Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum keskittyy sähköpohjaiseen lämmöntuotantoon – Ämmässuolle ei rakenneta bio- ja kierrätyspolttoainetta hyödyntävää energiantuotantolaitosta

Fortum ei aio rakentaa Ämmässuon energiantuotantolaitosta, vaan keskittyy sähköpohjaiseen lämmöntuotantoon. Yritys aikoo hyödyntää datakeskusten ja teollisuuden hukkalämpöä kaukolämpöverkossaan.

Fortum kertoo juuri julkaisemassaan tiedotteessa luopuvansa suunnitelmistaan rakentaa bio- ja kierrätyspolttoaineita hyödyntävä energiantuotantolaitos Ämmässuon Ekoteollisuuskeskuksen alueelle.

Yritys perustelee päätöstään tiedotteessaan sillä, että tulevaisuuden energiajärjestelmä perustuu kasvavassa määrin sähköön.

Espoon kaukolämpöverkon alueen lämmitys muutetaan tiedotteen mukaan hiilineutraaliksi sähköön ja lämpöpumppuihin perustuvilla ratkaisuilla, kuten datakeskusten ja teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntämisellä.

Datakeskusten rakentamista suunnitellaan parhaillaan sekä Kirkkonummelle Kolabackeniin että Espooseen Hepokorvenkallioon. Kirkkonummen kaupunginhallitus käsittelee datakeskukseen liittyviä asioita tänään maanantai-iltana kokouksessaan.

Fortumin tiedotteessa todetaan, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut Oy:ltä (HSY) vuokratun Ämmässuon tontin vuokrasopimus lakkautetaan, samalla kun hankkeesta päätettiin luopua. Hankkeen aiesopimus allekirjoitettiin vuonna 2017.

– Olemme edistäneet uusien teknologioiden käyttöönottoa hyvin nopealla aikataululla, eikä polttavaan teknologiaan perustuvia uusia kaukolämpöyksiköitä enää rakenneta. Koska modernit lämmitysratkaisut edellyttävät muun muassa riittävää sähkön saatavuutta ja tontin kokoa, tuotantoa ei voida sijoittaa Ämmässuolle. Sen sijaan rakennamme ja suunnittelemme parhaillaan ilmastoystävällistä ja asiakkaille kustannustehokasta tuotantoa lähemmäs kaukolämpöverkostoa, kertoo Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa tiedotteessa.

Koska modernit lämmitysratkaisut edellyttävät muun muassa riittävää sähkön saatavuutta ja tontin kokoa, tuotantoa ei voida sijoittaa Ämmässuolle.

Päästötön kaukolämpö on osa Espoo Clean Heat -ohjelmaa, jolla Fortum muuttaa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueen kaukolämmön täysin hiilettömäksi viimeistään vuonna 2025 ja hiilineutraaliksi ennen vuotta 2030.

Uuden sukupolven kaukolämpö perustuu tiedotteen mukaan erityisesti hukkalämpöjen kierrättämiseen uusiutuvalla sähköllä. Tekoäly optimoi koko kaukolämpöjärjestelmän toimintaa.

Espoo Clean Heat ja siihen liittyvä aikaistettu hiilestä luopuminen on tiedotteen mukaan Espoon merkittävin ilmastoteko.