Hus lisää testejä kaikissa synnytyssairaaloissa – tarkoitus parantaa synnyttäjien turvallisuutta

Kuvituskuva. Mirja Hussain
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) haluaa parantaa synnyttäjien turvallisuutta. Siksi kaikissa Husin synnytyssairaaloissa otetaan käyttöön kaksi koetta.

Joskus synnytykseen liittyy merkittävä verenvuoto tai runsasta vuotoa aiheuttava toimenpide, jolloin tarvitaan luovutettua verta.

Tätä varten Hus suosittelee, että kaikilta synnyttäjiltä otetaan sairaalaan tullessa verensiirtoon tarvittava sopivuuskoe, jossa tutkitaan potilaan plasmasta kliinisesti merkityksellisiä punasoluvasta-aineita sekä pieni verenkuva eli puna- ja valkosolujen ja verihiutaleiden määrä sekä hemoglobiiniarvo.

Kaikkien synnyttäjien sopivuuskoe ja pienen verenkuvan testaus otetaan käyttöön kaikissa Husin synnytyssairaaloissa eli Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa.

Ennakoivan näytteenoton tarkoituksena on parantaa synnyttäjän turvallisuutta sekä nopeuttaa hoitoprosessia verenvuodon yhteydessä, Hus tiedottaa.

Jos sopivuusnäytettä ei oteta etukäteen, sopivan verituotteen saamiseen voi mennä yli tunti. Aiemmin näytteitä on otettu tarveharkintaisesti.

Kun kyseessä on itsestään käynnistynyt synnytys, synnytyksen käynnistys tai kiireellinen keisarileikkaus kaikilla synnyttäjillä tulee olla voimassa oleva sopivuuskoe. Näyte otetaan synnyttämään tullessa, ellei sitä ole otettu viiden vuorokauden sisällä samassa sairaalassa.

Sopivuuskokeen yhteydessä otetaan myös pieni verenkuva.

Kaikilta suunniteltuun keisarileikkaukseen tulevilta otetaan sopivuuskoe ja pieni verenkuva viiden vuorokauden sisällä ennen leikkausta.

Pieni verenkuva otetaan tarvittaessa uudestaan leikkausaamuna, jos edeltävät arvot tai jokin raskauden aikainen poikkeama kuten verenpaineoireyhtymä sitä edellyttävät, Hus tiedottaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut