Koronatilanteessa uusi haaste Espoossa: Tehosterokotuksen siirtäjät tukkivat puhelinpalvelun

Ihmiset yrittävät lomien vuoksi siirtää tehosterokotuksen ajankohtaa. Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolla on koronatilanteessa uudenlainen haaste, koska ihmiset haluavat siirtää tehosterokotuksen ajankohtaa, ja se ruuhkauttaa järjestelmän.

– On tärkeää, että ihmiset eivät vaihtaisi tehosteannoksen rokotusaikaa ilman painavaa syytä, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Viime viikkoina koronarokotuksen puhelinpalveluun on soittanut suuri määrä henkilöitä, jotka ovat halunneet siirtää tehosterokotuksensa esimerkiksi lomansa vuoksi. Tilanne on ongelmallinen, koska tällä hetkellä näyttää siltä, että heinä-elokuussa rokotteita saadaan vain tehosteisiin tarvittava määrä eikä vapaita rokotusaikoja ole näin ollen tarjolla. Oman tehosterokotusajan peruuttaminen voi siirtää rokotuksen pahimmassa tapauksessa jopa syksyyn.

Toinen tämän hetken haaste liittyy Omakanta-palveluun, jossa pitäisi olla saatavilla kansallinen koronarokotustodistus.

– Osa niistä, jotka on rokotettu ennen 16. huhtikuuta, eivät ole saaneet rokotustodistusta Omakantaan järjestelmässä olevan vian vuoksi, Svahn kertoo.

Hän toivoo, että ihmiset malttaisivat odottaa, että vika saadaan korjattua.

– Nyt ei kannata soittaa esimerkiksi koronaneuvontapuhelimeen, ellei kyseessä ole jokin kiireellinen tilanne, jonka vuoksi todistuksen tarvitsisi aivan heti.

– Viestintä tiedottaa, kun vika on saatu korjattua.

Omakantaan tulee merkintä sekä ensimmäisestä rokotuksesta että tehosterokotuksesta.

Laboratoriovarmistettujen koronatartuntojen määrä on Espoossa noussut 9 166:een. Viikon kuluessa on tilastoitu 74 sairastunutta. Perjantaina kirjattiin 10, lauantaina 9 ja sunnuntaina 14 covid-19-tartuntaa.

Ilmaantuvuusluku on Espoossa edelleen laskussa. Se oli maanantaina 53,5, kun se viikkoa aiemmin oli 64,5. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa sairastuneiden määrää 100 000 ihmisten kohden kahden viikon aikana.

Espoon osuus Suomen tartunnoista on nyt 9,8 prosenttia.

– Ilmaantuvuusluku oli toukokuussa noin sata ja se on sen jälkeen laskenut 50:n tuntumaan. Tilanne näyttää rauhalliselta, mutta varovainen on syytä olla edelleen, Sanna Svahn sanoo.

Häntä huolestuttaa se, että viikonloppuna oli paljon ihmisiä liikkeellä ja se saattaa pian näkyä tartuntojen määrissä.

Koronatestejä tehdään edelleen paljon, koska Svahnin mukaan liikkeellä on ollut myös kesäflunssaa. Osa ihmisistä saa oireita myös siitepölystä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut