Pienyrittäjien toimitilat ja metro puhuttivat vaalipaneelissa Espoossa – "Tiloja on kauppakeskusten alaisuudessa ja ne ovat kalliita"

Kuntavaalit: Kuntavaaliehdokkaat kaipasivat monimuotoisia toimitiloja pienyrittäjille.

Espoo on monien kansainvälisten suuryritysten ja teknologia-startupien kotipaikka, ja kauppakeskukset ovat täynnä ylikansallisia ketjuja. Komeiden ostosparatiisien puristuksissa moni pienyrittäjä kamppailee kuitenkin arkisten ongelmien kanssa.

Pienyrittäjien vaikeudet löytää sopivia ja etenkin sopivan hintaisia toimitiloja nousi puheenaiheeksi Länsiväylän kuntavaalipaneelikeskustelussa Hanasaaressa.

– Meillä on aika kapea tarjonta pien- ja yksinyrittäjille. Itsekin, kun olen itse etsinyt sopivia tiloja, olen huomannut, että niitä on kauppakeskusten alaisuudessa ja ne ovat kalliita, sanoi Tiina Ahlfors (vas.).

Ongelmia voitaisiin hänen mukaansa ratkoa turvaamalla monipuolisten toimitilojen rakentaminen kaupungin kaavoitusmääräyksillä.

Eve Pakkanen (kesk.) säesti Ahlforsia korostamalla, että pienyrittäjien liiketiloja pitää olla tarjolla myös niillä asuinalueilla, joilla ei ole kauppakeskuksia. Näin taataan osaltaan, että kaikki alueet pysyvät mukana talouden kehityksessä.

– Kun taataan mahdollisuuksia liiketiloille eri asuinalueiden yhteydessä, tukee se varmasti myös pienyrittäjän arkea.

Jo pari vuotta ennen kuin metron liikennöinti alkoi yritysten liikevaihdot kasvoivat merkittävästi.

Pienyrittäjien huolen jakoi Ari Ampuja (ps.).

– Mankkaalla Sinikalliontien seutuvilla on paljon remontoituakin toimitilaa, joista on lähtenyt isoja yrityksiä pois. Ne eivät kuitenkaan käy välttämättä kaikille yrittäjille, sillä kyse on lähinnä toimistotilasta.

Johanna Karimäki (vihr.) muistutti, että Espoon kaupunki on teettänyt selvityksen pienistä toimitiloista.

– Ne (tiedot) pitäisi saada esimerkiksi jollekin sähköiselle alustalle, ja tilat käyttöön niin, että pienyrittäjille olisi tarjolla esimerkiksi yhteisiä kokoontumispaikkoja.

Ville Koskela (kd.) huomautti, että pienyrittäjät eivät tutkimusten mukaan nosta tilojen puutetta kovin merkittäväksi ongelmaksi.

– Enemmänkin korostuvat neuvontapalvelut ja kokemus siitä, että palveluita ei löydetä tai niitä ei tunneta, Koskela muistutti.

Tiina Ahlforsin kertoi, että neuvontapalveluiden tarve on noussut esiin kaupunginhallituksen kokouksissa, kun on käsitelty maahanmuuttajataustaisten pienyrittäjien reklamaatioita.

Ehdokkaita puhutti myös metron vaikutukset Espoon talouteen ja kasvuun.

Markku Markkula (kok.) ja Markku Sistonen (sd.) puolustivat voimakkaasti päätöksiä metron rakentamisesta.

– Jo pari vuotta ennen kuin metron liikennöinti 2017 alkoi, tulevan metroradan varteen alkoi tulla uusia työpaikkoja ja yritysten liikevaihdot kasvoivat merkittävästi. Samanlainen kehitys näkyy nyt Leppävaarassa tulevan raidejokerin ansiosta, kun tyhjänä olleet tilat ovat alkaneet täyttyä, Markkula sanoi.

Sistonen korosti metron merkitystä Otaniemelle ja Keilaniemelle, jotka puolestaan ovat koko Espoon talousvetureita.

– Pitää kuitenkin olla erittäin huolellinen (metroradanvarren) kaavoituksessa, ettei pilata jo olemassa olevia asuinalueita, jossa ihmiset ovat nauttineet siitä, että on puita ja luontoa lähellä, Sistonen huomautti.

Sistonen sanaili metrosta etenkin Fred Granberg in (r.) kanssa epäillen, että metroon kriittisesti suhtautuva Granberg haikailisi takaisin 1950-luvun Espooseen.

Granberg kiisti tällaisen ja muistutti, että metrohankkeen budjetti ylitettiin rajusti.

– Metro on loppujen lopuksi vain kulkuneuvo, eikä edes nopeuttanut matkustamista vaan päin vastoin. Se budjetoitiin tiettyyn summaan, ja kun loppulasku tuli, se oli kolminkertainen, Granberg sanoi.

Katso koko paneelikeskustelu Youtubesta tästä linkistä tai alla olevasta videoupotuksesta.

LUE MYÖS:

Espoolaisehdokkaat: Luontoarvot jääneet liian vähäiseen osaan tällä vaalikaudella – Finnoon kaava ja Keskuspuiston kaventaminen herättivät kipakkaa keskustelua

Vaalipaneelit

Seuraavaksi puhuttaa sote

Länsiväylän seuraavan kuntavaalipaneelin aiheena on hallituksen ajama sote-uudistus, joka on mullistamassa kuntien talouden.

Espoossa sote-uudistus merkitsee toteutuessaan merkittävää verotulojen siirtymistä kaupungilta valtiolle.

Samalla Espoo tulee selvästi nykyistä riippuvaisemmaksi valtion maksamista valtionosuusmaksuista.

Länsiväylä julkaisee kolme vaalipaneelikeskustelua. Ensimmäisen paneelin aiheena oli Espoon ympäristöpolitiikka. Sen sisällön löydät täältä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut