Espoon kierrätyspisteisiin jätetään enemmän luvatonta roinaa kuin missään muualla Uudellamaalla – ja se todella näkyy näistä 8 kuvasta

Matinpuronpolun kierrätyspisteelle Gräsanlaaksossa oli tyhjennetty peräkärryllinen roinaa. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy

Mikko Välimaa

Länsiväylän lukija lähetti toimitukselle valokuvan, jonka hän nappasi kierrätyspisteeltä Espoon Leppävaarasta.

Kuvassa iso jääkaappi nojaa pensaaseen ja sen ympärillä on monenlaista kierrätyspisteelle kuulumatonta roinaa.

– Eipä tainnut mahtua paperinkeräykseen, lukija kommentoi sarkastisesti.

Kun toimitus alkoi selvitellä kierrätyspisteiden roskaisuutta, paljastui, että lukijan suuttumus ei ole ainutlaatuista Espoossa – päinvastoin.

Länsiväylän lukija kuvasi tavararöykkiön, jonka joku oli tuonut Espoon Leppävaaran kierrätyspisteelle. Lukijan kuva

Vaikka suuri osa espoolaisista noudattaa sääntöjä säntillisesti, nousee Espoo valitettavasti esiin huonona esimerkkinä kierrätyspisteiden väärinkäytöstä, sanoo aluepäällikkö Jari Koivunen Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:stä.

– Espoossa kierrätyspisteisiin jätetään enemmän sinne kuulumatonta tavaraa kuin muualla. Toki väärinkäytöksiä ilmaantuu muissakin kaupungeissa, mutta Vantaalla, Helsingissä, Kauniaisissa tai Kirkkonummella ne eivät ole niin yleisiä kuin Espoossa.

Koivunen arvioi, että syynä on useimmiten tietämättömyys.

– Kierrätyspisteisiin tuodaan paljon kodinkoneita ja sähköromua. Ihmiset eivät tiedä, että ne saa viedä maksutta kodinkoneliikkeisiin. Eikä niitä tarvitse sinne liikkeisiin salaa pimeässä kuljetella.

Henttaan puistokadun kierrätyspisteelle oli joku jättänyt sohvan. Sen oikea paikka olisi Sortti-asema. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy
Alakartanontien kierrätyspisteelle Soukkaan oli nakattu muun muassa sänky. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy

Rinki-yhtiöllä on kierrätyspisteiden siistimiseen erikoistunut ryhmä, joka kiertää Uudellamaalla Hangosta Porvooseen. Ryhmä siivoaa ylimääräiset sotkut niin pian kuin mahdollista, sillä roinan kasautuminen antaisi ihmisille väärän signaalin pisteiden käyttötarkoituksesta.

– Jos ylimääräinen tavara jäisi pisteille pidemmäksi aikaa, sitä voisi kertyä nopeasti lisää.

Kodinkoneiden lisäksi kierrätyspisteisiin tuodaan myös huonekaluja: sohvia, tuoleja ja pöytiä. Niiden oikea paikka on Sortti-asema, joka perii kierrätyksestä kohtuullisen maksun.

Veräjäpellonpolun kierrätyspiste Leppävaarassa oli muuttua kaatopaikaksi ennen kuin puhdistuspartio ehätti siistimään paikan. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy

Koivunen ja Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori muistuttavat, että suuri osa ihmisistä noudattaa sääntöjä.

– 99 prosenttia ihmisistä toimii oikein, mutta se ei näy ulospäin. Yksi prosentti toimii väärin, ja se sitten näkyy, sanoo Koivunen.

– Olemme erittäin kiitollisia niistä kuluttajista, jotka kierrättävät oikein, lisää Tammivuori.

Jos on epävarma säännöistä, voi lajitteluohjeet tarkistaa Ringin verkkosivuilta tai keräysastian kylkeen liimatuista tarroista.

Kauppakeskusten kierrätyspisteet pysyvät yleensä puhtaina. Tällä kertaa kauppakeskus Liilan kierrätyspiste Eestinmalmilla oli poikkeus. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy

Tammivuoren mukaan kierrätyspisteiden siisteyttä seurataan tarkasti ja toimenpiteitä tehdään yhdessä kaupunkien ympäristöviranomaisten kanssa.

Helmikuussa Espoossa lopetettiin kaksi kierrätyspistettä Matinkylän ja Nuottaniemen alueella ja uusi kierrätyspiste perustettiin kauppakeskus Ison Omenan yhteyteen.

– Kauppakeskusten yhteydessä olevat pisteet pysyvät yleensä siistinä. Ongelmia on enemmän paikoissa, joissa liikkuu vähemmän ihmisiä, sanoo Koivunen.

Sääntöjen vastaista tavaraa jätetään yleensä sellaisille kierrätyspisteille, joilla ihmisiä liikkuu harvakseltaan. Kuva Matinpuronpolun kierrätyspisteeltä Gräsanlaaksosta. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy
Kierrätyspisteitä siistitään säännöllisesti, jotta ihmiset eivät kuvittelisi niiden olevan kaatopaikkoja. Kuva Veräjäpellonpolun kierrätyspisteeltä Leppävaarasta. Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut