Hallitusrintama hajoaa historiallisessa äänestyksessä – vihreissä kaksi sote-kapinallista

Ainakin kaksi hallituspuolue vihreiden kansanedustajaa aikoo olla äänestämättä hallituksen ajaman sote-uudistuksen puolesta.

Espoolainen Inka Hopsu ja helsinkiläinen Mari Holopainen sanovat yhteisessä tiedotteessa, etteivät kannata uudistusta.

Holopaisen mukaan historialliseen sote-esitykseen jäi paljon korjattavaa, ja puutteista kärsivät niin pääkaupunkiseudun kasvavat kaupungit kuin alan tutkimus.

– Kasvukaupunkien rahoitus on turvattava, tarvekerroinmallin puutteet korjattava ja tutkimuksen rahoitus taattava. Näitä epäkohtia olisi pitänyt korjata, Holopainen kommentoi Twitterissä.

Hopsu sanoo olevansa huolissaan kuntien kyvystä turvata muun muassa sivistyspalvelut, joiden järjestämisvastuu jää kunnille uudistuksen jälkeen.

– Missä tapahtuu kokonaisharkinta opetuksen ja sote-kulujen tasapainon suhteen? Tällä hetkellä kunta on voinut tätä tasapainoa hakea tuntiessaan alueen tilanteen hyvin. Priorisointi ei tietenkään ole helppoa, mutta sen tekeminen on oleellista. Tämä vastuu jäänee tämän jälkeen valtiovarainministeriölle ja viime kädessä eduskunnalle, Hopsu sanoo tiedotteessa.

Historiallinen sote-uudistus tuo lisää rahoitusta kaikkiin maakuntiin, mutta Uudenmaan sote-alueita se kohtelee silti kaltoin. Uudellamaalla sote-rahoitus leikkautuu, kun sen määrä suhteutetaan alueen kasvavaan väestöön ja sosiaalisiin ongelmiin.

Lisäksi uudistus uhkaa leikata Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Husin rahoitusta jopa 100 miljoonaa euroa vuodessa. Painelaskelman mukaan vähennys merkitsisi noin 1 500 hoitajan vähennystarvetta Husissa.

Sote-uudistus onkin saanut kovinta kritiikkiä Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajilta. Länsiväylä-lehden kuntavaalipaneelissa se oli selvästi kovinta keskustelua herättänyt aihe.

Hopsu ja Holopainen kuitenkin huomauttavat, että viime hallituskaudella kaatunut sote-malli olisi leikannut rahoitusta sosiaali- ja terveyspalveluista nykymallia enemmän.

Uudessa mallissa ongelma on puolestaan se, ettei malli sisällä kannustimia eikä toimivia rajoittimia, joiden perusteella sote-alueet pyrkisivät tehokkuuteen. Viime kädessä kustannusten nousu tulee valtion maksettavaksi.

– Maakuntavero olisi tällainen, ei yksinkertainen sekään, mutta laajasti asiantuntijakuulemisissa kannatettu korvaava malli, jonka valmistelu on lähtenyt käyntiin, kaksikko toteaa tiedotteessa.

Hopsun ja Holopaisen ilmoitus asettua hallitusta ja omaa eduskuntaryhmäänsä vastaan sai kiitosta.

– Päätös asettua eduskuntaryhmän linjaa vastaan vaatii selkärankaa ja rohkeutta, kommentoi Kauniaisten kaupunginhallituksessa istuva Juha Pesonen (vihr.) Twitterissä.

Eduskunta äänestää sotesta tällä ja ensi viikolla. Ratkaisevat äänestykset ovat ensi viikolla.

Hopsun ja Holopaisen kannasta kertoi ensin Uusi Suomi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut