Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummi lopetti olemasta omakotitalokunta – nyt kerrostalobuumiin halutaan muutos

LV:n vaalikone: Kirkkonummelle nousee nyt erityisesti kerrostaloja –

Kirkkonummi tunnettiin pitkään kuntana, jossa on omakotitalotontteja ja pientaloja rakennettiin ahkerasti. Viime vuosina suunta on muuttunut ja rakentaminen on painottunut kerrostaloihin.

Kerrostaloja on noussut eritoten Masalaan, Tolsaan ja Sarvikiin, muttei juurikaan Kirkkonummen keskustaan. Veikkolassa ei ole yhtään kerrostaloa, ja monen veikkolalaisen mielestä ei olisi syytä tullakaan.

Kirkkonummen kunnan pientalotonttien tarjonta on ollut hyvin vähäistä.

Tällä hetkellä kunnalla ei ole juuri yhtään tonttia tarjolla, eikä pian ole tulossakaan.

Yksityisellä puolella tontteja on, mutta ainakin lähellä Espoota hinnat ovat naapurikaupungin luokkaa.

Tähän kehitykseen on tulossa muutos, ainakin jos luottaa Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneisiin kuntavaaliehdokkaisiin. Koneeseen on vastannut 152 ehdokasta, eli vähän yli puolet kaikista Kirkkonummen ehdokkaista.

Vaalikoneen väittämä oli: Kirkkonummella pitää kaavoittaa lisää pientaloasumiseen soveltuvia alueita verokertymän parantamiseksi.

Peräti 84 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista Kirkkonummen ehdokkaista on samaa mieltä väittämän kanssa. Siis pientalojen suosio asumismuotona saa suurta kannatusta.

Taustalla väikkyvät varmasti myös veroeurot. Tunnettua on, että pientaloalueilla verokertyvät ovat yleensä suuremmat kuin kerrostaloalueilla. Näin ainakin maaseutumaisissa kunnissa.

Hyvä esimerkki on Sundsberg, joka keikkuu aina valtakunnallisten tilastojen kärjessä, kun lasketaan tuloja ja siten veroja per asukas.

Hajontaa vastauksissa on kuitenkin puolueiden välillä. Vahvinta kannatusta vaalikoneen väitteelle on kokoomuksen, RKP:n, Pro Kirkkonummen ja perussuomalaisten kannanotoissa.

Kokoomuslaisista ja perussuomalaisista kaikki vastaajat yhtyivät väitteeseen ja RKP:n ehdokkaista lähes kaikki.

Pro Kirkkonummen riveissä pientalokannatus oli 90 prosentin luokkaa ja keskustan vastaajista oli samaa mieltä 86 prosenttia.

Vihreissä ja vasemmalla mielipiteet erosivat selvemmin.

Vihreistä 68 prosenttia, SDP:n vastaajista 61 ja vasemmistoliiton ehdokkaista 50 oli samaa mieltä.

LUE LISÄÄ:

Etsi itsellesi sopivin kuntavaaliehdokas Länsiväylän vaalikoneesta