Uusia apteekkeja odotettu Espooseen jo 4 vuotta – kokeneen virolaistaustaisen proviisorin valitus palautti lupapäätökset uuteen valmisteluun

Apteekit: Uusien apteekkilupien kumoamiseen johti nyt virolaistaustaisen proviisorin valitus. Uudet lupapäätökset luvassa kesän loppuun mennessä.

Uusien apteekkien avaaminen Espooseen etenee hitaasti.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea linjasi jo syksyllä 2017, että maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin voidaan perustaa kuusi uutta apteekkia.

Neljän vuoden jälkeen toistaiseksi kuitenkin vain yksi apteekeista on voinut aloittaa toimintansa. Se avattiin helmikuussa 2020 Jorvin sairaala-alueelle, joka on rajattu Espoossa omaksi apteekkialueekseen.

Viiden muun muassa apteekin perustamista ovat viivästyttäneet useat valituskierrokset Fimean päätöksistä.

Lue myös: Kuusi uutta apteekkia tulossa Espooseen, apteekkarit nousivat vastarintaan – "Nykyiset turvaavat lääkkeiden saatavuuden"

Uusin viivästys tuli viime vuonna, kun kolme lupakilpailussa hävinnyttä hakijaa valitti Fimean lupapäätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Länsiväylän hallinto-oikeudesta pyytämistä ratkaisuista käy ilmi, että keskeisin valittajista on virolaistaustainen Reet Teng, joka laillistettiin proviisoriksi Suomessa 2018.

Teng vetosi valituksessaan siihen, että hän on työskennellyt alalla jo 33 vuotta ja hänen kokemuksensa on pidempi kuin Fimealta luvan saaneen proviisorin.

Tengillä on työkokemusta muun muassa Yliopiston apteekki -ketjuun kuuluvan virolaisen Yliopiston apteekki OÜ:n toimitusjohtajana.

Hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan, ettei Fimea ollut ottanut Tengin kokemusta huomioon siltä osin kuin se oli kertynyt ulkomailla tapahtuneen proviisoriksi laillistamisen tai sitä vastaavan ammatillisen aseman saavuttamisen jälkeen. Näin ollen lupapäätös kumottiin lainvastaisena.

Myös muut lupapäätökset kumoutuivat, ja ne palautettiin Fimeaan uudelleen päätettäviksi.

Hallinto-oikeus antoi harkinnassaan painoa sekä Suomen kansalliselle että EU-tason lainsäädännölle, joka edellyttää ulkomailla saadun ammattipätevyyden huomioimista.

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan pyytänyt asiassa ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta, mitä Teng oli vaatinut, sillä oikeus ei nähnyt sellaiseen tarvetta.

Yliproviisori Juha Sinnemäki Fimeasta kertoo, että Fimea pyrkii käsittelemään lupapäätökset uudelleen elokuun loppuun mennessä. Mikäli nämä päätökset saavat lainvoiman, voi uusien apteekkien avaaminen Espoossa vihdoin edetä.

Espoossa apteekkien määrä on Suomen pienimpiä, kun se suhteutetaan kaupungin väkilukuun. Tällä hetkellä pääapteekkeja on Espoossa 11. Uudet luvat koskevat 12.–16. apteekkeja.

Lisäksi Espoossa on sivuapteekkeja, joista uusin avattiin kauppakeskus Isoon Omenaan. Sitä pyörittää Yliopiston apteekki.

Reet Teng sai toukokuussa Fimealta luvat Espoon 7. apteekin sekä Otaniemen sivuapteekin pyörittämiseen.

Lue myös:

Espoo saa ensi viikolla uuden apteekin – hakemus jätettiin kuusi vuotta sitten

Vuosien valituskierre päättyi – Yliopiston Apteekki pääsee avaamaan Isossa Omenassa

Yliopiston Apteekki on yrittänyt viisi vuotta tulla Matinkylään, nyt jarruttaa espoolaisapteekkari: "Johtaa kuluttajan etujen vastaiseen lopputulokseen"

Espoon uudet apteekit uhkaavat jälleen viivästyä – nyt valitti ilman lupaa jäänyt proviisori

Espoon uusien apteekkien perustaminen etenee vihdoin – apteekkarit luopuivat valituskierteestä

Espoossa voisi olla uusia apteekkeja jo tänä vuonna – apteekkareilla kuitenkin vielä valitusmahdollisuus

Hallinto-oikeudelta tyrmäys valittaja-apteekkareille: Espoon uudet apteekit Jorvi mukaan lukien voidaan perustaa

Jorvi ja muut Espoon uudet apteekit viivästyvät vuodella – kaksi apteekkaria jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

Espoolaisapteekkarit haluavat edelleen kumota Fimean päätöksen – "Ensin tulisi määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan"

Kuusi uutta apteekkia tulossa Espooseen, apteekkarit nousivat vastarintaan – "Nykyiset turvaavat lääkkeiden saatavuuden"

Apteekit

Ala pysyy säädeltynä

Apteekkiala on Suomessa tarkkaan säädelty. Uusien apteekkien perustamisesta ja apteekkilupien jakamisesta päättää sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva Fimea.

Uusista apteekkiluvista tehdään usein valituksia, sillä uudet yrittäjät lisäävät kilpailua alalla, joka on apteekkareille tuottoisa etenkin suurissa kaupungeissa, joilla myynnin volyymi on iso.

Apteekkialalla on arveltu, että pieleen mennyt taksialan vapautus on vaikuttanut poliitikkojen haluun pitää ala säädeltynä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut