Helsingin seudun liikenteen lippuja ei pian voi enää ostaa lippuautomaatista, kertoo HSL. Myös arvon lataaminen matkakortille loppuu. Matkakortille voi jatkossakin ladata esimerkiksi kuukausi- tai vuorokausilipun.
Muutokset tapahtuvat arviolta vuoden 2023 aikana, mutta aikataulu tarkentuu vielä matkan varrella. Jo ennen automaattien poistumista katukuvasta niiden verkostoa harvennetaan, koska näin laajalle verkostolle ei ole HSL:n mukaan enää tarvetta.
– Verkosto on syntynyt tilanteessa, jossa ei ole ollut nettimyyntiä eikä sovellusta, perustelee HSL:n asiakkuus ja myynti -osaston johtaja Mari Flink.
Korona-aikana muun kuin digitaalisen lipunmyynnin suosio on hänen mukaansa laskenut rajusti.
– Automaattimyynti, jossa on sekä matkakortti- että kertalippumyyntiä, on pudonnut vuoden 2019 tasoon verrattuna 50 prosenttia. Agentuurimyynti, joka on pitkälti matkakorttimyyntiä, on pudonnut 73 prosenttia ja omissa palvelupisteissämme 75 prosenttia. HSL-sovellus koronasta huolimatta on myynyt alkuvuodesta ihan samalla lailla kuin vuonna 2019 ja viime vuoteen verrattuna 4 prosenttia enemmän.
Automaattiliput ja matkakortin arvo on tarkoitus on korvata verkosta tai sovelluksesta ostettavilla lipuilla ja lähimaksamisella.
Voi olla, että nähdään vaikkapa vanhan kunnon 10 kerran sarjalipun paluu.
Osastojohtaja Mari Flink, HSL
Lähimaksu tarkoittaa, että maksun voi maksaa suoraan pankki- tai luottokortilla, jota näytetään lukijalle kuten nyt HSL-korttia. Näin korttia ei tarvitse ladata etukäteen. Vastaava maksutapa on jo käytössä ainakin Turun seudun joukkoliikenteessä Fölissä.
– Lähimaksu hyvin pitkälle korvaa matkakortille ladattavan arvotuotteen, Mari Flink sanoo.
Opiskelija-alennus muuttuu jo ensi vuoden 2022 alusta. Siitä lähtien pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä saa opiskelija-alennuksen vain HSL-sovelluksessa.
– HSL-sovellus löytyy 2,2 miljoonasta puhelimesta. Käytännössä melkein kaikilta HSL-seudun opiskelijoilta sovellus varmaankin jo löytyy, Mari Flink sanoo.
Oikeus alennukseen tarkastetaan Opetushallituksen digitaalisesta Koski-palvelusta eli opiskelijan ei tarvitse enää käydä palvelupisteessä näyttämässä opiskelijakorttia. Koskesta ei vielä löydy esimerkiksi kansanopisto-opintoja eikä valmentavaa koulutusta, joten näissä opiskelevien tulee edelleen käydä paikan päällä.
Muutokset liittyvät HSL:n järjestelmän uudistukseen. Järjestelmä muuttuu tilipohjaiseksi, kun se nyt on välinekohtainen.
– Nykyiset matkakortit toimivat niin, että kaikki tuotteet ovat kortin sirussa. Kun muutoksia pitää tehdä, monissa tilanteissa täytyy käydä kortin takia palvelupisteessä. Tästä järjestelmästä luovutaan, Mari Flink sanoo.
Tilipalvelussa ostotiedot tallentuvat tilille, jota voi käyttää matkakortilla tai sovelluksella. Lähimaksulla voi ostaa kertalippuja ilman tiliäkin. Näin esimerkiksi turistien on Flinkin mukaan helppo maksaa kertalippunsa.
Flinkin mukaan on mahdollista, että uusi järjestelmä tuo myyntiin myös uusia lipputuotteita.
– Voi olla, että nähdään vaikkapa vanhan kunnon 10 kerran sarjalipun paluu. Mutta suunnitelmia ei ole vielä niin tarkkaan mietitty.