosta syntyy leikin ja lelun ihmemaa

Suositun liukumäen paikalla on kasa roskaa ja näyttelyvitriinien lasit odottavat kuljetusta. Ne kertovat siitä, että Suomen Lelumuseo Hevosenkengän muutto Näyttelykeskus Weegeeltä uusiin tiloihin on alkanut.

Korona-aikana lelumuseossa on keskitytty uuden museon ideointiin ja suunnitteluun. Tavoitteena on luoda leikin ja lelun ihmemaa.

– Lähtökohtana ovat elämykset ja elämyksellisyys, jotka peilaavat enemmän leikkiä ja ihmiselämän eri vaiheita, lapsuutta valoineen ja myös varjoineen. Museo tarjoaa aiempaa enemmän toimintaa, tapahtumia ja tunteita, Teatteri ja Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Kirsi Siren kuvailee.

Uuden suunnittelun on mahdollistanut 400 000 euron Museovisio-apuraha, jonka lelumuseo sai Suomen kulttuurirahastolta.

Edessä on muutto Näyttelykeskus Weegeen viereen rakenteilla olevaan Kulttuuriloistoon, josta museo saa hieman nykyistä suuremmat tilat. Naapuriksi muuttaa Suomen Kello- ja korumuseo.

– Aluksi teimme perusteellisen kartoituksen siitä, mitä museotoiminta voisi olla. Työtä on tehty oman henkilökunnan ja ulkopuolisten asiantuntijoiden voimin, museon ts johtaja Laura Kokki sanoo.

Työtä on tehty oman henkilökunnan ja ulkopuolisten asiantuntijoiden voimin. Uudistushankkeen nimi on Leikin laboratorio 2022. Lelumuseo muuttuu lelujen esittelijästä tarinankertojaksi ja leikin tutkimusmatkailijaksi.

Museon uuden päänäyttelyn käsikirjoitus perustuu osittain tarinallisuuteen, jonka avulla halutaan tarjota samaistumisen kohteita myös uusille asiakasryhmille, kuten nuorille ja miehille.

Käsikirjoituksen taustamateriaalina on ollut muun muassa muistitiedon keruu. Museo sai satoja lapsuusmuistoja eri puolilta Suomea ja mukana on paljon myös sota-ajan kokemuksia luovutetusta Karjalasta.

– Haluamme esitellä myös vähemmistöjen leikkiperinnettä, emme pelkästään keskiverron espoolaisperheen leikkiperinnettä, Kirsi Siren huomauttaa.

Löylymäen kylä pienoisrautateineen on ollut yksi lelumuseon suosituimmista nähtävyyksistä. Se pääsee esille myös uudessa museossa.

Kevään aikana Näyttelykeskus Weegeellä sijainneen museon näyttelyiden sadat esineet on pakattu muuttolaatikoihin. Tavoitteena on avata uusi museo ensi vuoden maaliskuussa.

– Elokuussa pääsemme rakentamaan uutta, Laura Kokki mainitsee.

Kaiken kaikkiaan museon kokoelmassa on noin 15 000 esinettä.

– Uudistuksen yhteydessä on käyty kokoelmaa läpi ja sieltä on tullut esiin kaikenlaisia aarteita, Laura Kokki iloitsee.

Uuteen museoon tulee näyttelytilojen lisäksi pedagoginen tila, jonne mahtuu kokonainen koululuokka tai ryhmä senioreja. Tiloihin tulee myös pieni esiintymislava. Suosittuja synttäriohjelmapaketteja on tarjolla tulevaisuudessakin.

Kirsi Siren ja Laura Kokki odottavat kiinnostuneina, millaisia yhteistyömahdollisuuksia Suomen Kello- ja korumuseon naapuruus avaa.

Lelumuseon saavutettavuus paranee, koska tulevat tilat ovat katutasossa.

– Ohikulkijat näkevät museoon sisälle ja museo voi houkutella asiakkaita ikkunanäyttelyillä. Jouluna museolla voisi olla oma jouluikkuna, Kokki ja Siren maalaavat.

Museon säilytystilat ovat rajalliset, mutta silti sinne otetaan harkitusti lisää esineitä.

– Toivon, että saisimme museoon sellaisia leluja, joita sota-ajan isät ovat korsuissa veistäneet lapsilleen. Lisäksi haluaisin museoon saamelaislasten leluja, Kirsi Siren sanoo.

Laura Kokin mukaan kokoelman kärki on Suomessa valmistetuissa ja rakkaimmissa leluissa.

– Se, että leluilla on leikitty paljon ja kulumat näkyvät, on meille vain hyvä asia, Laura Kokki sanoo.