Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikoninen PlayStation-pelisarja hyppää uudelle tasolle perjantaina – tiesitkö nämä 10 faktaa Ratchet & Clankista?

PlayStation-pelaajien odotus päättyy perjantaina 11. kesäkuuta, kun Ratchet & Clank -pelisarjan uusin tulokas Rift Apart julkaistaan PlayStation 5 -konsolille.

Sarjasta on muodostunut jo klassikko pelaajien parissa.

Kokosimme kymmenen faktaa koko perheen pelisuosikista. Tiesitkö nämä kaikki?

Ratchet & Clank -pelisarja on yksi PS-historian pitkäkestoisimmista. Se on jatkunut yhteensä 19 vuotta, ja sarjan ensimmäinen peli julkaistiin jo 2002.

Tähän saakka on julkaistu yhteensä jo 16 R&C-peliä.

Ratchet & Clank puhuu suomea. Pelisarjan tekijät ovat panostaneet perinteisesti paikalliseen ääninäyttelyyn, mikä on nykyään suurpeleissä harvojen herkkua. Myös sarjan uusin peli Rift Apart sisältää täyden ääninäyttelyn 15 eri kielelle – mukaan lukien kotimainen.

Suomenkielisistä ääninäyttelijöistä kaksi palaa aikaisempiin rooleihinsa – mukaan lukien Arttu Ala-Jokimäki (Ratchet) ja Arto Nieminen (Clank). Lisäksi äänessä kuullaan Jari Salo (Dr. Nefarious) ja kokonaan uutta Rivet-hahmoa tulkitseva Emma Louhivuori.

Ratchet & Clank: Rift Apartin tekijätiimi Insomniac on kehittänyt varta vasten omat Lombax-aakkoset, jotka perustavat pelissä kuultavaan Lombax-kieleen. Lombax on intergalaktinen laji, johon muun muassa päähenkilöt Ratchet ja Rivet kuuluvat.

Pelissä on panostettu entistä enemmän saavutettavuuteen. Tekijätiimin tavoitteena on, että mahdollisimman monet pelaajat voisivat nauttia pelistä inhimillisistä rajoitteista huolimatta. Pelissä on mukana kaiken kaikkiaan 79 kustomoitavaa toimintoa, jotka auttavat kuulo-, näkö- ja liikerajoitteisia pelaajia nauttimaan paremmin pelikokemuksesta.

Pelin soundtrackin on säveltänyt palkittu muusikko Mark Mothersbaugh. Hän on osa DEVO-yhtyettä, joka oli ehdolla Rock and Roll Hall of Fameen tänä vuonna. Mothersbaugh on luonut musiikkia myös useisiin muihin peleihin ja elokuviin, kuten Crash Bandicoot -sarjaan, The Simsiin, Thor: Ragnarokiin ja Netflixin Tiger King -hittisarjaan.

Ratchet & Clank: Rift Apart on sarjan ensimmäinen PlayStation 5 -konsolille julkaistava peli. Se ottaa kaikki tehot irti uuden sukupolven SSD-levystä. Tämä tarkoittaa erittäin lyhyitä latausaikoja, myös silloin kuin liikutaan pelissä nähtävien eri ulottuvuuksien välillä.

Peli hyödyntää myös ensimmäisten joukossa PlayStationin DualSense-ohjaimen uusia ominaisuuksia, kuten haptista palautetta ja mukautuvia liipaisimia. Käytännössä pelaajat pääsevät entistä syvemmälle pelikokemukseen – asiat, kuten hiekalla juokseminen tai aseiden lataaminen tuntuvat erilaisilta pelaajan käsissä.

Ensimmäistä kertaa koko pelisarjan 19-vuotisessa historiassa pelaajat pääsevät pelaamaan myös kokonaan uudella naishahmolla, kun Rivet ottaa merkittävän roolin Ratchetin ja Clankin rinnalla.