Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukalaa hellettä luvassa viikonlopuksi – Helsingissä viileämpää kuin Vantaalla

Tukalaa hellettä voi olla luvassa viikonloppuna Uudellamaallakin. Ilmatieteen laitos on antanut Etelä- ja Keski-Suomeen hellevaroituksen, joka ulottuu perjantaista sunnuntaihin.

Uudellamaalla tukalan helleaallon todennäköisyys on 30 prosenttia torstain ja perjantain välisestä yöstä perjantain ja lauantain väliseen yöhön.

Perjantain ja lauantain välisestä yöstä lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön tukalan helleaallon todennäköisyys on 40 prosenttia.

– Pääkaupunkiseudulla lämpötila nousee lauantaina 24-28 asteeseen, arvelee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Perjantaina Vantaalla lämpötila nousee hellerajan tuntumaan kun taasen Helsingissä mittari osoittaa todennäköisesti 21-23 asteen lukemia.

Eron tekee merivesi, jonka lämpötila Helsingin edustalla on vielä 13 astetta.

– Tuuli käy lounaasta ja puhaltaa Suomenlahdelta jopa navakasti, mikä viilentää rannikkoseutua, Tuovinen kertoo.

Hänen mukaansa viimeisen kuukauden aikana Vantaan ja Kaisaniemen lämpötilaero on paikoin ollut jopa 5-6 astetta.

Kova itätuuli sekoittaa pintakerrosta ja meri lämpenee hitaasti. Kesän edetessä merivesi vakiintuu 16-17 -asteiseksi.

Tukalassa helleaallossa vuorokauden keskilämpötila on vähintään 14 astetta vähintään kolmen vuorokauden ajan, Tuovinen selvittää.

– Se ei siis tarkoita vain korkeita päivälämpötiloja. Hellettähän on ollut jo paikoin, mutta öisin lämpötila on laskenut hyvinkin matalalle. Päivän ja yön vaihteluväli on voinut olla parikymmentä astetta.

Helteiden jatkuessa asunnot lämpenevät voimakkaasti, mikä rasittaa etenkin iäkkäitä ihmisiä. Ilmatieteen laitos varoittaakin, että helleaalto voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia ja monet kroonisia sairauksia potevat oireilevat tavallista enemmän.

– Verhoja kiinni ja vesipullo lähelle. Ensi yö (keskiviikon ja torstain välinen yö) on vielä viileä, joten asuntoa kannattaa tuulettaa, neuvoo Tuovinen.

Tukaluutta lisää, jos ilma on kosteaa. Tuovisen mukaan Etelä-Suomi näyttää sääkartalla tulevina päivinä kuumalta ja kuivalta.

– Viikonvaihteessa Suomen yllä mutkittelee kyllä säärintama, mutta voi olla, että Etelä-Suomi jää aika kuivaksi.

Ensi viikolla eli juhannusviikolla sateita voi tulla enemmän, mutta lämpötilat pysyvät korkeina. Ukkoskuurojakin voi esiintyä.

Ilmatieteen laitos on antanut myös metsäpalovaroituksen laajoille alueille.