Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset ovat kiinnostuneet maksamaan kaupan kassalla älylaitteella, mutta harvempi tekee niin, selviää kyselystä

Älypuhelimella maksaminen kaupan kassalla on ollut mahdollista jo yli kolme vuotta, mutta vain harva suomalainen käyttää monikansallisten yhtiöiden maksutapoja.

Teknologiayhtiö Qvikin tuoreen kyselyn mukaan hieman useampi kuin joka kymmenes suomalainen (12,7 prosenttia) maksaa kivijalkakaupoissa useimmiten Apple Paylla tai Google Paylla. Kyselyn mukaan muilla mobiilimaksamisen tavoilla, kuten Mobile Paylla tai Pivolla, maksaa noin joka neljäs.

Kyselyssä mainitut Apple ja Google Pay ovat palveluita, joilla voi maksaa ostoksensa mobiilisovelluksen avulla älylaitteella. Maksu veloitetaan käyttäjän sovellukseen liittämältä maksukortilta, mutta itse korttia ei tarvitse olla maksutapahtumassa käsillä. Mobile Pay ja Pivo ovat samantyyppisiä sovelluksia.

Qvikin mukaan tulokset kertovat siitä, että pandemian tuoma nopea digiloikka on saattanut hetkellisesti uuvuttaa suomalaiset. Yhtiö arvelee, että kun moni joutui nopeasti omaksumaan etätyön takia uusia teknologioita, ei energiaa enää riitä uusien maksutapojen omaksumiseen.

– Mobiilimaksaminen kyllä kiinnostaa suomalaisia. Tulokset osoittavat, että miltei puolet on aikeissa ottaa maksutavan käyttöön. Kyselyssä myöskään yksikään vastaaja ei valinnut vaihtoehtoa: “En ole lainkaan kiinnostunut puhelimen käyttämisestä maksuvälineenä, tiedotteessa Qvikin toimitusjohtaja Lari Tuominen.

Kun suomalaisilta kysyttiin, miksi he eivät ole ottaneet Apple Payta tai Google Payta käyttöön, lähes 80 prosenttia vastasi, että kortilla maksaminen on helpompaa.

Runsaat 40 prosenttia kertoi, ettei käytä mobiilimaksamista, koska ei luota sovellusten tietoturvaan. Osuus on pysynyt melko samoissa lukemissa kuin marraskuussa 2019, jolloin Qvik teki vastaavan kyselyn.

– Myös silloin useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisesta, eli 42,6 prosenttia, epäili puhelimella maksamisen turvallisuutta. Todellisuudessa mobiilimaksaminen on kassalla turvallisempaa kuin muut maksutavat. Varastettua lähimaksukorttia voi käyttää kuka vain, mutta puhelimen maksutapaan pääsee käsiksi vain laitteen omistaja, Tuominen sanoo tiedotteessa.

Noin 40 prosenttia kertoi myös, ettei maksa monikansallisten yritysten maksusovelluksella, koska niillä ei saa kauppojen kanta-asiakasetuja.

Sen sijaan Mobile Payhin saa liitettyä S-etukortin ja K-plussakortin, Pivoonkin jälkimmäisen.

Qvikin kyselytutkimus tehtiin toukokuun lopussa 2021. Valtakunnalliseen sähköiseen kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyn toteutti Bilendi.