Luvassa pientalotontteja ja noin 40 000 uutta asukasta – Espoon valtuusto hyväksyi kiistellyn yleiskaavan maratonkokouksessa

Espoon kaupunginvaltuusto sai tiistaiyönä maaliin lähes 10 vuotta valmistellun kaavatyön, jolla linjataan ja ohjataan kehitystä Espoon pohjois- ja keskiosissa. Alue on noin puolet kaupungin pinta-alasta.

Valtuusto hyväksyi pokeksi ristityn pohjois- ja keskiosien yleiskaavan yöllä kello 0.41 maratonkokouksessa. Siitäkin on aikaa, kun valtuusto on istunut näin myöhään.

Kokouksessa oli useita äänestyksiä. Ensin kaavaesitystä yritettiin palauttaa uuteen valmisteluun ja lopulta äänestettiin koko kaavan hylkäyksestä. Ratkaiseva äänestys asian käsittelyn päätteeksi päättyi luvuin 50–18.

Kaavan palautusta tai hylkäystä ajoivat valtuustossa vihreät, perussuomalaiset ja siniset. Kaavaesityksen läpimeno oli kuitenkin jo ennakkoon varma, koska taustalla oli muiden puolueiden neuvottelutulos.

Vihreät arvostelivat kaavaesitystä erityisesti siitä, että se hajauttaa kaupunkirakennetta ja uhkaa luontoarvoja useissa kohteissa.

Perussuomalaiset pitivät kaavan tavoitteisiin kirjattuja väestökasvulukuja liian suurina ja epäilivät niiden toteutuvan voimakkaan maahanmuuton ansiosta.

Esityksen takana olevat valtuutetut korostivat erityisesti sitä, että uusi yleiskaava avaa lähes 10 vuotta ”jäissä” olleita suunnitelmia ja asemakaavatyötä pientalotonteille, joista Espoossa on kova pula.

Kaavatyö on merkinnyt rakennuskieltoa Espoossa valtavalla alueella.

Lue myös:

Espoon kiistellystä yleiskaavasta palasteltiin pois osa alueista

Yleiskaavassa ei päätetä vielä minkään alueen tulevasta rakentamisesta, vaan sen hyväksymisen jälkeen alkaa yksityiskohtainen asemakaavatyö pala palalta.

Historialliseksi luonnehdittu yleiskaava ei myöskään ratkaisen vielä koko pohjois- ja keskiosien tulevaisuuden linjauksia. Päätöksenteon loppumetreillä kaavaesityksestä lohkaistiin pois kolme isoa aluetta.

Hista, Myntinmäki ja Espoonkeskus ympäristöineen jää vielä odottelemaan uusia päätöksiä, jotka ovat kiinni uuden maakuntakaavan voimaantulosta. Siitä on maakuntavaltuustossa päätetty, mutta valitukset ovat vielä käsittelyssä.

Valtuuston hyväksymä yleiskaava mahdollistaa Espoo–Salo -oikoradan suunnittelun jatkamisen, vaikka siihen kiinteästi liittyvät Myntinmäki ja Hista jäivät kaavapäätöksen ulkopuolelle. Ratakäytävä on kuitenkin mukana uudessa kaavassa.

Lue myös:

Seitsemän vuoden ja kovien kiistojen yleiskaavatyö on loppusuoralla Espoossa – kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen, jossa riittää kipupisteitä

Poke-ratkaisulla on tavoiteltu Espoolle isoa uutta kasvusuuntaa metro- ja rantaratakäytävien oheen. Koko kaava-alueella on laskettu, että uusia asukkaita voisi tulevina vuosikymmeninä tulla 60 000 ja työpaikkoja 11 000.

Tiistaiyönä hyväksytyssä rajatussa kaavapäätöksessä puhutaan 40 000 asukkaan tavoitteesta. Auki jäävät vielä varsinkin Histan alueen tulevaisuuden linjaukset.

Espoon valtuusto on tunnettu pitkistä kokouksista. Maanantai istunta jatkuin etäyhteyksin tavallista pidempään.

Aluksi valtuustoa ehkä kuntavaalien siivittämänä puhututti pitkään kaupungin talous ja osavuosikatsaus.

Yleiskaavan käsittelyyn päästiin vasta kello 20 jälkeen ja valmista tuli vasta reilusti puolen yön jälkeen. Nykyinen valtuusto kokoontuu vielä kerran juhannusviikolla ja keskikesän jälkeen on uuden valtuuston vuoro.

Lue myös:

Yleiskaavasta poikkeuksellinen riita Espoossa – kuntapoliitikko jakaa asukkaille kirjeitä, joissa pelotellaan talojen purkamisella

Voiko yleiskaava johtaa pientalojen pakkopurkamiseen? Professori arvioi Espoon kaavakiistaa: "Retoriikka johtaa harhaan"

Pohjois- ja keskiosien yleiskaava toisi isoja muutoksia – ensimmäisenä vaikutukset näkyvät Kalajärvellä ja Viiskorvessa

Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut