Koripallo: Pandemia avasi demokratian puutteet, lasten ja nuorten urheilun totaalilakkauttaminen on ollut tragedia.
Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann avaa kotipaikassaan Kauniaisissa koronan vaikutuksia lasten ja nuorten liikkumiseen:
– Lyhyellä tähtäimellä olemme selvinneet pandemiasta hyvin, mutta sen synnyttämää laskua maksetaan pitkään. Nyt päättäjien pitää olla luovia, ja kaikkien yhteisenä tavoitteena on palauttaa yhteiskuntaan eheä arki, valmentajalegenda summaa.
Dettmann on tehnyt historiaa olemalla vuodesta 1992 alkaen maajoukkueen päävalmentajana. Ensin Suomen, sitten kuusi vuotta Saksan ja jälleen Suomen maajoukkueen peräsimessä. Vyölle on kertynyt yli 400 johdettua A-maaottelupeliä 29 vuoden aikana.
Pitkä ura haasteellisessa ja tuulisessa paikassakaan ei riitä antamaan ymmärrystä kaikkia pandemian aikana tehtyjä kansallisia päätöksiä kohtaan. Kokenut valmentaja haluaa painottaa tulevaisuuden rakentajille joukkuelajien merkitystä lapsen kasvun tukena.
– Tässä pinnallisessa ajassa on entistä tärkeämpää, että urheilu voi toimia lapselle vahvana kasvualustana. Se opettaa tähänkin aikaan tärkeimmän asian nuorelle: kommunikoinnin.
Urheilu tarjoaa kasvavalle nuorelle asioita, joita ei voi kaupasta ostaa: normeja, erilaisuuden hyväksymistä ja kurinalaisuutta – modernin työelämän tärkeimpiä taitoja.
Aktiivinen liikkuminen on yhtä tärkeää kuin pitkä matikka."
– Jos urheilussa haluaa edetä, siihen pitää investoida itseään. Urheilussa ei ole pikavoittoja, urheilijaksi kasvaminen vaatii aikaa.
Sosiaalisuus ja tulevaisuuden verkostot syntyvät nuorella vahvana sivutuotteena urheillessa.
– Tämä on myös hieno ympäristö oppia oppimaan. Urheilu on kehollista, niin on elämäkin. Tässä pitää aina olla koko persoona läsnä kuten missä tahansa uuden vastaanottamisessa.
Urheilun merkitystä oppimistuloksiin on tutkittu iät ja ajat. Dettmannin mielestä tärkeää olisi varsinkin nyt palata liikunnan perusasioihin.
– Aktiivinen liikkuminen on yhtä tärkeää kuin pitkä matikka. Voisimme mieluummin ajatella, että molempia pystyy oppimaan yhdessä, monimuotoisesti.
Maailma on tänään lähempänä kuin koskaan aiemmin. Urheilu vastaa myös kansainvälistymisen huutoon.
– Itse olen ollut onnekas, kun olen saanut nähdä kansainvälistä urheilua. Se on hirvittävän iso arvo. Näkee konkreettisesti, ettei ole vain yhtä totuutta, Dettmann jatkaa painokkaasti.
Päättäjät eivät saa valmentajalta täysiä pisteitä koronatoimenpiteistä. Lasten ja nuorten liikunta on kärsinyt liikaa.
– Meillä ei vielä ole parasta ymmärrystä siitä mitä on tapahtunut. Tästä keskusteleminen on yhteiskunnallisesti äärimmäisen tärkeää. Kun kriisin pahimmassa vaiheessa toivottiin koronanyrkkiä, niin nyt pitää päättäjien muodostaa koronanyrkki ratkomaan syntyneitä vahinkoja.
– Mielestäni päättäjät eivät ole tarpeeksi uskaltaneet puuttua epäkohtiin. Puhuttu ja luvattu on, mutta konkreettiset toimet lasten ja nuorten liikkumisen pelastamiseksi ovat jääneet tekemättä.
Koripallorintamalla maajoukkueen vastuuvalmentajalla on kiireinen kalenteri seuraavan vuoden aikana. Elokuussa arvotaan ensimmäisen vaiheen lohkot vuosien 2021–23 MM-karsintoihin, jotka pelataan marraskuussa 2021 sekä helmi- ja kesäkuussa 2022 järjestettävien karsintaikkunoiden aikana.
Jos Susijengi etenee neljän joukkueen karsintalohkostaan MM-jatkokarsintoihin, aikataulu tiivistyy entisestään: MM-jatkokarsintaikkuna elokuussa 2022, EM-kisat syyskuussa 2022 sekä ratkaisevat MM-jatkokarsintaikkunat marraskuussa 2022 ja helmikuussa 2023.
– Kahdet kisat yhden vuoden aikana, maailman kokenein maajoukkuevalmentaja naurahtaa.