Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En keksi, mikä muu kunta olisi yhtä huono” – lakimies arvostelee jyrkästi Espoon vammaispalveluja, kaupunki torjuu kritiikin

Vammaispalvelut: Lakimies arvostelee jyrkästi Espoon vammaispalveluja. Espoon vammaispalvelujen päällikkö näkee tilanteen aivan toisin.

Espoon kaupunki ei erotu edukseen vammaisten palvelujen järjestämisessä.

Näin kertoo lakimies Jukka Kumpuvuori Lakitoimisto Kumpuvuori Oy:stä, joka hoitaa vammaisoikeudellisia toimeksiantoja.

– Espoo on pahimmasta päästä. En keksi, mikä muu kunta olisi yhtä huono, hän sanoo.

Kumpuvuorella on ollut lakitoimisto vuodesta 2010 lähtien. Espoon tilanne on ollut hänen mukaansa huono koko ajan.

– Sieltä tulee meille tosi paljon asiakkaita, mikä on tietysti hyvä meille mutta ei espoolaisille erikoisperheille, hän kertoo.

Espoon kaupungin vammaispalvelujen päällikkö Anu Autio näkee tilanteen aivan toisin.

– Espoossa on kattavat ja monipuoliset vammaispalvelut. Tekemämme asiakaskyselyn perusteella Espoon vammaispalvelujen tarjoamiin palveluihin ollaan entistä tyytyväisempiä, hän vastaa kritiikkiin.

Kumpuvuoren mukaan Espoon ongelmat ovat samanlaisia kuin muuallakin. Ne liittyvät esimerkiksi omaishoitoon, kouluavustajiin ja erityishuoltolain mukaisiin palveluihin.

– Esimerkiksi erityishuoltolain mukaisissa palveluissa hakijalta saatetaan edellyttää kehitysvammadiagnoosia, vaikka laissa ei edellytetä sitä, Kumpuvuori mainitsee.

Yhtenä ongelmana on se, että ihmiset tiedustelevat palveluita puhelimitse. Kun he saavat kieltävän vastauksen, he uskovat sen ja asia jää sikseen.

– Kutsumme näitä niin sanotuiksi puhelinpäätöksiksi. Jokaisen pitäisi aina vaatia kirjallinen valituskelpoinen päätös.

Vammaispalvelujen päällikkö Anu Aution mukaan Espoon kaupunki toimii erityishuoltolain mukaisissa palveluissa lain mukaan.

– Kehitysvammalain mukaan erityishuollon palveluja järjestetään henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja. Espoon kaupunki noudattaa lain mukaista määrittelyä. Olemme myöntäneet erityishuollon palveluja myös lapsille, joilla ei ole kehitysvammadiagnoosia, hän kertoo.

Mistä Espoon vammaispalveluiden väitetyt ongelmat johtuvat?

– En minä tiedä. Sitä kannattaa kysyä vammaispalvelujen päällikkö Anu Autiolta, Kumpuvuori vastaa.

Vammaispalveluiden ongelmat aiheuttavat Kumpuvuoren mukaan perheille ahdistusta ja väsymystä. Lakimies on turhautunut tilanteesta.

– Espoo on kuitenkin rikas kunta. Sillä lailla tuntuu pahalta.

Anu Autio epäilee, että perheiden tyytymättömyyttä selittää osin epätietoisuus vammaispalveluista.

– Olemme kehittäneet palvelujamme ja jatkamme kehitystyötä. Parhaillaan uudistamme verkkosivujamme. Asiakkailla on tarve saada lisää ja selkeämpää tietoa palveluista ja tukimuodoista. Haluamme palvella asiakkaita hyvin. Tekemämme asiakaskyselyn perusteella Espoon vammaispalvelujen tarjoamiin palveluihin ollaan entistä tyytyväisempiä. Palvelut koetaan nopeammiksi ja ystävällisemmiksi kuin aikaisemmin.