Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa vieraillut Ohisalo: Paikalliset kysymykset jääneet vaalikeskustelussa liian vähälle

Sote-paketti on nyt eduskunnan käsittelyssä, ja keskustelu sen vaikutuksista eri kunnille käy kiihkeänä.

Sisäministeri Maria Ohisalo huomautti Espoon-vierailullaan, että tuli sote-uudistusta tai ei, tulevaisuuden kannalta merkityksellisiä ovat matalan kynnyksen palvelut ja helppo hoitoon pääsy.

Kuntapäättäjien päätettävissä olevat paikalliset kysymykset jäävät Ohisalon mukaan nyt liian vähälle huomiolle, vaikka ne voivat todellisuudessa olla kaupunkilaisille todella merkityksellisiä asioita.

– Kuntavaaleissa on kyse arjessa lähimpänä olevista asioista, kuten näistä lasten uima-altaista Tapiolassa, asunnoista ja kirjastoista, varhaiskasvatuksesta ja siitä, miten kunta torjuu ilmastonmuutosta tai suojelee lähiluontoa.

Vihreät on nostanut yhdeksi kärkiteemakseen mielenterveyspalveluiden parantamisen, mikä Ohisalon mukaan on korostunut koronakriisin aikana. Turvalliset aikuiset ovat hävinneet lasten ja nuorten arjesta.

– Varsinkin nuoret ovat jääneet ilman tukea, mikä näkyy sisäministeriön tontilla nuorten rikoksina. Nyt on palattava perusasioiden äärelle.

Ohisalo mainitsee tässä yhteydessä myös koulutuksen, joka on hänestä keskeisin ratkaisu nousta koronakriisistä.

Opettajille on järjestettävä aikaa kohdata lapsia. Tilojen turvallisuuteen ja kiusaamisen ehkäisyyn on panostettava ja varmistettava varhainen puuttuminen.

Näihin asioihin kuntapäättäjillä on mahdollisuus ministerin mukaan vaikuttaa.

– Vaalikampanjoinnin aikana käyty valtakunnallinen keskustelu menee ohitse siitä, mitä ihmiset voivat heti saada paremmin irti palveluista.

Vaalien siirtäminen ei ollut Ohisalon mukaan vihreille helppo päätös. Hän toivoo, että äänestysprosentti saadaan kuitenkin nousuun ja että ihmiset uskaltautuvat äänestyspaikalle rohkeammin, kun kriittisimmästä tautitilanteesta on selvitty. Kaksi kuukautta sitten oli vielä toinen tilanne.

Ennakkoäänestysaikaa pidennettiin, ja sillä haluttiin varmistaa, ettei äänestäminen jää väliin varsinaisena vaalipäivänä esimerkiksi karanteenin takia. Sisäministeri kertoo itsekin äänestävänsä ennakkoon.

Ohisalo huomauttaa, että politiikkaa tapahtuu myös vaalien välillä, ja hänestä on harmi, että ihmiset uskaltautuvat juttelemaan vain neljän vuoden välein, vaalien alla.

– Ihmisten pitäisi vaikuttaa, olla yhteydessä äänestämiinsä edustajiin ja laittaa heille palautetta.

Koronavuonna valtakunnan politiikka on tutkimusten mukaan puhuttanut tavallista enemmän suurta yleisöä, ja ihmiset ovat seuranneet politiikkaa suhteellisesti enemmän kuin aiemmin.

Hyvään kaupunkiin mahtuu Ohisalon mielestä monenlaista asumista. Myös Espoon tiivistyvien keskusta-alueiden sisällä on päästävä liikkumaan helposti.

– Kansainvälisen kaupunkisuunnittelun 15 minuutin ajattelun mukaisesti. Monella ihmisellä ei ole varaa autoon. On kuljettava lastenrattaiden kanssa, pyörätuolilla, pyörällä tai kävellen.

Liikenneratkaisuilla ja asuntokehityksellä on hänen mukaansa aina linkityttävä keskenään. Kaupunkikeskuksia on kehitettävä niin, että niihin halutaan tulla ja viettää aikaa.

– Kuten esimerkiksi tässä ympärillä. Ihmiset tulevat tänne.

Ajanviettämisen ei pidä perustua Ohisalon mielestä pelkästään kuluttamiselle.

– Kauppakeskukset ovat erikseen, ja niihin mennään hakemaan tiettyjä asioita. Elämyksiä voi olla kaupungissa muullakin tavalla, eikä niiden tarvitse perustua lompakon paksuudelle.

Ilmastokriisi ja luontokato puhuttavat nyt Ohisalon mukaan eri puolilla Suomea.

– Ihmiset ovat aktivoituneet paikallisesti. Kun rakennetaan, on pidettävä huolta siitä, että ympärille jää myös vihreätä. Jos sitä hävitetään, on tehtävä ekologista kompensaatiota toisaalla, jotta monimuotoinen luonto säilyisi, ja jopa vahvistuisi.

Vihreiden tavoitteena on asetettu, että Suomen kunnat olisivat kaikki hiilineutraaleja vuonna 2030-luvulla.

– Vasta yksi kolmasosa suomalaisista kunnista on tehnyt päätöksen siitä, että ne ovat hiilineutraalilla polulla.

Tavoitteena on myös, että jokaiseen kuntaan saataisiin yksi uusi luonnonsuojelualue. Valtioneuvoston ja ympäristöministeriön asetuksilla esimerkiksi Uudellemaalle perustetaan 96 uutta luonnonsuojelualuetta.

– Espoostakin löytyy varmasti paikkoja joita voi suojella.

Ohisalo nostaa esille aiemmat vaalit, joita kutsuttiin jopa ilmastovaaleiksi.

– Nyt olen ollut puheenjohtajatenteissä ainoa, joka nostaa tämän esille. Ei sen pitäisi mennä niin, että olen ainoa. Ilmastokriisi ei ole hävinnyt. Päinvastoin.

Ministeri huomauttaa, että elinkeinoelämä ja yritykset ovat heränneet asiassa.

– Yritykset ovat etujoukoissa tekemässä uusia vientituotteita maailmalle. Kiinan kokoiset jätit haluavat torjua ilmastomuutosta ja rakentaa kestävämmin. Kyllä suomalaisia ratkaisuja tarvitaan tosi paljon nyt.