Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on punkkitautien pahin riskiaika – Näin suojaudut ja tunnistat oireet

Puutiaisten eli punkkien aiheuttamia tauteja todetaan Suomessa eniten kesällä ja syksyllä, vaikka verenimijät liikkuvatkin aina sulan maan aikaan.

Suomalaispunkit levittävät lähinnä kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta (TBE).

Borrelioositapauksia todetaan maassamme vuosittain noin 7 000 ja TBE-tapauksia 60–90, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Monet suomalaiset ovat huolissaan punkkien levittämistä taudeista ja arvioivat riskin esimerkiksi TBE- tartunnalle huomattavasti todellisuutta suuremmaksi. Riskiä ei kannata vähätellä, muttei myöskään suurennella, eikä luonnossa liikkumista tarvitse rajoittaa punkkien pelossa. Oikeanlaisen suojautumisen ja punkkisyynin avulla luonnossa liikkumisesta voi nauttia rauhassa, sanoo tiedotteessa THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Punkkisyyni suojaa erityisesti borrelioosilta, sillä bakteerin siirtyminen punkista ihmisiin kestää tunteja. Jos punkin saa poistettua vuorokauden sisällä tarttumisesta, borrelioosin riski vähenee merkittävästi.

Borrelioosin oireena on noin puolessa tapauksista punainen ja laajeneva ihottuma, mutta se voi olla myös oireeton tai muistuttaa tavallista flunssaa.

Riskiä ei kannata vähätellä, muttei myöskään suurennella.

Tutkija Henna Mäkelä, THL

Tautia hoidetaan antibiooteilla eikä siihen ole rokotetta.

Puutiaisaivotulehdus alkaa yleensä oireilla noin viikon kuluttua puremasta. Silloin ilmenee kuumeilua, pahaa oloa ja sairauden tunnetta, mikä kestää yleensä noin 4‒7 päivää. Valtaosa TBE-infektioista jää näihin flunssan kaltaisiin oireisiin.

20‒30 prosenttia sairastuneista kuitenkin saa varsinaisen aivotulehduksen. Se ilmaantuu noin viikkoa sen jälkeen, kun kuume on loppunut.

Taudin hoito on oireenmukaista ja aivotulehdus vaatii sairaalahoitoa.

Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote, jonka riskialueiden asukkaat saavat maksutta terveyskeskuksesta. Riskialueilla keskimäärin 1–2 prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta.