Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kierrätyspisteisiin jätetään enemmän luvatonta roinaa kuin missään muualla Uudellamaalla – ja se todella näkyy näistä 8 kuvasta

Länsiväylän lukija lähetti toimitukselle valokuvan, jonka hän nappasi kierrätyspisteeltä Espoon Leppävaarasta.

Kuvassa iso jääkaappi nojaa pensaaseen ja sen ympärillä on monenlaista kierrätyspisteelle kuulumatonta roinaa.

– Eipä tainnut mahtua paperinkeräykseen, lukija kommentoi sarkastisesti.

Kun toimitus alkoi selvitellä kierrätyspisteiden roskaisuutta, paljastui, että lukijan suuttumus ei ole ainutlaatuista Espoossa – päinvastoin.

Vaikka suuri osa espoolaisista noudattaa sääntöjä säntillisesti, nousee Espoo valitettavasti esiin huonona esimerkkinä kierrätyspisteiden väärinkäytöstä, sanoo aluepäällikkö Jari Koivunen Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:stä.

– Espoossa kierrätyspisteisiin jätetään enemmän sinne kuulumatonta tavaraa kuin muualla. Toki väärinkäytöksiä ilmaantuu muissakin kaupungeissa, mutta Vantaalla, Helsingissä, Kauniaisissa tai Kirkkonummella ne eivät ole niin yleisiä kuin Espoossa.

Koivunen arvioi, että syynä on useimmiten tietämättömyys.

– Kierrätyspisteisiin tuodaan paljon kodinkoneita ja sähköromua. Ihmiset eivät tiedä, että ne saa viedä maksutta kodinkoneliikkeisiin. Eikä niitä tarvitse sinne liikkeisiin salaa pimeässä kuljetella.

Rinki-yhtiöllä on kierrätyspisteiden siistimiseen erikoistunut ryhmä, joka kiertää Uudellamaalla Hangosta Porvooseen. Ryhmä siivoaa ylimääräiset sotkut niin pian kuin mahdollista, sillä roinan kasautuminen antaisi ihmisille väärän signaalin pisteiden käyttötarkoituksesta.

– Jos ylimääräinen tavara jäisi pisteille pidemmäksi aikaa, sitä voisi kertyä nopeasti lisää.

Kodinkoneiden lisäksi kierrätyspisteisiin tuodaan myös huonekaluja: sohvia, tuoleja ja pöytiä. Niiden oikea paikka on Sortti-asema, joka perii kierrätyksestä kohtuullisen maksun.

Koivunen ja Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori muistuttavat, että suuri osa ihmisistä noudattaa sääntöjä.

– 99 prosenttia ihmisistä toimii oikein, mutta se ei näy ulospäin. Yksi prosentti toimii väärin, ja se sitten näkyy, sanoo Koivunen.

– Olemme erittäin kiitollisia niistä kuluttajista, jotka kierrättävät oikein, lisää Tammivuori.

Jos on epävarma säännöistä, voi lajitteluohjeet tarkistaa Ringin verkkosivuilta tai keräysastian kylkeen liimatuista tarroista.

Tammivuoren mukaan kierrätyspisteiden siisteyttä seurataan tarkasti ja toimenpiteitä tehdään yhdessä kaupunkien ympäristöviranomaisten kanssa.

Helmikuussa Espoossa lopetettiin kaksi kierrätyspistettä Matinkylän ja Nuottaniemen alueella ja uusi kierrätyspiste perustettiin kauppakeskus Ison Omenan yhteyteen.

– Kauppakeskusten yhteydessä olevat pisteet pysyvät yleensä siistinä. Ongelmia on enemmän paikoissa, joissa liikkuu vähemmän ihmisiä, sanoo Koivunen.