Yli sata lasta ja 40 aikuista yhdisti voimansa Suurpellossa: tyhjää monttua peittää nyt meriaiheinen taideaita

Päiväkotilapset tekivät aitaan värikkäitä kaloja. Catrina Waselius

Anneli Tuominen-Halomo

Yli sadan lapsen ja noin 40 aikuisen yhteinen taideprojekti, Suurpellon taideaita, on nyt valmis.

Taideaita luo iloa ympäristöön ja peittää näkyvistä montun, josta piti nousta Nuorisosäätiön asuintalo.

– Saimme tontin omistajan rakentamaan vaneriaidan. Kuvataidekoululaiset ja päiväkotiryhmät tekivät aitaan taideteoksia, kun aikuiset olivat ensin pohjamaalanneet aidan, Suurpelto-seuran nykyinen varapuheenjohtaja Eira Mononen kertoo.

Suurpellon taideaidan aihe on merellinen.

– Vesiaihe nousi esille, koska kuvataidekoulun opinnoissa käsiteltiin ympäristöteemaa. Lukupuro virtaa Suurpellon läpi Itämereen.

Vaneriaidan koristamiseen ovat osallistuneet alueen päiväkodit, Olarin koulu, Espoon kuvataidekoulu, Espoo International School, Espoon kaupunkitekniikan keskus ja asukastyöpajat.

Monosen mukaan hanketta edistettiin sitkeästi, vaikka korona välillä hidasti tekemistä ja vesisade teki tuhoja. Työtunteja ei ole ihan tarkkaan laskettu, mutta niitä on paljon. Esimerkiksi kuvataidekoulussa käytettiin hankkeeseen koko lukukausi.

– Taideaita on opettajien, lasten ja nuorten luovuuden tulos, Mononen kiittää.

– Koska pienten lasten on vaikea maalata isoa aitaa, ratkaisuksi keksittiin se, että lapset maalasivat vanerikaloja, jotka sitten kiinnitettiin aitaan.

Ohikulkija voi pongata parinsadan metrin pituiselta aidalta merellisiä ornamentteja, maalattuja ja lakattuja vanerikaloja, spray-maalattuja stencil-kuvia sekä aitaan liimattuja kuvia merenkulkijoista ja meren elävistä. Lisäksi oppilaat ovat ideoineet aitaan viihdyttäviä pelejä, kotiseutu-labyrintin ja tervehdyksiä kolmellatoista kielellä.

– Hoivakodin asukkaat ovat käyneet Lukutorilla katsomassa taideaidan teoksia, joten aidasta on paljon iloa, Mononen huomauttaa.

Valmista taideaitaa juhlittiin Maailman merten päivänä 8. kesäkuuta.

Monosen mukaan keskeisiä henkilöitä projektin onnistumisessa olivat kuvataidekoulun Anu Hietala ja kaupunkitekniikan Niko Riepponen jotka kehittelivät Suurpelto-seuran kanssa ideaa ja teemoja.

– Opettajat tekivät omalta osaltaan huiman työn lapsia ja nuoria opastaessaan. Hienoa, kun lapset ovat saaneet kohentaa omaa asuinympäristöään. Tuloksena on upea taidegalleria, jota kannattaa tulla katsomaan.

Suurpelto-seura sai projektiin avustusta Espoon kulttuuritoimelta, Suurpellon markkinointi oy:ltä, tontin omistajalta ja Kotiseutuliitolta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut