Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuriprojekti tuo Espoonlahteen elämää – "Paikalliset asukkaat ja yhteisöt voivat toteuttaa omia ideoitaan"

Espoonlahdessa on vuosikymmeniä harmiteltu sitä, että alueen kulttuuritarjonta on olematonta. Nyt alkaa tapahtua. Puutarha & paviljonki -kulttuuriprojekti tuo kesäksi alueelle monenlaista mukavaa paikkaan, jossa urbaani ja luonnonrauha yhdistyvät.

Espoonlahden urheilupuiston vieressä olevalle niitylle luodaan istutuslaatikoista yhteisöllinen puutarha. Alueelle rakennetaan myös kevytrakenteinen esiintymislava-paviljonki.

Väliaikaisia rakennelmia väsätään alkavalla viikolla.

– Puistosta on tarkoitus tulla yhteisöllinen kokoontumispaikka alueen asukkaille kesäksi, Espoonlahden suuralueen uusi kulttuurituottaja Jussi Hietala kertoo.

Istutuslaatikoihin istutetaan monenlaisia hyötykasveja ja yrttejä ja asukkaat voivat poimia niiden satoa. Tyhjiksi jääviin laatikoihin asukkaat voivat istuttaa omia kasvejaan.

– Puutarhaan voidaan kesän aikana istuttaa tarvittaessa lisää kasveja. Puutarha elää ja muuttuu koko kesän ajan. Sitten elokuussa Espoo-päivänä puutarhassa on tarkoitus järjestää sadonkorjuujuhla, Hietala kertoo.

Nyt on jo ollut puhetta lavarunoillasta ja Soukan taideseuran taidetyöpajasta.

Puutarhan & paviljongin tavoitteena on tarjota alueen asukkaille tietoa, taitoa ja taidetta. Ohjelmaa on kerran viikossa, kesäkuussa keskiviikkoisin ja heinä-elokuussa torstaisin.

Ideana on, että ohjelmasta vastaavat paikalliset toimijat. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet Hyökyvuoren kesäteatteri, improvisaatioryhmä, Soukan taideseura, Espoonlahden koulu ja paikallinen päiväkoti.

– Paikalliset asukkaat ja yhteisöt voivat toteuttaa omia ideoitaan. Nyt on jo ollut puhetta lavarunoillasta ja Soukan taideseuran taidetyöpajasta. Siellä voidaan kertoa puutarhanhoidosta ja opettaa vaikkapa leikkokukka-asetelman tekoa. Ohjelmaa voi toteuttaa myös hiukan ex tempore. Mukaan mahtuu vielä, Hietala kannustaa.

Sähköä ei paikalle tule, joten esimerkiksi konserttien pitää olla akustisia. Ohjelma kestää pari tuntia per ilta. Penkkejä ei ole, joten lavan tarjonnasta voi nauttia vaikkapa piknik-huovalla istuen.

Ohjelmaa järjestetään teemojen mukaan ja siinä halutaan säilyttää myös yllätyksellisyyttä. Tapahtumaa ei ”myydä” esimerkiksi tietyn muusikon nimellä, vaan päivän teema on musiikki.

– Ainakaan vielä alkukesästä puistossa ei voi järjestää massatapahtumia, Hietala huomauttaa.

– Toivottavasti koronarajoitukset helpottavat kesän aikana ja sitten Espoo-päivänä päästään järjestämään sadonkorjuujuhla.

Kesän tapahtumien suunnitelmia on tekemässä myös kulttuuriosuuskunta Ziran.

Reaaliaikaisin tieto Puutarha & Paviljongin tarjonnasta löytyy puiston omasta Instagramista. Nuoria palkataan kastelemaan istutuksia, ja myös päivittävät someen alueen tapahtumia. Tietoa tulee myös Espoon kaupunkitapahtumien sivustolle.

Ohjelmaideoita voi esittää sähköpostitse osoitteeseen jussi.hietala@espoo.fi.