Teini-ikäinen moottoripyöräilijä kuoli kolarissa traktorimönkijän kanssa Kirkkonummella – 17-vuotiaalle mönkijäkuskille ei rangaistusta

Kolari järkytti veikkolalaisia tammikuussa 2020. Oikeus katsoi tapahtumien olleen raskas kokemus myös syytetylle.

Nuori mönkijäkuljettaja syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Veikkolassa viime vuoden tammikuussa sattuneessa teini-ikäisen moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa, katsoo käräjäoikeus.

Kolari sattui iltahämärässä Veikkolan S-marketin edessä.

Traktorimönkijän kuljettaja ajoi Koskentietä ja oli kääntymässä S-marketin pihaan. Vastakkaisesta suunnasta Koskentietä tulleen kevytmoottoripyörän kuljettaja oli silminnäkijöiden kertoman mukaan kiihdyttänyt voimakkaasti etupyörä ylös nostettuna ja törmännyt mönkijään.

Mönkijäkuljettajaa syytettiin oikeudessa kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä.

Käräjäoikeus katsoi, että kuljettaja syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuolemantuottamussyyte hylättiin.

Rangaistusta ei kuitenkaan määrätty. Vastaaja oli onnettomuushetkellä 17-vuotias.

Oikeuden mukaan syyksi luettu rikos on katsottava johtuneen sellaisesta harkitsemattomuudesta, joka tyypillisesti liittyy nuoruuteen.

Oikeus perusteli rangaistuksetta jättämistä myös sillä, että tapaus oli kaikille osapuolille – ja myös syytteessä olleelle nuorukaiselle – raskas kokemus.

Syyksi luettu rikos ei pidä sisällään vastuuta yhteentörmäyksen aiheutumisesta. Se olisi aikuisenkin tekemänä johtanut sakkorangaistukseen, käräjäoikeus perusteli.

Mönkijäkuljettaja kiisti syytteet ja vaati niiden hylkäämistä.

Oikeus totesi, että mönkijäkuljettajan toiminnassa oli tiettyä huolimattomuutta, kun hän kääntyi vasemmalle. Oikeus korosti, että kuljettajalla oli velvollisuus väistää vastaan tullutta moottoripyörää. Myös nopeus oli oikeuden mielestä käännyttäessä liian suuri.

Toisaalta oikeuden mukaan moottoripyörä oli ajanut niin sanotusti keulien eli siten, että sen etupyörä oli ollut ilmassa. Se tarkoittaa, että moottoripyörän ajovalo osoitti ylöspäin, mikä esti moottoripyörän havaitsemista hämärässä.

Käräjäoikeus katsoi jääneen vaille riittävää selvitystä, että mönkijäkuljettajan huolellinenkaan menettely olisi estänyt yhteentörmäyksen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut