Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Soini ehdottaa Valioliigasta tuttua "laskuvarjorahaa" Suomen jääkiekkoiluun – "Voisimme harkita samansuuntaista mallia"

Jääkiekko: Mestiksen hallituksessa istuva Timo Soini avaa keskustelua suljetusta Liigasta ja toteaa, että Liigaan on päästävä pelaamalla.

Kiekko-Espoo julisti viime viikolla halunsa olla liigakelpoinen organisaatio kolmessa vuodessa. Tällä hetkellä Liigassa pelaa 15 joukkuetta.

Entinen ulkoministeri ja nykyinen vapaaherra Timo Soini istuu ensimmäistä vuottaan Mestiksen hallituksessa ja on huolissaan sarjan sekä koko suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta.

– Suljettu sarja on tuotettu Suomeen Amerikasta, vain taloudellisella voitolla on merkitystä, Timo Soini kommentoi Länsiväylän haastattelussa.

Miten jalkapallomiehenä tunnettu Soini eksyi jääkiekkoväen luottamustehtäviin?

– Kaverit olivat sieltä minuun yhteydessä, kun en enää ollut mukana politiikassa. Toivoivat, että toisin toimintaan näkemystä, Soini kertoo.

Hänellä oli valinnalle vain yksi ehto.

Tästä ei saa tulla arvovaltakysymystä.

– Sanoin suoraan, että tulen hallitukseen, jos kaikki seurat hyväksyvät minut.

Äänestystä ei tarvittu.

Mestis on taloudellisesti haasteellinen sarja pelata. Toiminta pyörii lähinnä kylänmiesten voimalla. Tekemistä ohjaa laji- ja kotiseuturakkaus. Voittoja ei juuri jaeta eikä pelaajille makseta kuin pientä kulukorvausta.

– Arvostan Mestiksen seuratoimijoita. On tärkeää, että meillä on kiekossa näitä kavereita. Suomalainen jääkiekko tarvitsee Mestistä. Sieltä on kautta aikain noussut paljon kansainvälisiä pelaajia edustamaan Suomea, Soini muistuttaa.

Koronavuosi oli mestisseuroille vaikea. Toinen samanlainen vuosi olisi katastrofi.

– Onneksi saatiin kausi läpi. Myönsimme menneellä viikolla sarjalisenssin ensi kaudeksi kaikille viime talvena sarjassa pelanneille 14 seuralle.

Kokeneena valtiomiehenä Soini tietää, että sarjan avaaminen ei ole helppo tehtävä. Hän kuitenkin painottaa, että unelman pitää olla auki kaikille seuroille. Hänen mielestään suljettu sarja sopii huonosti suomalaiseen kilpaurheiluun.

– Tästä ei saa tulla arvovaltakysymystä. Kaikki kysymykset ovat asiakysymyksiä ja samaan aikaan henkilökysymyksiä, ymmärrän sen hyvin. Meidän kaikkien on edettävä asian suhteen yhdessä ja rauhallisesti.

Liiga täyttää 50 vuotta vuonna 2025. Soini maalailee, että silloin voisi olla hyvä hetki avata sarja.

– Ymmärrän hyvin, että Liigassa ja sen hallituksessa seurojen edustajat haluavat puolustaa suljettua sarjaa. Nykyinen järjestelmä ei ole urheilullisesti uskottava. Tyhjennysmyynnit keväisin pilaavat lajin imagon, Soini muotoilee diplomaattisesti.

Soini ottaa mallia Englannin Valioliigasta. Saarivaltiossa Valioliigasta pudonnut joukkue saa niin sanotun ”laskuvarjorahan” tippuessaan pääsarjasta toiselle tasolle.

– Voisimme harkita täällä jotain samansuuntaista mallia ainakin ensi alkuun. Tärkeää on, että nouseva joukkue täyttää Liigan asettamat ehdot.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen totesi Länsiväylän verkkosivuilla (LV verkko 26.5.) viime viikolla, että liigakriteerit jakaantuvat neljään osaamisalueeseen: urheilullisuus, vahva talous, toimiva junioriorganisaaatio ja olosuhteet.

Espoossa lähes ikänsä asunut politiikan monitoimimies näkee myös espoolaisessa urheilukulttuurissa muutoksia.

– Minäkin olen Raumalla syntynyt ja olen aina ollut Lukon puolella. 1990-luvulla täällä syntyneet kannustavat eri tavalla espoolaista urheilua kuin aiemmin. Näen, että tässä olemme selvästi aiempaa yhtenäisempiä. Siksi tässäkin kaupungissa on jatkossa hyvä olla liigajoukkue.

– Kun me kaikki olemme jääkiekon puolesta, kykenemme yhdessä ratkaisemaan tämän asian. Kun on tahtoa, on tie, Soini lausuu toiveikkaana.