Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naapurit haluavat rauhaa ja nuorisoseura rahaa urheiluhalliin – kaupunki ottaa aikalisän Espoon erikoisimmassa kaavakiistassa

Kiista: Naapurit haluavat rauhaa ja nuorisoseura rahaa lasten liikuntaan.

Espoon uudet päättäjät joutuvat tekemään Viherlaaksossa vaikean valinnan.

Nuorisoseura Logen i Gröndal aikoo rakentaa Leppävaaran urheilupuistoon monilajihallin, jossa nuoret pääsevät harrastamaan eri lajeja.

Kameleonten-niminen halli ei ole ilmainen. Osa rahasta tulee siitä, että nuorisoseura myy vanhan nuorisoseurantalo Logenin tontin, joka sijaitsee Viherlaaksossa.

Jotta nuorisoseura saa tontista mahdollisimman hyvän hinnan, se toivoo, että kaupunki kaavoittaisi sille mahdollisimman tehokasta rakentamista eli kerrostaloja.

Naapurit vastustavat kerrostaloja. Heidän mielestään pientaloalue ei kestäisi lisääntyvää liikennettä eivätkä kerrostalot sovi pientaloalueelle.

Kumman toive toteutuu? Siitä päättää viime kädessä Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta.

Jokaisella on tontin kaavoituksesta vähän eri käsitys.

– Kerrostalojen hautajaiset, julistaa kyltti Turuntien varrella.

Nuorisotalo Logenin naapurit ovat järjestäneet mielenosoituksen kerrostaloja vastaan. Kyltit kertovat pääviestin: kyllä pientaloille, ei kerrostaloille.

– Kaikkein suurin ongelma on se, että kerrostalot parkkitaloineen ja vilkas liikenne eivät sovi perinteiselle pientaloalueelle. Liikenne tontille johdettaisiin pientaloalueen läpi, mikä lähes kymmenkertaistaisi liikenteen alueella, Johanna Rissanen kertoo.

– Eivätkä kerrostalot muutenkaan sovi tähän ympäristöön. Metsäinen kaunis tontti muuttuisi betoniviidakoksi ja viimeinenkin lähimetsä häviäisi. Kerrostalojen rakentaminen laskisi alueen asuntojen arvoa ja vähentäisi asumisviihtyvyyttä. Se olisi epäoikeudenmukaista maanomistajia kohtaan, hän jatkaa.

Rissanen toteaa, että asukkaat eivät vastusta pientalojen rakentamista eivätkä urheiluhallia.

– Ainoastaan sitä, että kaupunki käyttää kaavoitusta yksityisen toimijan omistaman tontin arvon nostamiseen ja muuttaa samalla pientaloalueen luonteen. Nuorisoseuralla pitäisi olla rahkeita rakentaa Kameleonttihalli ilman, että pientaloalue joudutaan tuhoamaan.

Asukkaat pitävät kerrostalohanketta maankäyttö- ja rakennuslain vastaisena.

– Voimassa olevassa asemakaavassa alue on kaavoitettu pientalovaltaiseksi asuinalueeksi. Muutos olisi selvästi ristiriidassa asukkaiden ja lain vaatimuksen kanssa.

Logen i Gröndalin projektipäällikkö Patrik Gustafsson kertoo, että Logenin nykyisen tontin myynti vapauttaa uinuvaa pääomaa, jota voidaan kanavoida Kameleonten-hankkeelle.

– Mitä enemmän siitä saadaan rahaa, sitä enemmän sitä voidaan investoida nuorison hyväksi uuteen halliin, hän toteaa.

– Hallin toteutus ja tontin myynti eivät kuitenkaan ole ajallisesti millään tavalla kytketty toisiinsa, vaan molemmat etenevät omaan tahtiinsa.

Gustafsson kertoo ymmärtävänsä Logenin tontin naapureiden huolen.

– Se on sinänsä ymmärrettävää, mutta toisaalta olemme kaupungissa, kaupunki kehittyy ja kaupunkisuunnittelu on nimenomaan halunnut tiivistää rakentamista Viherlaakson ja Kilon alueella

Gustafsson pitää harmillisena, että kaavoitus on kestänyt pitkään. Hän toteaa, että loppujen lopuksi ratkaisun tekee kaupunki.

– Näin maanomistajana voi esittää toiveita, mutta kaavoitus on loppujen lopuksi kaupungin pöydällä. Toivomme, että asiaan saataisiin ratkaisu ja nuorten liikuntaan mahdollisimman suuri rahoitus.

Espoon kaupungin aluearkkitehti Tiina Piironen kertoo, että kaupunki on ottanut Logenin tontin kaavoituksessa aikalisän.

– Jokaisella on tontin kaavoituksesta vähän eri käsitys. Sen takia halusin ottaa kunnon aikalisän, jotta asiaa ehditään miettiä rauhassa.

Piironen kertoo, että Viherlaaksoa tarkastellaan ensin kokonaisuutena ja vasta sen jälkeen on Logenin vuoro.

– Aikataulu valitettavasti venyy Logenin osalta. Katsomme uudestaan, minkälainen konsepti sopisi mahdollisimman monelle taholle. Jokainen varmasti joutuu tekemään kompromisseja, Piironen toteaa.

Piironen muistuttaa, että kaupunkisuunnittelu valmistelee kaavasta esityksen mutta lopullisen päätöksen tekee kaupunkisuunnittelulautakunta.

– Poliitikot sitten lopulta päättävät sen tehokkuuden.