Espoon jääurheilu sai merkittävän tukijan. Uusi jääurheilukeskus nimetään Ilmatar Areenaksi. Viisi jäähallia ottaa edistysaskeleen kohti hiilineutraaliutta.
Espoon Matinkylän uuden jääurheilukeskuksen nimeksi tulee Ilmatar Areena. Energiayhtiö Ilmattar on sopinut laajan kumppanuuden Espoon jääurheilun kanssa. Kumppanuuden arvioidaan tiedotteen mukaan pienentävän espoolaisseurojen harjoittelukustannuksia ja tuovan merkittävän tuen koronan keskelle.
Espoon Matinkylässä kasvanut ja kiekkoilun aloittanut jääkiekkolegenda Jere Lehtinen pitää Ilmatar Areenan valmistumista merkittävänä kehitysaskeleena.
– Seurojen ja harrastustoiminnan tukeminen näinä aikoina on erityisen tärkeää, jotta suomalaisilla on kyky menestyä urheilussa myös tulevaisuudessa. Matinkylä on ollut espoolaisen jääurheilun sydän jo yli 40 vuotta. Hienoa, että uusi jääurheilukeskus rakentuu kestävälle pohjalle ja hallissa on optimaaliset olosuhteet myös oheisharjoittelulle. Sen rooli on kasvanut merkittävästi esimerkiksi jääkiekossa, Suomen jääkiekkomaajoukkueen general managerina toimiva Lehtinen kommentoi tiedotteessa.
Koronavuosi on tehnyt harrastustoiminnan ylläpitämisestä haastavaa kaikkialla Suomessa. Ilmattaren tarjoama tuki onkin merkittävä, sillä se pienentää myös espoolaisten jääurheiluseurojen harjoittelukustannuksia.
– Espoossa toimii viisi jääurheiluseuraa, joissa harrastaa noin 4 500 lasta, nuorta ja aikuista. Vuosi on ollut kaikille haastava, mutta Ilmattaren tuki edesauttaa meitä tarjoamaan kestävän ja pysyvän harrastustoiminnan jatkossakin, Nyberg uskoo.
Matinkylään parhaillaan rakennettavan Ilmatar Areenan suunnittelussa on kiinnitetty huomiota kestävään kehitykseen niin materiaalivalintojen kuin käytettävän sähkön osalta, kerrotaan tiedotteessa.
Syksyllä valmistuva jääurheilukeskus käyttää Ilmattaren puhdasta tuulisähköä, ja halliin rakentuu aurinkosähköä tuottava järjestelmä. Kiinteistö liitetään myös virtuaalivoimalaitokseen, eli osaksi energiamarkkinoita, minkä ansiosta Ilmatar Areena voi myydä tuottamaansa energiaa ja siten pienentää hallin käyttäjien kustannuksia.
– Haluamme luoda vastuullisen harjoitteluympäristön lapsille ja nuorille. Matinkylän jääurheilukeskuksen suunnittelussa lähtökohtana on ollut kestävä kehitys, ja kotimainen tuulivoima osoittautui sekä puhtaaksi että kustannustehokkaaksi valinnaksi. Kumppanuus Ilmattaren kanssa on kokonaisuudessaan erittäin merkittävä askel espoolaiselle jääurheilulle, ja tukee koko Espoon kaupungin hiilineutraaliustavoitteita, Espoon Jääurheilun Tuki ry:n toiminnanjohtaja Jari Nyberg kertoo.
Espoon Jääurheilun Tuki hallinnoi Ilmatar Areenan lisäksi harjoitusjäähalleja Espoonlahden, Laaksolahden, Leppävaaran ja Matinkylän urheilupuistoissa. Myös nämä hallit siirtyvät asteittain käyttämään kotimaista Ilmattaren tuulisähköä. Tuulivoimaan siirtymisen myötä hallien päästöt pienenevät arviolta noin 1 000 tonnia Co2eq, mikä vastaa noin yhdeksää miljoonaa ajokilometriä uudehkolla autolla.
Ilmatar on mukana myös Tapiolan Hongan Hiilineutraali Honka -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää espoolaisen koripalloseuran ekologisia toimintatapoja ja vähentää seuran ilmastopäästöjä.
– Ilmattarelle on tärkeää luoda uutta ja kestävää toimintaa yhteiskunnan jokaisella osa-alueella. Onkin hienoa olla mukana tukemassa lasten ja nuorten kestävää harrastustoimintaa. EJUT ja Tapiolan Honka näyttävät esimerkkiä, miten hiilineutraaliutta voi edistää myös urheilutoiminnassa", Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama kommentoi.