Hallituksen esitysluonnos koronan torjumiseksi rajoilla johtaisi rajoilla kaaokseen, haittaisi taloutta eikä edes edistäisi terveysturvallisuutta.
Näin näkevät Helsingin ja Vantaan kaupungit, Finavia, Finnair, Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä SAK, jotka pitivät keskiviikkona asiasta yhteisen tiedotustilaisuuden.
– Matkailua piti helpottaa, mutta nyt on käymässä päinvastoin, kritisoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
– Ehdotus poikkeaa merkittävästi yleiseurooppalaisesta linjasta ja komission ehdotuksesta, jota Suomi on ollut tukemassa. Tämä tarkoittaisi, ettei Suomen lentoliikenne pääse elpymään, sanoi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.
Viljanen totesi, että muualla Euroopassa liikkuvuus on vapaata niistä maista, joissa koronan ilmaantuvuus on alle 75. Riskiperusteinen malli sopisi tiedotustilaisuudessa kuullun mukaan Suomeenkin.
– Ilmaantuvuusrajaa voidaan tarvittaessa myös tiukentaa, Manner huomautti.
Esityksen mukaan Suomeen saapuvilta edellytettäisiin luotettavaa todistusta sairastetusta koronataudista, saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta covid-19-testistä. Jos testitulosta ei olisi, maahan saapuvan pitäisi käydä testissä heti maahan saavuttuaan. Lisäksi niiden, joilla ei olisi joko rokotustodistusta tai todistusta sairastetusta taudista, pitäisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokautta maahantulon jälkeen ja olla omaehtoisessa karanteenissa. Testistä kieltäytyminen olisi rangaistavaa.
Esitys vaikeuttaisi erityisesti perheiden matkailua, puhujat korostivat. Luonnoksessa karanteenitta saisivat tulla Suomeen vain ne rokottamattomat tai koronalta välttyneet, jotka ovat syntyneet vuonna 2008 tai sen jälkeen.
– Rokotuksia ei edes anneta alle 16-vuotiaille. Kun perheet matkustavat, lapset joutuvat Suomessa toiseen testiin ja karanteeniin, Viljanen kritisoi.
Hän totesi, että muutenkin vain pieni osa Suomeen tulijoista rokotettuja, joten testitulos on käytännössä vielä pitkään maahantulon peruste.
Muutkin puhujat korostivat, että Suomen pitäisi pitäytyä Euroopan Unionissa sovituissa linjauksissa. Tämä tarkoittaisi rajoitusten kohdistamisen vain riskimaihin, toisesta koronatestistä sekä rokottamattomien karanteenivaatimuksesta luopumista sekä mallin perustumista matkustajien ennakkoilmoituksiin.
Nykyisetkin vaatimukset pystytään vain juuri ja juuri hoitamaan Helsingin satamassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sanoivat Ritva Viljanen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Tällä hetkellä matkailijamäärä on merkittävästi normaalia pienempi.
Satamassa on tällä hetkellä vain noin 10 prosenttia normaalista matkustajamäärästä ja Helsingin mukaan jo luvun tuplaantuminen tarkoittaisi, että matkustajalaivan tyhjentyminen matkustajista veisi sujuvan liikennöinnin edellyttämän 30 minuutin sijaan 3 tuntia eikä turvaväleistä pystyttäisi enää huolehtimaan. Normaaliin matkustajamäärään palaaminen ajaisi luonnoksen vaatimuksilla sataman täyteen kaaokseen, Vapaavuoren esittämällä videolla sanottiin.
Lakiluonnoksessa edellytetään, että terveystarkastuksista huolehtisi terveydenhuollon henkilökunta. Tähän ei Suomen terveydenhuollon henkilöstömäärällä kerta kaikkiaan kyetä, Viljanen sanoi.
Luonnoksen hyväksyminen laiksi olisi vakava isku Suomen taloudelle ja työllisyydelle, puhujat korostivat.
Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki totesi, että Suomen asema matkailumaana vaarantuisi ja Suomen maakuva heikentyisi.
– Kilpailu on oikeasti kovaa. Jos emme tässä pärjätä, Suomen yhteydet tulevat pysyvästi heikkenemään. Sillä on todella suuri merkitys Suomen kilpailukyvylle.
Topi Mannerin mukaan myös Suomen asema suosittuna kauttakulkukohteena olisi uhattuna.
– Tätä asemaa on rakennettu hyvin määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti kymmenien vuosien ajan.
Manner huomautti, että 3 000 Finnairin työntekijää on jo nyt ollut lomautettuna yli vuoden.
– Yksi työpaikka Finnairissa tarkoittaa 15:tä työpaikkaa muualla Suomessa erityisesti matkailutoimialalla, hän sanoi.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomautti, että matkailu työllistää Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan 140 000 ihmistä. Eloranta totesi, että nyt kymmenet tuhannet heistä ovat vailla työtä.
– Monet olleet lomautettuna tai työttömänä yli vuoden eli ovat käytännössä pitkäaikaistyöttömiä.
Eloranta totesi, että matkailussa työskentelevät ovat usein pienituloisia ja että moni on joutunut tähän mennessä käyttämään jo kaikki puskurirahansa. SAK:n tekemien kyselyiden mukaan ihmiset ovat talousahdingossaan joutuneet myymään omaisuuttaan ja hakemaan ruoka-apua.
– Suomen matkailu oli hyvässä kasvussa ja vauhdissa ennen pandemian tuloa. Olisikin tärkeää, että kun on löytynyt eurooppalainen ratkaisu, Suomessa pystyttäisiin hyödyntämään mahdollisuus ja seuraamaan eurooppalaista linjausta, Eloranta sanoi.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi, että jos Suomen matkailua ei pystytä avaamaan, tappiot lasketaan varmuudella sadoissa miljoonissa euroissa. Vaikutus voisi olla kolmen kuukauden aikavälillä noin kaksi miljardia euroa.
– Vetoamme kollegiona eri puolueisiin, että viestit otettaisiin päätöksenteossa huomioon ja Suomen matkustamista ja taloutta avattaisiin hallitusti.