Espoon Cetusta edustava Ari-Pekka Liukkonen valmistuu Tokion olympialaisiin – "Lyhyt matka ei siedä yhtään virhettä"

Uinti: Seuraa edustava tuore Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen on matkalla Tokioon.

Tuore 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen edustaa Suomea ja Espoon Cetusta kesän olympialaisissa.

– Olen ollut seuran jäsen vuodesta 2013. Liityin seuraan, koska se oli ja on huippuseura, jossa oli liittymiseni aikoihin paljon maajoukkueen kilpailijoita. Myös seuran viestijoukkueissa kilpaileminen on ollut minulle tärkeää, Liukkonen kertoo.

Cetus on yksi menestyneimmistä uintiseuroista Suomessa. Seuran urheilijat ovat voittaneet lukuisia SM-mitaleita. Olympialaisiin valittu Liukkonen asuu ja harjoittelee Jyväskylässä.

– Harjoittelen Sprinttitallissa, joka on huippu-urheiluun panostava yhdistys. Se ei ole seura. Meillä on uimareita ympäri Suomen, muun muassa olympialaisten A-rajan uinut Fanny Teijonsalo, joka on Cetusin kasvatti.

Toukokuun EM-kisoissa Sprinttitallista oli kuusi uimaria.

– Kun aikanaan vaihdoin Cetukseen, Jyväskylässä ei ollut huippu-uintiin panostavaa seuraa.

50 metrin vapaauinti on Liukkosen päämatka Tokiossa. Se on ollut Pieksämäellä syntyneen miehen päälaji 15 vuotta.

– Uin myös satasen vapaan valmistavana kilpailuna.

50 metrin kilpailu on erikoinen startti. Kisasta tulee kova ja tiukka, jo alkuerissä tippuu mitaliehdokkaita pois finaalikilpailusta.

– Noin 20 kilpailijalla on mahdollisuus mitaleille. Alkuerissä pitää päästä 21-alkuiselle ajalle välillä 21,7–21,9. Semifinaalissa on päästävä jo kovempaa.

Uinti on herkkä laji.

– Uinnissa menestyksen ratkaisee se, että pystyy säilyttämään startin vauhdin alusta loppuun. Lyhyt matka ei siedä yhtään virhettä.

Cetus liikuttaa noin 2 000 lasta, nuorta ja aikuista. Lisenssiurheilijoita seurassa on kuutisen sataa. Kaksi vuotta toiminnanjohtajana ollut Ville Oura on tyytyväinen seuran nykytilaan.

– Olemme viime aikoina uudistaneet perusrakenteitamme ja luoneet ikään kuin nahkamme uudestaan, Oura selventää.

Cetus on kuin pk-yritys, se työllistää 20 kuukausipalkkaista työntekijää, lisäksi listoilla on runsas sata tuntityöntekijää.

– Liukkonen kuuluu meillä avustusurheilijoihin, Oura avaa olympiauimarin suhdetta seuraan.

Espoon kaupungin kanssa yhteistyö on ollut erikoisen palkitsevaa, vaikka hallipuute estää ottamasta enemmän jäseniä.

– Saamme äärimmäisen hienon tuen kaupungilta. Liikuntavirasto ymmärtää ja kuuntelee aidosti seurojen tarpeita. Hyvää vuorovaikutusta on puolin ja toisin, kaupungille voi lähettää kiitokset, Oura kiittää.

Pientä helpotusta hallihaasteeseen tuo vuodenvaihteessa valmistuva Matinkylän uimahalli. Toki Espoonlahti joutuu peruskorjaukseen 2022 lopussa.

– Muutaman kerran ollut meilläkin mietinnässä, että rakentaisimme oman hallin. Se ei nyt kuitenkaan ihan heti ole ajankohtaista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut