Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin saat tomaatin ja chilin kasvamaan kotipihalla – jopa meloni viihtyy, kun ympärillä on kasvihuone

Puutarha: Kasvihuoneessa kasvit eivät ole säiden armoilla.

Hyötykasvien kasvattamisesta on tullut suosittu harrastus. Yhä useampi kotipuutarhuri pohtii myös kasvihuoneen hankintaa. Puutarha-alan kouluttajien Marjatta Oittisen ja Soile Seppälän mukaan kasvihuoneesta on paljon etua.

– Kasvihuone on lämpimämpi paikka kuin avomaa, eivätkä kasvit ole kasvihuoneessa samalla tavalla säiden armoilla kuin avomaalla.

Etenkään lämpöä vaativat ansarikasvit eivät kestä avomaan karuja olosuhteita. Tällaisia kasveja ovat muun muassa tomaatti ja chili. Myös kurkut, paprikat, munakoiso ja monet yrteistä kasvavat paremmin kasvihuoneessa.

– Suosittelen kokeilemaan myös melonien kasvattamista. Vesimelonit kasvavat tosin avomaallakin. Niistä ei vain tule niin suuria silloin, Oittinen lisää.

Ennen kasvihuoneen pystyttämistä kannattaa selvittää oman kunnan rakennusvalvonnasta, saako sellaisen rakentaa.

– Voi olla kokorajoituksia sekä rajoituksia, mihin paikkaan kasvihuoneen saa pihallaan sijoittaa.

Helpointa on hankkia valmis paketti, mutta kasvihuoneen voi nikkaroida myös itse muovista tai vaikka vanhoista ikkunalaseista. Oittisen ja Seppälän mukaan lasin hyvyys on, että se läpäisee muovia paremmin valoa.

Myös kasvihuoneen koolla on merkitystä. Jos kasvihuone on kovin pieni, kuumenee ja kylmenee se kelin mukaan nopeammin. Ja vaikka kasvihuone olisi isompikin, on kuumina kesäpäivinä tärkeää muistaa tuuletus, jotta lämpötila ei nouse kasvihuoneessa liian korkeaksi.

– Avaa oven tai tuuletusluukun. Kasvinhuoneen lämpötilaa kannattaa seurata. Liian kuumassa kasvit eivät pysty hyödyntämään vettä, Oittinen neuvoo.

Useimmiten kasveja kasvatetaan kasvihuoneissa laatikoissa. Jos laatikoista ei ole yhteyttä maahan, on laatikoihin tehtävä salaojitus, jotta kasteluvesi ei jää niihin seisomaan.

Puutarhaliikkeistä on saatavilla valmiita kasvualustoja. Myös tavallinen säkeissä myytävä puutarhamulta käy sekä tietenkin kompostimulta. Kasvatusalustan tulisi olla ainakin 30 senttiä paksu.

Lähes kaikki taimet vaativat esikasvatuksen, mutta taimia voi ostaa myös valmiina. Sadon makuun pääsee kasvihuoneessa viljellen jo aikaisemmin kesän aikana, kuin vastaavasti avomaalta.

Kasvihuonetta voi hyödyntää keväisin myös esikasvatuksessa.

– Olen itse esikasvattanut kaalit ja kesäkurpitsat kasvihuoneessa, Seppälä kertoo.