Juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä, mutta määrä vaihtelee rajusti vuosittain. Sää on yksi selittävä tekijä hukkumisissa.
– Juhannus näkyy kesän hukkumiskuolemissa piikkinä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) asiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.
Keskimäärin kuuden ihmisen hukkuminen perustuu SUH:n tilastoihin vuosilta 2010-2020.
Niemisen mukaan sää on suuri selittävä tekijä hukkumisissa.
– Juhannusta vietetään näillä näkymin helteisessä säässä. Monet suuntaavat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan. Kolmen h:n tappava yhdistelmä eli helle, humala ja huolimattomuus on tiedostettava, jotta hukkumisilta vältyttäisiin, Nieminen sanoo.
SUH:n ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi-toukokuussa hukkui 33 ihmistä.
Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) seurannan mukaan kesäkuussa, 21. kesäkuuta mennessä, näyttäisi hukkuneen tapaturmaisesti jo 12 henkilöä.
2000-luvun alusta juhannuksena on hukkunut SUH:n mukaan 130 ihmistä, joista 78 prosenttia on ollut miehiä.
Tapaturmariskiä lisää merkittävästi alkoholi. Se rohkaisee ja poistaa estoja sekä heikentää samalla kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa.
Vuosittain hukkuu 100-150 ihmistä, joista puolet tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.
– Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Jo yksi alkoholiannos kohottaa riskiä joutua tapaturmaan ja riski kasvaa jokaisella annoksella, muistuttaa Nieminen.
SUH muistuttaa juhlijoita siitä, että hauskanpidon lomassa on huomioitava turvallisuus.
Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.
– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä, mielellään käsivarren mitan päässä. Mökillä on myös hyvä sopia aikuisille lasten valvontavuorot, jolloin on selvää, kuka kulloinkin lasten pulikointia valvoo, eivätkä lapset pääse rantaan keskenään. Vanhemman on pakko olla lähellä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti, sanoo Nieminen.
Uimareita hän neuvoo uimaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan.
– Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää.