Jukka Mäkelä ei tingi kannastaan sote-uudistuksesta: "Eduskunnan debatti harhateillä"

Espoon kaupunginjohtaja kirjoittaa keskiviikkona 23.6. ilmestyvässä Länsiväylässä, että hänen kritiikkinsä sote-uudistuksesta on kohdistunut sekä nykyiselle että entiselle Suomen hallitukselle. Kritiikin taustalla ei Mäkelän mukaan ole politiikkaa.

– Minun tulokulmani asiaan perustuu kaupungin ja kaupunkilaisten asemaan uudistuksessa, ei puoluepolitiikkaan, Mäkelä kommentoi kolumnissaan.

Uudistus kohtelee hänen mukaansa kasvukaupunkeja sekä kaupunkilaisten palvelujen järjestämisen että kaupunkien kestävän kasvun ja kilpailukyvyn kannalta kaltoin.

– En siis vastusta kaikkien suomalaisten palvelujen turvaamista ja järjestämistä paremmin, mutta sitä ei saisi tehdä kaupunkien asukkaiden kustannuksella.

Mäkelä vertaa toimintaansa vanhaan sanontaan.

– Ei taida olla tyhjästä keksitty vanha sanonta: Mikä erottaa diplomi-insinöörin ja ratakiskon? Ratakisko taipuu.

Mikä erottaa diplomi-insinöörin ja ratakiskon? Ratakisko taipuu.

Hän on huolissaan sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kaupungin peruspalveluiden heikkenemisestä. Koronan jälkeiseen hoitovelkaan vastataan Mäkelän mukaan Uudellamaalla leikatuilla resursseilla.

– Valtionosuusjärjestelmä on monimutkainen ja harva osaa sitä laskea. Kun kolmas hallintotaso maakuntaveroineen perustetaan, sille tulee todennäköisesti oma tasausjärjestelmä.

Mäkelä arvioi, että kokonaisuus on niin epäselvä, ettei edes valtiovarainministeriö selviydy laskutehtävästä.

– Tällä hetkellä Helsingin ja Espoon osuus esimerkiksi kunnallisveroista maksetusta tasauksesta on noin 85 prosenttia. Mitä luulette, kasvaako se vai pienenee, hän kirjoittaa.

Mäkelä ei halua asettaa pieniä ja suuria kuntia vastakkain, vaan toivoo, että valtionosuusjärjestelmästä kehitetään avoin ja selkeä.

–  Tässä mallissa on niin paljon korjattavaa, että asiaan tullaan palaamaan uudestaan ja uudestaan, hän uskoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut