Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän uimakausi alkaa oikein virallisesti – nämä tiedot uimarannan ylläpitäjän on pidettävä näkyvillä

Helteiden siivittämänä kesän uimakausikin pääsee alkuun oikein virallisesti. Tämä tarkoittaa myös, että uimarannan omistajan tai haltijan on ylläpidettävä verkossa keskeisiä tietoja muun muassa uimaveden laadusta.

Yleensä uimarannan omistaa kunta. Aluehallintovirasto (avi) muistuttaa, että kunnan terveydensuojeluviranomaisen täytyy valvoa yleiseksi uimarannaksi luetteloitua rantaa.

Verkkoon on laitettava viimeisimmät tulokset uimaveden laadun tutkimuksista, kolmen edellisen vuoden uimaveden laatuluokitus sekä kuvaus uimarannan ja uimaveden ominaisuuksista ja riskinarvioinnista eli uimavesiprofiili.

Avi kokoaa alueeltaan yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle. Tiedoista voi olla hyötyä esimerkiksi matkailijoille.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella on 104 yleistä uimarantaa. Uimarantoihin ei tullut muutoksia edellisestä vuodesta, mutta jotkin uimarantojen verkkosivuosoitteet muuttuivat.

Uimarantaluettelo laaditaan joka vuosi ennen uimakauden alkua. Lainsäädännössä määritelty uimakausi on 15.6.-31.8.

Uimakauden ajan yleisen uimarannan ylläpitäjän on tiedotettava myös uimarannan ilmoitustaululla muun muassa uimavesiprofiilista, voimassa olevasta uimavesiluokituksesta ja ajantasaisesta vedenlaadusta.

Vesinäytteitä täytyy ottaa uimakauden aikana vähintään kolme kertaa tasaisin väliajoin ja lisäksi yksi näyte ennen uimakautta.

Avi tiedottaa, että yleisö voi tehdä ehdotuksia lisäyksiksi uimarantaluetteloon, jotta runsaasti käytetyt rannat olisivat säännöllisen valvonnan piirissä.