Rikokset: Poliisi nappasi katalysaattorivarkaudesta epäillyn kaksikon verekseltään Niittykummussa.
Henkilöautojen katalysaattorivarkaudet piinaavat auton omistajia pääkaupunkiseudulla. Yksistään Espoossa varkauksia on kirjattu tänä vuonna kymmeniä.
– Kyllä tässä ilmiöstä voidaan puhua. Varkauksia tapahtuu hiljaisilla vartioimattomilla parkkipaikoilla. Monet tapaukset jäävät pimeäksi, sillä tutkinta on vaikeaa. Omistaja huomaa varkauden usein vasta, kun lähtee ajamaan autolla, sanoo rikoskomisario Katja Rekola Länsi-Uudenmaan poliisista.
Rekola muistuttaa, että jokaisesta varkaudesta kannattaa aina tehdä ilmoitus poliisille.
Varkaat ovat liikkeellä usein yöaikaan esimerkiksi kerrostalojen parkkipaikoilla tai muilla yleisillä pysäköintialueilla. Parisen viikkoa sitten poliisipartio yllätti varkaat verekseltään Niittykummussa. Kahden epäillyn hallussa oli kaksi katalysaattoria.
Kiinniotto tehtiin aamuyöllä hieman ennen kello neljää. Partio löysi paikalle hätäkeskuksesta tulleen ilmoituksen avulla.
Katalysaattorit ovat houkuttava kohde varkaille, sillä pimeillä markkinoilla niistä maksetaan isoja summia. Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista sanoi Vantaan Sanomille, että kalleimmista malleista voi saada jopa 2 000 euroa. Laitteet sisältävät arvokkaita raaka-aineita kuten rodiumia, palladiumia ja platinaa.
Varkaudet ovat yleistyneet tänä vuonna myös Vantaalla, jossa poliisi on kirjannut yli 50 tapausta alkuvuonna.
Malmberg kuvailee varkauksia röyhkeiksi. Itä-Uudellamaalla katalysaattoreita on viety jopa autokorjaamosta.
– Se on röyhkeää toimintaa. Tunkki auton alle, auto ylös ja akkukäyttöisellä leikkurilla laite irti. Se tapahtuu 1–2 minuutissa, Malmberg sanoo VS:lle.
Vantaalla katalysaattoreita on varastettu tutuista merkeistä: Volvoista, Toyotoista, Volkswageneista ja Audista ja BMW:stä. Länsi-Uudellamaalla tilaston kärjessä ovat merkit Opel, Volvo ja Honda.
Malmbergin mukaan tekijöinä on niin ulkomaalaisia ammattivarkaita kuin suomalaisia huumeidenkäyttäjiäkin.
Varkauksia on hankala ehkäistä. Rikoskomisario Katja Rekola sanoo, että yksi keino on välttää hiljaisia parkkipaikkoja. Omalle kiinteistölle voi asentaa kameran ja valaistusta lisätä.
Rekola toivoo myös kansalaisilta valppautta, jos autojen kimpussa nähdään häärivän epäilyttäviä ihmisiä.
Mikäli epäilee varkautta, voi siitä ilmoittaa hätäkeskukseen 112. Ennen kuin epäilty ehtii poistua, voi hänestä ottaa myös valokuvan poliisin avuksi.
Yleisellä paikalla saa kuvata, mutta kuvaa ei pidä jakaa sosiaalisen median kanavilla, kuten Facebookissa, sillä kuvaaja voi tällöin itse syyllistyä rikokseen.